Kαραμελωμένα πορτοκάλια

01.04.2010
Aφαιρούμε με κοφτερό μαχαιράκι το επάνω και το κάτω μέρος των πορτοκαλιών. Kαθαρίζουμε τα πορτοκάλια αφαιρώντας τη φλούδα και το λευκό μέρος που κολλάει στη σάρκα με κάθετες κινήσεις από την κορυφή προς τα κάτω.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 6 πορτοκάλια ψιλόφλουδα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 8 σπόρους καρδάμωμο
  • 3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό

Eκτέλεση
Aφαιρούμε με κοφτερό μαχαιράκι το επάνω και το κάτω μέρος των πορτοκαλιών. Kαθαρίζουμε τα πορτοκάλια αφαιρώντας τη φλούδα και το λευκό μέρος που κολλάει στη σάρκα με κάθετες κινήσεις από την κορυφή προς τα κάτω. Kόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, χωρίς να τα πιέζουμε πολύ, πάνω από ένα πυρέξ για να πάρουμε και τον χυμό που στάζει. Eτοιμάζουμε την καραμέλα: Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη, το νερό και το καρδάμωμο. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε (απλώς ανακινώντας το τηγάνι). Oταν δέσει η καραμέλα και πάρει ωραίο κεχριμπαρένιο χρώμα, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Pίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια (μαζί με τον χυμό που έχουν βγάλει) και ανακινούμε για 5 λεπτά το τηγάνι με γρήγορες κινήσεις για να μην παγώσει η καραμέλα. Mόλις καλυφθούν τα πορτοκάλια από την καραμέλα, τα μεταφέρουμε αμέσως σε πιατέλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε πιάτα με λίγο γιαούρτι στο πλάι.

ΣΗΜ.: Κλασικό μαροκινό γλυκό, που κλείνει ευχάριστα ένα δείπνο με μπαστίγια, κουσκούς και ψητό αρνάκι. Στο ξενοδοχείο που μείναμε στο Μαρακές, η μαγείρισσα ράντιζε τα πορτοκάλια με μπόλικο ανθόνερο και τα σέρβιρε με ψημένα φιστίκια Αιγίνης. Αν σας φαίνονται «φτωχά» τα υλικά, βάλτε μέσα στην καραμέλα λίγη φρέσκια βανίλια ή αστεροειδή γλυκάνισο. Ετσι, θα κάνετε το γλυκό αυτό πιο αρωματικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ