ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • νερό χλιαρό (όσο πάρει)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό ή αρνίσιο ψαχνό
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 4-5 πράσα ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για μία ώρα. Ταυτόχρονα, βράζουμε το κρέας με το κρεμμύδι σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρέας. Κατόπιν, το ανακατεύουμε με το πράσο και αλατοπιπερώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα με τον στενό πλάστη σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε τα 3 φύλλα σε καλά λαδωμένο ταψί και από πάνω απλώνουμε το 1/3 της γέμισης. Συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν. Αλείφουμε την πίτα με λάδι και βούτυρο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για μία ώρα. Προς το τέλος, την αλείφουμε με μισό φλιτζάνι γάλα και την αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει το φύλλo.

ΣΗΜ.: Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι νοικοκυρές πλάθουν τα πέτουρα (φύλλα) για την αγιοβασιλιάτικη τυρόπιτα ή κρεατόπιτα, που τρώγεται ανήμερα.