Οι παραγωγοί κατηγορούνται για τη Σούζαν Μπόιλ!

03.06.2009
Οι υπεύθυνοι του σόου "Βρετανία Έχεις Ταλέντο" (Britain Got Talent), αντιμετώπισαν περαιτέρω κριτική σήμερα για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη ψυχολογική κρίση της τραγουδίστριας, Σούζαν Μπόιλ (Susan Boyle) μετά τον τελικό του Σαββάτου.
Οι παραγωγοί του σόου "Βρετανία Έχεις Ταλέντο" (Britain Got Talent), αντιμετώπισαν περαιτέρω κριτική σήμερα για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη ψυχολογική κρίση της τραγουδίστριας, Σούζαν Μπόιλ (Susan Boyle) μετά τον τελικό του Σαββάτου.
Ο καθηγητής Κρις Tόμπσον (Chris Thompson), επικεφαλής των ιατρών της κλινικής "Priory", που κουράρει τη Σούζαν από την Κυριακή, είπε ότι οι υπεύθυνοι της εκπομπής, δεν πρόσφεραν στην 48χρονη την ψυχολογική φροντίδα που είχε ανάγκη για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη γι' αυτή δημοσιότητα:
"Θα ήθελα να ξέρω ότι όσοι εκτίθενται σε τέτοιες πιέσεις δέχονται πραγματική φροντίδα. Βέβαια, απ' όσο ξέρω, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις θα πουν ότι 'αυτά τα άτομα είναι εδώ με τη θέλησή τους'. Όμως, το γεγονός ότι υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στην εταιρεία παραγωγής και τους διαγωνιζόμενους δεν απαλλάσσει την εταιρεία παραγωγής από το καθήκον της να τους φροντίζει", δήλωσε ο Τόμπσον, αντίθετα απ' ότι συνηθίζει στρέφοντας τα πυρά του κυρίως εναντίον των παρουσιαστών Πιρς Μόργκαν (Piers Morgan), Αμάντα Χόλντεν (Amanda Holden) και Σάιμον Κάουελ (Simon Cowell).
Εντωμεταξύ, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ερευνά την αντιμετώπιση της φιναλίστ Μπόιλ, κατόπιν πλήθους παραπόνων από τηλεθεατές. Ως γνωστόν η σκωτσέζα τραγουδίστρια, που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, νοσηλεύεται από την Κυριακή το βράδυ σε ιδιωτική κλινική, μετά το ψυχολογικό σοκ που υπέστη στον απόηχο του σόου.
Δεκαεννέα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την αρχή της κατάρρευσής της το Σάββατο το βράδυ, ενώ έχανε την πρώτη θέση από το χορευτικό συγκρότημα Diversity. Μέσα σε 24 ώρες, αστυνομικοί και παραγωγοί την συνόδευσαν στην κλινική "The Priory" στο βόρειο Λονδίνο.
Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο Ofcom εξετάζει το ενδεχόμενο να ερευνήσει κατά πόσο το κανάλι ITV έχει παραβιάσει τον ραδιοτηλεοπτικό κώδικα, μετά από σωρεία παραπόνων των τηλεθεατών που μπλόκαραν τα τηλέφωνα της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την παράγραφο οκτώ του παραπάνω κώδικα: "Άτομα σε κατάσταση ψυχολογικής έντασης δεν πρέπει να τίθενται υπό πίεση να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα ή να δώσουν συνεντεύξεις, εκτός αν υπάρχει εισαγγελική εντολή".
Τηλεφωνήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και συζητήσεις στο ίντερνετ βούιζαν από τα παράπονα ότι η κυρία Μπόιλ δεν έπρεπε με τίποτα να αφεθεί να διαγωνιστεί στον τελικό, μετά από μια εβδομάδας προβληματικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με το σόου.
Η εταιρεία παραγωγής του "Βρετανία Έχεις Ταλέντο", "Talkback Thames", παραδέχτηκε χτες το βράδυ ότι οι διαγωνιζόμενοι δεν περνάνε από ψυχολογικά τεστ και είπε ότι στο εξής θα αναθεωρήσει αυτή την τακτική.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας: "Συγκριτικά με εκπομπές όπως το 'Big Brother', όπου βλέπουμε ανθρώπους κλεισμένους σε ένα σπίτι για τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες στο 'Βρετανία Έχεις Ταλέντο' κάνουν τρεις με τέσσερις εμφανίσεις το πολύ και περνάνε μόνο επτά με δέκα μέρες σε ένα ξενοδοχείο για τους ημιτελικούς και τους τελικούς. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό σενάριο.
Αλλά λόγω του μεγέθους της προσοχής από τα μέσα και την ταχύτητα με την οποία έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, θα αναθεωρήσουμε όλες τις μεθόδους μας σε σχέση με την ψυχολογική αντιμετώπιση". Η εταιρεία παραγωγής είπε επίσης ότι δεν ασκήθηκε καμιά πίεση στην κυρία Μπόιλ για να εμφανιστεί στον τελικό και ότι ήταν καθαρά δική της απόφαση.
Η κυρία Μπόιλ οδηγήθηκε στην κλινική Priory, στο Σάουθγκεϊτ του βόρειου Λονδίνου την Κυριακή το βράδυ, μετά από ψυχολογική κρίση στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο "Buckingham Gate" στο Γουεστμίνστερ. Παρά τα δημοσιεύματα ότι μπορεί να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του μήνα και δεν θα τραγουδήσει στην περιοδεία του "Βρετανία Έχεις Ταλέντο", ο αδελφός της Τζέρι πιστεύει ότι θα πάρει εξιτήριο σε λίγες μέρες:
"Το μόνο που ήθελε να κάνει πάντα ήταν να τραγουδήσει. Αυτό είναι το όνειρό της και νομίζω ότι η δεύτερη θέση την έκανε να νιώσει ότι χάνει αυτή την ευκαιρία" είπε στη "Daily Mirror". "Το όνειρο δεν τελείωσε, ότι κι αν λέει ο κόσμος", είπε χτες ένας από τους κριτές για την Σούζαν, προσθέτοντας ότι η διαγωνιζόμενη "περνούσε φάση" όλη την προηγούμενη εβδομάδα: "Νομίζω ότι ήταν πνευματικά, σωματικά και ψυχολογικά εξαντλημένη και δεν μπορούσε ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί καλά για μέρες".
Χτες το βράδυ οι στενοί συγγενείς της Μπόιλ είπαν ότι αυτό που πυροδότησε την ψυχολογική της κατάρρευση ήταν ο φόβος της ότι απογοήτευσε τον κόσμο με το να μην κερδίσει.
Ο Τζέρι Μπόιλ είπε στη "Mail" ότι η αδελφή του οδηγήθηκε στην κλινική μετά από κρίση πανικού που έπαθε στο ξενοδοχείο. "Την Κυριακή το απόγευμα άρχισε να νιώθει πολύ ανήσυχη", αποκαλύψε ο 55χρονος κύριος Μπόιλ: "Αργότερα εκδήλωσε αυτό που εσείς κι εγώ ονομάζουμε κρίση πανικού. Έλειπε από το χωριό όλη την εβδομάδα, ένιωθε πολύ μόνη και μαζί, πολλή νοσταλγία για το σπίτι της".
"Έπαθε πανικό γιατί το σόου τελείωσε και δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένα έτοιμο συμβόλαιο, ούτε μίλησε κανονικά με τον Κάουελ", συμπλήρωσε ο αδελφός της.
Την Κυριακή, φίλοι της τραγουδίστριας που είχαν πάει να την βρουν στο ξενοδοχείο, άρχισαν να ανησυχούν για την ψυχολογική της κατάσταση. Έτσι κάλεσαν την παραγωγή του σόου, οι οποίοι έφτασαν στο ξενοδοχείο πριν αποφασίσουν να καλέσουν ασθενοφόρο. Σύμφωνα με αδιασταύρωτες πηγές η Μπόιλ είχε ήδη καταρρεύσει. Γιατροί που κλήθηκαν επί τόπου την εξέτασαν επί μία ώρα για να αποφασίσουν ότι πρέπει να νοσηλευτεί.
Ο μεγαλύτερος αδελφός της, Τζον Μπόιλ, 59 ετών, πρόσθεσε χτες ότι: "Είναι πολύ νευρικός τύπος και νιώθει ότι απογοήτευσε τον κόσμο. Αλλά αυτό είναι ανοησία. Χρειάζεται πολλή ανάπαυση και την επιβεβαίωση ότι το μέλλον της είναι εξασφαλισμένο. Πριν έξι εβδομάδες άρχισε να ζει ένα όνειρο που συνεχίζεται ακόμη και έχει γίνει πραγματικότητα".