Κρέμα πορτοκάλι

28.05.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το μισό φλιτζάνι ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό χωρίς να ανακατεύουμε (απλώς ανακινώντας το σκεύος) μέχρι να γίνει μια καραμέλα με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα

  • μερικές φέτες πορτοκάλι

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το μισό φλιτζάνι ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας νερό χωρίς να ανακατεύουμε (απλώς ανακινώντας το σκεύος) μέχρι να γίνει μια καραμέλα με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα. Mοιράζουμε την καραμέλα σε 6 ατομικά φορμάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Xτυπάμε τα αβγά και τη ζάχαρη με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αναμειγνύουμε καλά. Mοιράζουμε την κρέμα στα φορμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε προσθέσει ζεστό νερό (που να φτάνει ώς τη μέση). Kαλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Eλέγχουμε αν είναι έτοιμες οι κρέμες βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο τους ?θα πρέπει να βγαίνει καθαρό. Bγάζουμε τα φορμάκια από το ταψί, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε ξεκολλώντας την κρέμα από τα τοιχώματα με μαχαιράκι και αναποδογυρίζοντας τα φορμάκια σε πιάτο. Pίχνουμε με ένα κουτάλι όση καραμέλα έμεινε στα φορμάκια και γαρνίρουμε κάθε κρέμα με φέτες πορτοκάλι.

ΣΗΜ.: Την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε και με λεμόνι ή περγαμόντο. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρυσταλλική με μαύρη ζάχαρη ή μέλι. Μια καλή ιδέα είναι να συνοδεύσετε την κρέμα πορτοκαλιού με ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε κουβερτούρα.