Σουσάμι-Ταχίνι-Χαλβάς: Το τρίπτυχο της μακροζωίας

10.03.2010
Oταν μιλάμε για το ταχίνι, εννοούμε ουσιαστικά το σουσάμι, αφού πρόκειται για ένα προϊόν του σουσαμιού.

Oταν μιλάμε για το ταχίνι, εννοούμε ουσιαστικά το σουσάμι, αφού πρόκειται για ένα προϊόν του σουσαμιού. Το ταχίνι και το σουσάμι είναι πραγματικά αγνά και ωφέλιμα, συστατικά που λαοί όπως οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι αλλά και οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Οι αρχαίοι Έλληνες στρατιώτες είχαν πάντοτε μαζί τους σπόρους σουσαμιού, για να διαθέτουν ένα τρόφιμο που θα τους έδινε πολλή ενέργεια, ώστε να αντεπεξέλθουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση, αλλά ταυτόχρονα και με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Έχει πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ιδανικό συμπλήρωμα για το πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι), τις σαλάτες και τις σάλτσες. Αποτελεί κύριο συστατικό του χαλβά, ενώ μπορεί να γίνει επίσης ταχινόσουπα, ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια, χούμους. Μάλιστα, κάποιοι ρίχνουν ταχίνι ακόμη και στον καφέ τους.

Διατροφική αξία
Το σουσάμι και το ταχίνι έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών. Αναλυτικότερα, το ταχίνι περιλαμβάνει ουσίες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών πλούσιων σε θειούχα αμινοξέα και φυσικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο.

Πού κάνει καλό
Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ακόρεστων λιπαρών οξέων καθώς και της ύπαρξης της σησαμίνης, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία καταπολεμούν τις διάφορες λοιμώξεις.

Επίσης, το ταχίνι αποτελεί «ασπίδα» προστασίας κατά του καταρράκτη.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καταπολεμά την υπέρταση και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης αλλά και τη σωστή λειτουργία του ήπατος.

Το ταχίνι έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για καρδιοπάθειες και καρκίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ