Σούζαν Μπόιλ: το ασχημόπαπο τα κατάφερε!

25.05.2009
Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη της εμφάνιση στην οντισιόν του διαγωνισμού "Britain Got Talent" -την βρετανική έκδοση του "Ελλάδα Έχεις Ταλέντο"- η 48χρονη σκοτσέζα περνάει στον τελικό του σόου, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι πιθανά, όταν μαζί με το ταλέντο, έχεις και την τόλμη να το αποδείξεις.

Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη της εμφάνιση στην οντισιόν του διαγωνισμού "Britain Got Talent" -την βρετανική έκδοση του "Ελλάδα Έχεις Ταλέντο"- η 48χρονη σκοτσέζα περνάει στον τελικό του σόου, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι πιθανά, όταν μαζί με το ταλέντο, έχεις και την τόλμη να το αποδείξεις.

Εκ πρώτης όψεως, κανείς δεν πίστευε ότι η Μπόιλ θα μπορέσει να προχωρήσει στο σόου μετά την οντισιόν. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, με το που βγήκε στη σκηνή εκείνο το Σάββατο στις 11 Απριλίου, το κοινό αντέδρασε με γιουχαΐσματα και σφυρίγματα αποδοκιμασίας, ενώ οι κριτές προσπαθούσαν με τη βία να κρύψουν τα σαρκαστικά τους χαμόγελα, επηρεασμένοι από την αντι-τηλεοπτική εμφάνιση της άνεργης και ανύπαντρης νοικοκυράς με τη βαριά, σχεδόν ακατανόητη προφορά του Βορρά.

Ήδη, η ανακοίνωση του ονόματός της είχε προδιαθέσει αρνητικά τους θεατές, καθώς η λέξη "μπόιλ" στα αγγλικά ακούγεται ακριβώς το ίδιο όπως ο καλόγερος, το μεγάλο σπυρί με πύον (boil). Η ηλικία, τα γκρίζα μαλλιά, τα περιττά κιλά και το προγούλι της, επίσης δεν βοηθούσαν καθόλου. Κανείς δεν φαινόταν διατεθειμένος να την υποστηρίξει κι ακόμα περισσότερο μετά τις πρώτες τις απαντήσεις της με τη βαριά σκοτσέζικη προφορά. Όμως, η πρώτη νότα της ήταν αρκετή για κλείσει όλα τα στόματα. Με το που άνοιξε το στόμα της για να τραγουδήσει το "I Dreamed a Dream" από τους "Miserables", τα ειρωνικά χαμόγελα μεταμορφώθηκαν σε έκφραση θαυμασμού και επιδοκιμασίας και τα γιουχαΐσματα σε πρωτοφανή ενθουσιώδη χειροκροτήματα ακόμα κι από την στρυφνή κριτική επιτροπή.

Μέσα σε εννιά μέρες, το απόσπασμα της εκπομπής με την εμφάνιση της Σούζαν Μπόιλ στο YouTube, είχε ξεπεράσει σε δημοτικότητα κι αυτό της εμφάνισης του Μπάρακ Ομπάμα τη βραδιά της εκλογικής νίκης του, με 100 εκατομμύρια επισκέψεις. Κι όμως κάποιοι δεν είχαν πειστεί, βρίσκοντας την "πολύ μεγάλη, πολύ άσχημη και πολύ χοντρή" για να κάνει καριέρα στο χώρο του θεάματος. Αλλά η κυρία Μπόιλ, που ονειρεύονταν πάντα να τραγουδήσει στο θέατρο, είχε κερδίσει πολλά διάσημα ονόματα -κάνοντας τόσο τον Λάρι Κινγκ (Larry King), όσο και την Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) να την καλέσουν στις εκπομπές τους- αλλά πάνω απ' όλα είχε την προτίμηση του κοινού, που την ανέδειξε πρώτη με διαφορά στον ημιτελικό που προβλήθηκε χτες από τη βρετανική τηλεόραση.

Με εμφανή την επίδραση της δημοσιότητας πάνω της -με καλοσχηματισμένα φρύδια, προσεγμένο χτένισμα και ένα βαθύ μοβ φόρεμα που στραφτάλιζε κάτω απ' τα δυνατά φώτα- η μέχρι πρόσφατα άσημη νοικοκυρά με τη βελούδινη σοπράνο φωνή, έμοιαζε ήδη με σταρ σε εξέλιξη. Η ερμηνεία της στο "Memory" από το μιούζικαλ "Cats", έκανε για ακόμη μια φορά το κοινό να τη χειροκροτήσει όρθιο, τους τηλεθεατές να την ψηφίσουν πανηγυρικά πρώτη, και τον φημισμένο για την κακία του κριτή Σάιμον Κάουελ (Simon Cowell), να της ζητήσει συγνώμη για κακοπιστία του.

"Πρέπει να πω ότι είσαι μια σπουδαία κυρία", παραδέχτηκε ο Κάουελ μετά την εμφάνισή της: "Ξέρεις, σε είχα υποτιμήσει και θέλω να σου ζητήσω συγνώμη για τον τρόπο που σου φερθήκαμε πριν τραγουδήσεις μπροστά μας για πρώτη φορά. Μας έκανες όλους να φανούμε εντελώς ηλίθιοι και είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος για σένα", σχολίασε ο Κάουελ.

Η Μπόιλ, που ως νεαρή τραγουδούσε στη χορωδία της εκκλησίας, προσπάθησε να διασκεδάσει την κατάσταση, λέγοντας "ότι ποτέ δεν έδινε σημασία στη γνώμη των άλλων". Όμως η αντίδρασή της μετά την ανακοίνωση της θριαμβευτικής νίκης της, κάθε άλλο παρά αδιαφορία έδειξε. "Ποια πίεση;", είπε όταν την ρώτησαν αν είχε άγχος: "Ήταν πολύ ωραία απόψε και το απόλαυσα πραγματικά. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ και σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας".

"Και μεις μαζί σου, Σούζαν Μπόιλ", θα της λέγαμε αν είχαμε την ευκαιρία. Αλλά μάλλον δεν το χρειάζεται καθώς αυτή τη στιγμή, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τις 100.000 λίρες του επάθλου, όντας φαβορί στα στοιχήματα για τον νικητή του διαγωνισμού, ενώ φημολογείται ότι έχει ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο με θυγατρική δισκογραφική της εταιρίας Sony.