Νίκολας Κέιτζ: "Και στη ζωή θα πάλευα για τη Μόνικα"

04.08.2010
Όταν ο μάγος Μέρλιν συνάντησε τον Μίκι Μάους στη «Φαντασία», η δύναμη της μυθολογίας συνάντησε τη μαγεία της Ντίσνεϊ. Στη νέα της ταινία με τίτλο «Ο μαθητευόμενος μάγος», ο Νίκολας Κέιτζ έρχεται αντιμέτωπος με τις κρυφές του δυνάμεις αλλά και την απίστευτη ομορφιά της Μόνικα Μπελούτσι... Τον συναντήσαμε μαζί με το συμπρωταγωνιστή του στην ταινία, Τζέι Μπάρουτζελ.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

Όταν ο μάγος Μέρλιν συνάντησε τον Μίκι Μάους στη «Φαντασία», η δύναμη της μυθολογίας συνάντησε τη μαγεία της Ντίσνεϊ. Στη νέα της ταινία με τίτλο «Ο μαθητευόμενος μάγος», ο Νίκολας Κέιτζ έρχεται αντιμέτωπος με τις κρυφές του δυνάμεις αλλά και την απίστευτη ομορφιά της Μόνικα Μπελούτσι... Τον συναντήσαμε μαζί με το συμπρωταγωνιστή του στην ταινία, Τζέι Μπάρουτζελ.

Τελικά η αγάπη είναι κάτι που μας αποσπά την προσοχή ή μοιάζει με μαγεία και άρα είναι ζήτημα συγκυρίας;

Ν.Κ.: «Έχει να κάνει με το πώς το βλέπεις εσύ. Είναι σαν το νόμο της βαρύτητας: Αν δεν υπήρχε, θα ήταν μια καταστροφή και θα βρισκόσουν όλη την ώρα στο κενό».

Τ.Μ.: «Συμφωνώ! Εγώ θα προσέθετα από δική μου εμπειρία ότι η αναγκαιότητα δεν είναι η μητέρα των ανακαλύψεων. Η αγάπη είναι αυτή!».

Ο χαρακτήρας σου είναι ένας αισχρός ψεύτης. Αυτό είναι ντεσαβαντάζ για ένα μάγο, είναι όμως το ίδιο και για έναν ηθοποιό;

Ν.Κ.: «Κάποτε είχε πει ο Πικάσο ότι ?η τέχνη είναι ένα ψέμα... και αυτό ήταν μια αλήθεια».

Τ.Μ.: «Σωστή παρατήρηση! Μου αρέσει το ότι ο αφηγηματικός γάντζος της ιστορίας είναι ένα ποίημα του Γκαίτε και κάτι που μόνο ως μαγεία μπορώ να το αποκαλέσω: η "Φαντασία" του Γουόλτ Ντίσνεϊ».

Πώς αισθάνθηκες, Τζέι, που μπήκες στα «παπούτσια» του Μίκι Μάους και εσύ, Νίκολας, που έπαιξες τον αντίποδα του ήρωά σου στο «Kick Ass»;

Ν.Κ.: «Για μένα ο ρόλος του Μπαλτάζαρ ήταν κάτι στο οποίο έχω την αίσθηση ότι προετοιμαζόμουν εδώ και καιρό. Ήταν μια ευθυγράμμιση, ένας συντονισμός με το σωστό κόσμο στο σωστό χρόνο. Ήταν ένας φόρος τιμής στον πατέρα μου και στην αγάπη μου για την Αρθουριανή μυθολογία...»

Τ.Μ.: «Εγώ πάλι, φίλε μου, έτρεμα. Σχεδόν όπως είπες και εσύ, εγώ έπρεπε να βρω τρόπο να μπω στα "γάντια" του Μίκι Μάους. Απειροελάχιστες φορές στην καριέρα μου έχω αισθανθεί αυτό το χάσιμο της βαρύτητας και με όλες τις υποχρεώσεις που είχα για να "γεμίσω" με τα γνωρίσματα αυτού του χαρακτήρα. Ιδιαίτερα όταν έγινε το γύρισμα αυτής της σκηνής ήμουν ιδιαίτερα νευρικός και σε εγρήγορση, διότι μια λάθος κίνηση θα ...κατέστρεφε τη "Φαντασία" μια και καλή!».

Έρχομαι από μια χώρα που έχει υποστεί μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών στη Ευρώπη. Νίκολας, έχεις έρθει στο παρελθόν στην Ελλάδα και έχεις γευτεί τη «νοητική μας ικανότητα». Αν, λοιπόν, είχες τη μαγική δύναμη να το άλλαζες, τι θα έκανες;

Ν.Κ.: «Μάλλον δεν είμαι ο ιδανικός άνθρωπος να ρωτήσεις για την οικονομική κρίση».

Τ.Μ.: «Εγώ πάλι θα πρότεινα να κάνετε υπερπαραγωγή σουβλακίων!».

Η ταινία έχει αρκετές μυθολογικές αναφορές. Είσαι εξοικειωμένος με την ελληνική μυθολογία και θα ήθελες να αναφέρεις κάποιο μύθο που ίσως σου αρέσει;

Ν.Κ.: «Λατρεύω την ελληνική μυθολογία. Ήταν πραγματικά μία από τις πρώτες μου μεγάλες αγάπες. Ο Περσέας, ο μινώταυρος, ο Ιάσων και οι Aργοναύτες, ο Ηρακλής, ο Ίκαρος έχουν μεγάλη σημασία για μένα και τους αγαπώ όλους εξίσου. Επίσης και ο Ερμής. Α, είναι υπέροχοι!».

Τ.M.: «Και για μένα η μυθολογία σήμαινε πολλά. Από τα πρώτα μου χρόνια στο σχολείο έπαιρνα πάντα μαθήματα ελληνικής μυθολογίας. Είναι παράξενο, αλλά, ό,τι κι αν συμβεί, νομίζω ότι ο Περσέας μοιάζει με τον Χάρι Χάμλεν με το παράξενο κούρεμα που έμοιαζε με φτερά. Αν όμως αφήσεις αυτό στην μπάντα, είναι πραγματικά ένας από τους πιο σκληρούς χαρακτήρες στην ιστορία».

Στην ταινία, Νίκολας, παλεύεις για τη Μόνικα Μπελούτσι...

Ν.Κ.: «Και στη ζωή θα πάλευα για τη Μόνικα». (Γέλια.)