Η Ζέτα Δούκα απαντά στη Σμαράγδα Καρύδη: "Εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες"

12.02.2021
Η Ζέτα Δούκα απαντά στη Σμαράγδα Καρύδη: "Εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες"
«Στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τα αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης», είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, νωρίτερα, η Σμαράγδα Καρύδη, προσθέτοντας ωστόσο πως «Απ’ την άλλη δε μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων».

Η Ζέτα Δούκα ήταν η γυναίκα που πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε το ντόμινο των καταγγελιών για ανάρμοστες συμπεριφορές παντός είδους στον χώρο του θεάματος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία είχε καταγγείλει δημόσια τα όσα είχε περάσει η ίδια πριν από πολλά χρόνια.

Την εξομολόγηση εκείνη ακολούθησαν πολλές και ο χώρος του θεάτρου έχει μετατραπεί σε ένα καζάνι που βράζει, στόματα άνοιξαν και πρωτοκλασάτα ονόματα αποκαθηλώθηκαν στη στιγμή. Με στόχο την κάθαρση και ένα καλύτερο αύριο, αυτή η διαδικασία φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του χώρου τοποθετούνται σχετικά.

Σήμερα, ήταν η σειρά της Σμαράγδας Καρύδη να μιλήσει για το θέμα αυτό. Η γνωστή ηθοποιός που τοποθετείται πολύ συχνά δημόσια για κάθε επίκαιρο ζήτημα, μοιράστηκε μέσω social media, μία μακροσκελή επιστολή με την οποία, όπως εξήγησε, μα λέει κι εκείνη "δυο λόγια για τι σκεφτομαι και πώς αισθάνομαι αυτές τις μέρες".

"Παρακαλώ όσους αναφέρονται ανωνύμως σε περιστατικά που μας παρουσιάζουν όλους λες ζούμε στο «120 μέρες στα Σόδομα» με όργια, ναρκωτικά και παρανοϊκές συμπεριφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Είναι τεράστιο ψέμα και κάνει μεγάλο κακό. Οταν φωνάζουμε όλοι μαζί δε θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει ν ακουστούν", σημειώνει μεταξύ άλλων ενώ τονίζοντας ότι το θέατρο δεν είναι βούρκος και συμβουλεύοντας τα νέα παιδιά να μη φοβούνται, εξηγεί: «Στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τα αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης [...] Απ’ την άλλη δε μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων».

Η ανάρτηση αυτή, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ζέτας Δούκα, της οποίας το όνομα η Σμαράγδα είχε κάνει "mention" όπως λέμε και στη γλώσσα των social media στο story που μοιράστηκε για την τοποθέτησή της αυτή, μαζί με τα ονόματα των άλλων ηθοποιών που έκαναν ανάλογες καταγγελίες δημοσια.

Ιδού τι έγραψε η Ζέτα Δούκα ως απάντηση στη συνέδελφό της.

Αγαπητή Σμαράγδα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη δήλωσή σου που είναι το πρώτο πράγμα που μου απευθύνεις και σε προσωπικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και αποτελεί και τον μοναδικό λόγο που τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή.

Δεν μπορώ ούτε και θέλω να γνωρίζω του λόγους που σε ώθησαν να γράψεις κάτι τέτοιο, οι οποίοι όπως αναφέρεις, μπορεί να είναι απόρροια των επαγγελματικών και φιλικών σχέσεων που διατηρείς με πολλά πρόσωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, όμως βρίσκω εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες.

Ιδίως τη δεδομένη χρονική στιγμή που η πλειοψηφία των ηθοποιών επιχειρεί μια συντονισμένη και γενναία προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από το ψέμα, την υποκρισία και την έπαρση που βασανίζει χρόνια το χώρο μας και να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας και της εξυγίανσης.

Και μπορεί εσύ και πολύ ακόμη συνάδελφοι – ευτυχώς- να μην έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να κατανοούν την στάση και την ανάγκη όσων έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν χρόνιες και βαθιές πληγές που τώρα προσπαθούν να αναγνωρίσουν και -ίσως- να γιατρέψουν

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο και την αποδοχή των ανθρώπων που υπήρξαν θύματα ιδίως όταν ανήλικα ή νεαρά παιδιά, όχι των θυμάτων ή του θεατρικού οικοδομήματος.

Αυτή είναι η προτεραιότητα.

Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε όταν τελειώσει η βροχή και όχι πριν. Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς