Συνελήφθη η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα

24.06.2009
Ο επιστήμονας της ΝASA Τζέιμς Χάνσεν (James Hansen) και η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα (Daryl Hannah) ήταν ανάμεσα στους 31 συλληφθέντες που διαδήλωναν για την εξόρυξη της κορυφής ενός βουνού στη Δυτική Βιρτζίνια.

Ο επιστήμονας της ΝASA Τζέιμς Χάνσεν (James Hansen) και η ηθοποιός Ντάριλ Χάνα (Daryl Hannah) ήταν ανάμεσα στους 31 συλληφθέντες που διαδήλωναν για την εξόρυξη της κορυφής ενός βουνού στη Δυτική Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και αντίσταση κατά της αρχής, αφού είχαν κλείσει έναν δρόμο κοντά στο εργοστάσιο Μάσεϊ (Massey), που ασχολείται με την επεξεργασία άνθρακα.

Μια άλλη γυναίκα που ήταν ανάμεσα στο πλήθος που υπερασπίζονταν τη βιομηχανία, συνελήφθη επίσης και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξυλοδαρμό.

Οι συλλήψεις ακολούθησαν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες άτομα έξω από ένα δημοτικό σχολείο σε απόσταση 150 μέτρων από την αποθήκη του εργοστασίου.

Μετά τη συγκέντρωση, οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία προς το εργοστάσιο Μασεϊ και προσπάθησαν να μπουν στις εγκαταστάσεις του, αλλά εμποδίστηκαν από πολλές εκατοντάδες ανθρακωρύχων που τους φώναζαν: "Πηγαίνετε σπίτια σας".

Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στου οποίους βρίσκονταν και ο πρώην αμερικανός βουλευτής Κεν Χέτσλερ (Ken Hechler), κάθισαν στον δρόμο πριν παραδοθούν.

Η εξόρυξη των κορυφών των βουνών προϋποθέτει την ανατίναξη τους για την πρόσβαση σε φλέβες άνθρακα. Παρότι οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται αυτές τις εξορύξεις είναι υποχρεωμένοι να επαναφέρουν το βουνό στο αρχικό του σχήμα, τεράστιες ποσότητες χώματος χρησιμοποιούνται για το μπάζωμα των ποταμών που ρέουν στις κοιλάδες.

"Δεν είναι απαραίτητο", είπε η Χάνα πριν τη σύλληψή της: "Αν γίνει σωστά, υπάρχουν κι άλλες λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων υλικών. Είναι εφικτό για τον καθένα".

Ο Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκοντάρ της NASA στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, επέκρινε τη διοίκηση του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τη μη απαγόρευση αυτής της πρακτικής, παρότι ο Ομπάμα σκοπεύει να κάνει πιο αυστηρούς τους σχετικούς νόμους.

Ανθρακωρύχοι, όπως ο Φρεντ Γκριγκς που δουλεύει στο εργοστάσιο επεξεργασίας άνθρακα, έχουν τους δικούς τους λόγους να προστατεύουν την επιχείρηση. "Υπερασπίζομαι τη δουλειά μου", είπε ακουμπώντας σε ένα πλακάτ υπέρ των εξορύξεων: "Πρέπει να ζήσω την οικογένεια μου".

Ο επικεφαλής των εξορύξεων του εργοστασίου, Μάικ Σνέλινγκ είπε ότι η εταιρεία δεν υποχρέωσε τους ανθρακωρύχους να αντισταθούν. Το Μάσει είναι το τέταρτο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας άνθρακα σε έσοδα, στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει ορυχεία στη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια και το Κεντάκι.