Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ αλά Pandespani

29.04.2010
Από τα φαγητά που απλώνουν σπιτική μυρωδιά στο χώρο

Από τα φαγητά που απλώνουν σπιτική μυρωδιά στο χώρο και αναδεικνύουν την κουζίνα σε αρχηγό των δωματίων. Συνταγή με μνήμη και συναίσθημα.

Προγραμματισμός: Το κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί από την προηγουμένη, να μπει εφόσον κρυώσει στο ψυγείο και να ξαναζεσταθεί με ...ευγένεια, ήτοι σιγά -σιγά πριν το σερβίρισμα. Ο πουρές μπορεί επίσης να γίνει δυο ώρες πριν και επίσης στο τέλος να ζεσταθεί.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο γύρω στα 1,8 - 2 κιλά

3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμένες ή 1 κουτί κομματάκια ντομάτας σε κονσέρβα
100ml κόκκινο κρασί

100 -150 ml νερό

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τη φλούδα τους, πλυμένες

4-5 σπόρους μπαχάρι

1 ξύλο κανέλα

2 φύλλα δάφνη

50ml λάδι περίπου

1 κ.σ. πελτέ ντομάτα (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πάπρικα

αλάτι, πιπέρι

μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες

50 γρ. βούτυρο

200ml κρέμα γάλακτος light 15% λιπαρά ή αντίστοιχο γάλα πλήρες

αλάτι

λευκό πιπέρι

Προετοιμάστε το κοτόπουλο: Πλύντε το καλά και αν είναι ολόκληρο κόψτε τοσε μερίδες. Στεγνώστε τα κομμάτια καλά με χαρτί. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, τσιγαρίστε απ’ όλες τις πλευρές το κοτόπουλο, βάζοντας 3-4 κομμάτια τη φορά. Βάλτε όλα τα κομμάτια στο σκεύος και σβήστε τα με το μισό κρασί. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει για 10 λεπτά. Σε άλλο τηγάνι και μέτρια φωτιά, σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα - δεν πρέπει να ροδίσουν. Σβήστε τα με το υπόλοιπο κρασί και αδειάστε τα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρέψτε για 1,5 με 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού. Ελέγξτε τη σάλτσα κατά τη διάρκεια και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο νερό. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι.

Ετοιμάστε τον πουρέ: Πλύντε και βράστε τις πατάτες με τη φλούδα τους για 25-30 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Αφήστε λίγο να κρυώσουν, καθαρίστε τες και πολτοποιήστε τες απευθείας μέσα στην κατσαρόλα με το ειδικό εργαλείο - ποτέ στο blender. Βάλτε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε να λιώσει. Προσθέστε το γάλα ή την κρέμα, αλάτι και πιπέρι, δοκιμάστε και διορθώστε αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Βάζετε πρώτα τον πουρέ σε ζεστό πιάτο και μετά το κρέας. Προσθέτετε τη σάλτσα. Γαρνίρετε με τον μαϊντανό.

Σημείωση: Στα υλικά της σάλτσας μπορείτε να παραλείψετε την κανέλα, αν δεν σας αρέσει, ή σύμφωνα με την τελευταία version της μαμάς να την αντικαταστήσετε με μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Αν σας περισσέψει σάλτσα, προσθέστε της λίγο chili και χρησιμοποιήστε την για μια γρήγορη μακαρονάδα.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ