Μπέργκερ (burger) απο πλιγούρι και φασόλια με γιαούρτι

02.11.2011

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι πράσινο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 φλιτζάνι νερό ανθρακούχο
  • 1 φλιτζάνι φασόλια λευκά βρασμένα
  • 1 κουτ. σούπας soy sauce
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό
  • 1/4 φλιτζανιού δυόσμο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 4 ψωμάκια για burgers
  • αλάτι, πιπέρι

ΓIA TH SAUCE

  • 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ταχίνι

Eκτέλεση

Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το νερό και το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το πλιγούρι και να εξατμιστεί το νερό. Bάζουμε στο μπλέντερ το πλιγούρι και τα υπόλοιπα υλικά για τα burgers, και τα χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομογενές μείγμα. Πλάθουμε 4 burgers και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Aναμειγνύουμε καλά σε μπολ το γιαούρτι με το ταχίνι και το λεμόνι. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και ψήνουμε τα burgers μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Ψήνουμε ελαφρά και τα ψωμάκια, και τα σερβίρουμε αφού τα περιχύσουμε με τη συνοδευτική sauce.