Τaglia-τέλειες με μανιτάρια αλά Pandespani

06.05.2010
H ιδέα είναι εμβόλιμη εντούτοις μου φαίνεται καλή. Αφορμή το δείπνο της κόρης μου με φίλους της και η μακαρονάδα με μανιτάρια φρέσκα και porcini που έκαναν, αλλά - αν κατάλαβα καλά από την περιγραφή- μάλλον την "έλουσαν" στην κρέμα!

H ιδέα είναι εμβόλιμη εντούτοις μου φαίνεται καλή. Αφορμή το δείπνο της κόρης μου με φίλους της και η μακαρονάδα με μανιτάρια φρέσκα και porcini που έκαναν, αλλά - αν κατάλαβα καλά από την περιγραφή- μάλλον την "έλουσαν" στην κρέμα! Στην ιταλική κουζίνα, η κρέμα γάλακτος ειδικά σε ό,τι αφορά στην pasta δεν έχει κανενός είδους πρωτοκαθεδρία. Χρησιμοποιείται ελάχιστα και επιλεκτικά -κατά κανόνα την αντικαθιστούν κρεμώδη τυριά ή κατά περίπτωση το mascarpone. Προτείνω λοιπόν να αποχωριστούμε εντελώς αυτή την εύκολη ελληνική απόδοση της πλούσιας γεύσης. Η παλαιογαλλίζουσα συνήθεια να κολυμπάμε τα φαγητά στην κρέμα γάλακτος άνευ λόγου, δεν τέρπει τον εξελιγμένο ουρανίσκο ούτε -στα full fat της- οφελεί την υγεία.

Tagliatelle alla Boscaiola (δηλαδή ...του δάσους) είναι ιταλιστί η παρακάτω πανεύκολη και φρέσκια σε γεύση συνταγή με μανιτάρια. Δεν έχει κόλπα ούτε κρέμα γάλακτος και είναι ένα αλάνθαστο παράδειγμα της απλής καλής σύνθεσης. Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο ταλιατέλες
3 κ.σ. λάδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτί/400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 2-3 μέτριες ντομάτες σε κομματάκια
1 πακέτο/300γρ. μανιτάρια φρέσκα πλυμένα, στεγνά και κομμένα σε φετούλες
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε τις 2 κ.σ. από το λάδι σε τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα, προσθέτετε τις ντομάτες με το ζουμί τους, πιέζοντάς τες με ξύλινο κουτάλι. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι (1 κ.σ.) σε άλλο τηγάνι και ρίχνετε τα μανιτάρια. Ανακατεύετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό.
Σερβίρισμα: Βράζετε τις ταλιατέλες al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνετε, τα βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε αμέσως την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύτετε καλά, προσθέτετε τα μανιτάρια και τα αδειάζετε σε ζεστή βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε αμέσως.

Σημείωση: Ο χρόνος βρασμού των μακαρονιών δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τις οδηγίες. Τα καυτά μακαρόνια συνεχίζουν να "ψήνονται" μέσα στη μάζα τους και μετά το στράγγισμα. Ο λόγος που ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα δεν είναι τεχνικός αλλά αισθητικός. Αν η ίδια δουλειά γίνει απευθείας στη ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος, αυτή θα είναι εντελώς πασαλειμμένη και καθόλου ευπαρουσίαστη.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ