Κέρι Κένι: "Ψάχνω τον Έλληνα πατέρα μου..."

30.07.2010
Η ζωή της θυμίζει παλιά ελληνική ταινία. Τα παιδικά της χρόνια βασίστηκαν σε ένα ψέμα. Κι όταν η αλήθεια ήρθε στο φως, τα πάντα γύρω της κατέρρευσαν. Η Κέρι Κένι στέλνει «πακέτο» στην Ελλάδα, ελπίζοντας να καταφέρει κάποια στιγμή να βρει τις ρίζες της. Να αγκαλιάσει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, διαγράφοντας από το πιστοποιητικό γέννησής της την πιο σκληρή φράση που σημάδεψε τη ζωή της: «Father unknown».

Από την Κατερίνα Σταυρίδου

Τα παιχνίδια της μοίρας
Όλα ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου του 1965. Δύο νέα κορίτσια από την Αυστραλία, η Κάρολ και η φίλη της Έθνε, επιβιβάζονται στο υπερωκεάνιο «Πατρίς» με προορισμό την Ελλάδα. Είναι και οι δύο δεύτερης γενιάς Αυστραλές, με ρίζες από τη Δανία και αποφασισμένες να περάσουν ένα υπέροχο καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια να επισκεφτούν το Λονδίνο. Η Κάρολ γνωρίζει στο καράβι έναν νεαρό θαλαμηπόλο, τον Άγγελο Θεοδωράκη, με τον οποίο ζουν ένα φλογερό έρωτα. Έτσι, όταν φτάνουν στον Πειραιά, εκείνος προσκαλεί τα δύο κορίτσια στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα. Η Κάρολ και η Έθνε δέχονται και για εφτά εβδομάδες φιλοξενούνται στο σπίτι του αδελφού του, Σωτήρη. Οι διακοπές, όμως, τελειώνουν κάποια στιγμή και οι δύο φίλες ξεκινούν για τον επόμενο προορισμό τους, που είναι το Λονδίνο.

Αγνώστου πατρός
Φτάνοντας εκεί, η Κάρολ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Ενημερώνει τη μητέρα της, όχι όμως και τον Άγγελο, που είναι ο πατέρας του παιδιού. Η μητέρα της την προτρέπει να κρατήσει το παιδί, τη συμβουλεύει όμως να το γεννήσει στο Λονδίνο. Στις 31 Μαΐου του 1966 έρχεται στον κόσμο η Κέρι και το πιστοποιητικό γέννησής της γράφει «Father unknown». Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η μητέρα της. «Τότε ήταν ταμπού για ένα κορίτσι που δεν ήταν παντρεμένο να αποκτήσει παιδί», μας λέει η Kέρι, για να μας εξηγήσει τα όσα εξελίχθηκαν στη συνέχεια. Η μητέρα της την πηγαίνει στη Μελβούρνη, η γιαγιά της όμως την παρουσιάζει ως παιδί της αδελφής της, η οποία είναι άρρωστη, γι’ αυτό και την ανατροφή του θα αναλάβουν η ίδια και ο σύζυγός της. Έτσι η Kέρι βρίσκεται να μεγαλώνει με τη γιαγιά και τον παππού της, θεωρώντας ότι αυτοί είναι οι φυσικοί της γονείς. Όσο για την πραγματική μητέρα της, Κάρολ, την έχει πάντα στο μυαλό της ως τη μεγάλη της αδελφή. Κάπως έτσι κυλούν τα παιδικά της χρόνια. Όλα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αν η γιαγιά της δεν είχε αποφασίσει να είναι αυτή που θα ορίσει τη μοίρα της κόρης και της εγγονής της.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό
Ενώ η Κάρολ βρίσκεται στο Λονδίνο, ο Άγγελος ταξιδεύει στη Μελβούρνη για να τη βρει, χωρίς να ξέρει φυσικά ότι η κοπέλα έχει μείνει έγκυος και ετοιμάζεται να γεννήσει το παιδί του. Εκείνη, δε, από την πλευρά της, δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια για να τον βρει και να τον ενημερώσει. Ο Άγγελος, μάλιστα, φιλοξενείται στο σπίτι των γονιών της, στους οποίους ανακοινώνει ότι την αγαπάει και θέλει να την παντρευτεί. Αυτό η Κάρολ δεν το μαθαίνει ποτέ. Η μητέρα της κρατάει μυστική την επίσκεψη του Άγγελου στη Μελβούρνη, ενώ φροντίζει να εξαφανίσει και όλα τα γράμματα που της στέλνει εκείνος στο διάστημα που ακολουθεί. Δεν θέλει με τίποτα να γίνει αυτός ο γάμος και είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να τον αποτρέψει. Και τα καταφέρνει. Η Kέρι συνεχίζει να ζει στο ψέμα και να μεγαλώνει δίπλα σε δύο καχύποπτους και υπέρ το δέον προστατευτικούς «γονείς», ενώ η μητέρα της μερικά χρόνια αργότερα παντρεύεται και αποκτά ένα γιο.

H αποκάλυψη της αλήθειας
Όταν η Kέρι τελειώνει το δημοτικό, η Κάρολ αποφασίζει να της πει όλη την αλήθεια. Πώς να χωρέσει, όμως, ο νους ενός παιδιού όλη αυτή την πλεκτάνη που στήθηκε πίσω από την πλάτη του; Πώς να ερμηνεύσει τις συμπεριφορές; Πώς να συγχωρήσει; «Κάτι περνούσε από το μυαλό μου» μας λέει. «Σύγκρινα τους γονείς των συμμαθητών μου με τους δικούς μου και έβρισκα ότι οι δικοί μου είναι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία. Από την άλλη, η Κάρολ έμοιαζε περισσότερο για μαμά μου παρά για αδελφή μου». Το πιο σκληρό απ’ όλα, βέβαια, είναι εκείνο το «Father unknown» που διαβάζει και ξαναδιαβάζει στο πιστοποιητικό γέννησής της. Κι από αυτό θέλει να ξεκινήσει. Είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτό που κάποιοι της στέρησαν άδικα: την παρουσία και το χάδι του πατέρα της.

Βοηθήστε με να βρω τον πατέρα μου
Πέρασαν 44 χρόνια από εκείνο το ταξίδι με το «Πατρίς». Από τη μέρα που ξεκίνησε να διαγράφεται η μοίρα της Kέρι. Σήμερα, μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού και η ίδια, είναι αποφασισμένη να την αλλάξει. Πεπεισμένη ότι ο πατέρας της αγνοεί την ύπαρξή της, θέλει να τον βρει και να του πει όλη την αλήθεια. «Ψάχνω να βρω τον πατέρα μου. Αυτός δεν γνωρίζει τίποτα για μένα. Θέλω να του δώσω μια γλυκιά αγκαλιά και να του πω ότι τον αγαπώ», είναι τα πρώτα λόγια που λέει στη δημοσιογράφο της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», που κυκλοφορεί στην Αυστραλία, Κλαίρη Γαζή. Κι εκείνη συγκινημένη κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει. Δημοσιεύει την ιστορία της με την ελπίδα να τη διαβάσει κάποιος που ίσως γνωρίζει κάτι για τον πατέρα της. «Η Kέρι είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και μητέρα και αξίζει να τη βοηθήσουμε» λέει σ’ εμάς η Κλαίρη Γαζή όταν πληροφορείται το ενδιαφέρον μας να δημοσιεύσουμε την ιστορία της. Παράλληλα, η Kέρι φτιάχνει στο Facebook το γκρουπ «Do you Know Angelos Theodorakis», ενώ μέσω Ίντερνετ ταξιδεύει το μήνυμά της «Please circulate for me». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με λένε Κέρι και προσπαθώ να εντοπίσω τον πατέρα μου. Δεν το κάνω μόνο για μένα, αλλά για την κόρη μου και όλη την οικογένειά μου. Αυτό που θέλω είναι το μικρό μου αγγελούδι να συναντήσει και ίσως να γνωρίσει τον παππού της».

Πρέπει να προσπαθήσω ξανά
«Και αν αυτός και η οικογένειά του έχουν την καλοσύνη να δεχτούν εμένα και την οικογένειά μου, αυτό θα εκπλήρωνε ένα όνειρο ζωής. Έχω προσπαθήσει να βρω τον πατέρα μου στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Η καρδιά μου λέει πως ΠΡΕΠΕΙ να προσπαθήσω ξανά. Έτσι λοιπόν κάνω έκκληση σ’ εσάς. ΠΑΡΑΚΑΛΩ στείλτε αυτό το μήνυμα σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε». Η αγωνία της είναι μεγάλη, όπως και η επιθυμία της να τον συναντήσει: «Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτόν τον άγνωστο στα χαρτιά πατέρα μου, αλλά γνωστό και επώνυμο στην οικογένειά μου. Η μητέρα μου μου έδωσε φωτογραφίες. Τόσο από το ταξίδι στο ?Πατρίς? όσο και από την παραμονή τους στο σπίτι του Σωτήρη στην Πάτρα». Ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της; «Να τον γνωρίσω. Να τον αγκαλιάσω. Να τον νιώσω δίπλα μου. Ήταν πολύ γοητευτικός άνδρας. Δείτε και στις φωτογραφίες. Δεν αδικώ τη μητέρα μου γι’ αυτό που έγινε. Ίσως κι άλλες γυναίκες να υπέκυπταν στη γοητεία του. Άλλωστε, όπως η ίδια είπε, αν γνώριζε ότι ο Άγγελος είχε δείξει ενδιαφέρον, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά».

Αν ζει ο πατέρας της, σήμερα θα είναι 71 ετών. Το όνομά του είναι Άγγελος Θεοδωράκης και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει η Kέρι, στη διεύθυνση που φέρεται ότι έμενε η οικογένεια Θεοδωράκη στην Πάτρα βρίσκεται το «Byzantino Hotel» και ο δρόμος μετονομάστηκε σε Ρήγα Φεραίου.

Αν γνωρίζετε κάτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Χάρη στο τηλέφωνο 00614-17336900 ή με τα γραφεία της εφημερίδας «Νέος κόσμος» στο τηλέφωνο 00613-94824433.