Σούπα αβγολέμονο

12.10.2011

Υλικά για 8 άτομα

Για να φτιάξουμε ένα νόστιμο ζουμάκι, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία κρεατικών:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμάτι «αετός»
  • 1 1/2 κιλό γαλοπούλα
  • μια στρουμπουλή κοτούλα
  • 5-6 καρότα
  • 1-2 κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1 1/2 πακέτο ρύζι «σουπέ»
  • 8 αβγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • χυμός 5-6 λεμονιών

Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε, σουρώνουμε το ζουμάκι και το βάζουμε πάλι στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα και ρίχνουμε τους κρόκους. Όταν το μίγμα γίνει πορτοκαλί και φουσκωτό, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Παράλληλα, κατεβάζουμε το ρύζι από τη φωτιά για να σταματήσει ο βρασμός, παίρνουμε μια-δυο κουταλιές ρύζι με ζουμάκι και το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα των αβγών σιγά σιγά, έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε κάπως τις θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, με μεγάλη προσοχή ρίχνουμε το μίγμα στη μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύοντας αργά και σταθερά, για να μην κόψει το αβγό! Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μπόλικο πιπέρι και φρεσκοτριμμένο ντόπιο λαδοτύρι.

Από την Ελένη Τουρκάκη