Στα «δίχτυα» της ανορεξίας

01.07.2009
Εντυπωσιακές φωτογραφήσεις, λαμπερά εξώφυλλα, αστραφτερά χαμόγελα στα φλας. Και όταν κλείνουν οι κάμερες, άρνηση για φαγητό, ατονία, αδυναμία και εμετός, ακόμη και μετά την κατανάλωση γεύματος ενός πεντάχρονου παιδιού.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Εντυπωσιακές φωτογραφήσεις, λαμπερά εξώφυλλα, αστραφτερά χαμόγελα στα φλας. Και όταν κλείνουν οι κάμερες, άρνηση για φαγητό, ατονία, αδυναμία και εμετός, ακόμη και μετά την κατανάλωση γεύματος ενός πεντάχρονου παιδιού. Τι κι αν έχουν γίνει παγκόσμιες καμπάνιες, τι κι αν οι σχεδιαστές... απέβαλαν από τις πασαρέλες τους τα πολύ αδύνατα μοντέλα; Η νευρική ανορεξία συνεχίζει να χτυπάει τα λαμπερά πρόσωπα της showbiz. Άγχος για την εικόνα τους, παράλειψη γευμάτων, σκληρές δίαιτες-αστραπή και όλα αυτά για την «ιδανική» εικόνα, που βέβαια μόνο στο δικό τους μυαλό φαντάζει ιδανική! Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες επιβεβαιώνουν το «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις».

Αντζελίνα Τζολί
Και η Αντζελίνα στο κλαμπ των ανορεξικών σταρ του Χόλιγουντ; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει ακριβώς αυτό. Η πιο ακριβοπληρωμένη σταρ του Χόλιγουντ, που έχασε πάρα πολλά κιλά μετά το θάνατο της μητέρας της πριν από δύο χρόνια από καρκίνο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πάσχει από νευρική ανορεξία και υποστήριξε πως έχασε κάποια κιλά λόγω της στεναχώριας από την απώλεια του αγαπημένου της προσώπου, τα πολύωρα και εξαντλητικά γυρίσματα για τις νέες της ταινίες, αλλά και το καθημερινό τρέξιμο με τα παιδιά.

Τέρι Χάτσερ
Το πάλαι ποτέ χυμώδες κορίτσι του Σούπερμαν, όχι απλώς έχει χάσει τις καμπύλες της, αλλά έχει χάσει τόσο βάρος, που στην κυριολεξία δικαιολογεί τον τίτλο «Νοικοκυρά σε απόγνωση». Όχι, φυσικά, λόγω προσωπικών προβλημάτων, αλλά εξαιτίας προβλημάτων υγείας και μάλιστα σοβαρότατων, αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς.

Κίρα Νάιτλι
Αν και η Βρετανίδα ηθοποιός αρνείται κατηγορηματικά ότι πάσχει από νευρική ανορεξία, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Για να δικαιολογήσει τα κιλά της και να διαψεύσει τις φήμες, υποστήριξε πως αυτός ήταν ο σωματότυπος της γιαγιάς αλλά και της προγιαγιάς της και πως πάντα ήταν πολύ αδύνατη. Αν και στα συγκεκριμένα στιγμιότυπα δεν υπάρχει τεράστια διαφορά, η αλήθεια είναι πως δείχνει πολύ πιο όμορφη, έστω και με 1-2 κιλά επιπλέον.

Βικτόρια Μπέκαμ
Το πρώην Spice Girl μπορεί να περηφανεύεται για το γούστο της στο ντύσιμο και για τον πανέμορφο άντρα της, όχι όμως και για το σώμα της. Οι επώνυμες τσάντες που αποκτά είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει! Σαφώς και είναι πλεονέκτημα μιας γυναίκας να έχει καλή σιλουέτα μετά τη γέννηση τριών παιδιών, όχι όμως να φτάσει στο σημείο να μοιάζει με κινούμενο σκελετό!

Νικόλ Ρίτσι
Η χυμώδης και σέξι τηλεπερσόνα που γνωρίσαμε μέσα από το reality «The Simple Life» φαίνεται πως ζήλεψε τον σωματότυπο της πρώην κολλητής της Πάρις Χίλτον, αλλά στο πολύ πιο αδύνατο. Η φωτογραφία αυτή, που την απαθανάτισε μετά τη γέννηση της κόρης της, πραγματικά σοκάρει βλέποντας τα κόκαλά της να πετούν στο στήθος της και τα πόδια της, που μόνο με καλαμάκια μπορούμε να τα παρομοιάσουμε. Η Νικόλ πρόσφατα παραδέχθηκε ότι η απώλεια βάρους την έχει ανησυχήσει και προσπαθεί να πάρει κιλά, γιατί πάνω απ’ όλα θέλει να είναι μια υγιής μητέρα.

Μάρα Δαρμουσλή
Ένα ακόμη λαμπερό και προβεβλημένο πρόσωπο της ελληνικής showbiz που παραδέχθηκε δημόσια πως έπασχε, όχι μόνο από νευρική ανορεξία, αλλά και από βουλιμία. Το πρόβλημα για τη λαμπερή Μάρα, που στα 20 της ζύγιζε 43 κιλά, διήρκεσε 5 ολόκληρα χρόνια. Έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και πίστη στον εαυτό της κατάφερε να το ξεπεράσει.

Νανά Καραγιάννη
Δυστυχώς, φαίνεται πως η Νανά Καραγιάννη δεν έχει βγει από το... τούνελ της νευρικής ανορεξίας. Έχοντας μείνει... σκελετός, η κοπέλα αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο στο «Super Star» της Χριστίνας Λαμπίρη πως είχε γίνει σκιά του εαυτού της ζυγίζοντας 36 κιλά, αφού έτρωγε μόνο ένα πορτοκάλι την ημέρα. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν σταμάτησε να εμφανίζεται στην εκπομπή, οι φήμες περί νέου προβλήματος στην υγεία της επέστρεψαν. Η Νανά, που, δυστυχώς, σε τίποτα δεν θυμίζει τη χυμώδη κοπέλα που είχαμε γνωρίσει πριν από χρόνια στους «Μύθους και πραγματικότητα» του Δημήτρη Παπανώτα, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να γίνει καλά, ωστόσο, οι φήμες επιμένουν πως κατά καιρούς διακόπτει τη θεραπεία.

Ζέτα Δούκα
Ήταν η πρώτη που τόλμησε να παραδεχθεί δημόσια ότι έπασχε από νευρική ανορεξία. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών και συνεχίστηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η ηθοποιός είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 40 κιλά! Το πρόβλημα όμως δεν την πτόησε και το ξεπέρασε. Σήμερα, όχι μόνο είναι απολύτως καλά, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει και άλλες κοπέλες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα από τη θέση της προέδρου της «Ανάσας», μιας οργάνωσης που επικεντρώνεται στην πρόληψη και τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας.

Τζούλια Αλεξανδράτου
Την έχουν παρομοιάσει με την Μέρλιν Μονρόε, την Μπριζίτ Μπαρντό... Την έχουν χαρακτηρίσει την πιο όμορφη γυναίκα της Ελλάδας και έχει κάνει δεκάδες εξώφυλλα σε περιοδικά και editorial μόδας... Δυστυχώς, όμως, ούτε η Τζούλια Αλεξανδράτου ξέφυγε από τα «δίχτυα» την νευρικής ανορεξίας. Όπως παραδέχθηκε στο παρελθόν μιλώντας στον «Όμορφο κόσμο» του Γρηγόρη Αρναούτογλου, είχε φτάσει στο σημείο να τρώει με το ζόρι ένα μήλο την ημέρα και να αντιδρά άσχημα όταν οι δικοί της άνθρωποι της έδειχναν της ανησυχία τους. Πριν από λίγους μήνες και με αφορμή κάποιες φωτογραφίες που έδειχναν το στήθος της... πεσμένο οι φήμες περί νευρικής ανορεξίας επανήλθαν, αλλά η ίδια τις διέψευσε κατηγορηματικά.

Ήταν απλώς φήμες...
Για πολλές επώνυμες Ελληνίδες έχει γραφτεί ότι πάσχουν από νευρική ανορεξία, χωρίς βέβαια ουδέποτε να επιβεβαιωθεί. Πριν από ένα χρόνο μια εμφάνιση με μαγιό του γνωστού μοντέλου Βάσως Κολλιδά φούντωσε τις φήμες περί νευρικής ανορεξίας. Η ίδια της διέψευσε κατηγορηματικά.

Ήταν τον περασμένο Αύγουστο όταν η πρώην Mις Ευρώπη Ισαβέλλα Δάρρα ταξίδεψε στη Σύρο, προκειμένου να πάρει μέρος σε επίδειξη μόδας του σχεδιαστή Θοδωρή Τρανούλη. Εμφανώς αδυνατισμένη, λιποθύμησε λίγο πριν από την επίδειξη, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστήριξουν ότι τη... χτύπησε το γνωστό πρόβλημα. Η ίδια έδωσε συνέντευξη μιλώντας ευθέως για το θέμα, όπου υποστήριξε πως η κατάρρευσή της οφειλόταν σε αδιαθεσία, πως είχε χάσει απλώς 2 κιλά μετά τη γέννηση του γιου της και πως το βάρος της είναι σταθερά στα 52-54 κιλά. Και όχι όπως την είχαμε συνηθίσει ως χυμώδη παρουσία στο παρελθόν.

Και για τη Δέσποινα Βανδή είχε ακουστεί ότι προσβλήθηκε από ανορεξία μετά τη μετακόμισή της στην Ισπανία και τη γέννηση του γιου της Γιώργου. Η ίδια τότε το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά και μάλιστα εβδομαδιαίο lifestyle περιοδικό είχε δημοσιεύσει παπαρατσίστικη φωτογραφία της στην οποία κρατούσε ένα σάντουιτς στο χέρι έξω από κατάστημα γνωστής αλυσίδας γρήγορης εστίασης.