Στράτος Τζώρτζογλου: "Εγώ, η Μαντόνα και η Καμπάλα"

13.11.2009
Ειλικρινής, ουσιαστικός, ώριμος, ο Στράτος Τζώρτζογλου κάνει στο ΛΟΙΠΟΝ απολογισμό της ζωής και της καριέρας του, τολμώντας να μιλήσει ακόμα και για τις πιο άγνωστες πτυχές του.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Ειλικρινής, ουσιαστικός, ώριμος, ο Στράτος Τζώρτζογλου κάνει στο ΛΟΙΠΟΝ απολογισμό της ζωής και της καριέρας του, τολμώντας να μιλήσει ακόμα και για τις πιο άγνωστες πτυχές του. Ο γνωστός ηθοποιός ομολογεί ότι έχει κάνει χρήση χασίς τρεις φορές και απαντά σε όλους όσοι θεωρούν ότι έχει ασπαστεί την Καμπάλα από μόδα. Μιλάει ακόμα για τις σχέσεις αλλά και για το γιο του Αλκιβιάδη. Σε μία από τις πιο ανατρεπτικές του συνεντεύξεις τα λέει έξω από τα δόντια!

Πρωταγωνιστείς στο «Eπάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» που παρουσιάζεται από το Θέατρο «Ορφέας - Ανδρέας Βουτσινάς». Τι είναι αυτό που σε έπεισε να πεις «ναι» σε αυτή την παράσταση;

«Πρώτα απ’ όλα το ίδιο το έργο, που μιλάει για την εκπόρνευση της εποχής μας. Και η εκπόρνευση συνίσταται στο ότι δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος».

Το έχεις κάνει στη ζωή σου;

«Πολλές φορές έχω κάνει υποχωρήσεις. Σημασία έχει η συνείδηση με την οποία κάνεις την υποχώρηση, εάν δεν την κάνεις για να πετύχεις κάτι πονηρά. Όταν κάνουμε έρωτα, για παράδειγμα, υπάρχει ο έρωτας, που έχει φως, αγάπη, ανιδιοτέλεια, και το σεξ, που είναι καθαρά εγωιστικό και κοιτάς μόνο πώς θα ικανοποιηθείς εσύ και όχι πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του άλλου. Εκεί, είτε πληρώνεται ο άλλος είτε όχι, είναι εκπορνευμένος έρωτας. Το έχουμε συναντήσει αυτό χιλιάδες φορές στη ζωή μας».

Δεν έχει τύχει να σε ενδιαφέρει μόνο η δική σου ανάγκη;

«Ναι. Και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι δεν νιώθω αυτή την ευτυχία διαρκείας που αισθάνεσαι όταν είσαι ερωτευμένος. Θα ικανοποιηθώ εκείνη τη στιγμή και την επόμενη θα είμαι πεσμένος και γεμάτος νεύρα. Είναι όπως η αίσθηση που μπορείς να πάρεις από τα ναρκωτικά. Η κόκα, ας πούμε, σε ανεβάζει φοβερά για 5 λεπτά. Μετά το πέσιμο είναι τραγικό και κάνεις να συνέλθεις μέρες».

Σου έχει συμβεί;

«Με ρωτάς αν έχω πιει κόκα;».

Ναι...

«Δεν έχει σημασία αν μου έχει συμβεί. Γνωρίζω ανθρώπους που έπιναν καιρό ναρκωτικά και μου έχουν πει τι αίσθηση τους έδιναν. Το γράφουν και τα επιστημονικά βιβλία. Έχω διαβάσει διατριβές πάνω στα ναρκωτικά».

Για ποιο λόγο;

«Γιατί έχω γιο που είναι 12 χρόνων. Είναι μια επικίνδυνη φάση από τα 12 μέχρι τα 18 να μην κάνει κάτι για κάποιους λόγους ανασφάλειας».

Μου έκανε εντύπωση που δήλωσες δημόσια ότι έχεις ασπαστεί την Καμπάλα.

«Κατ’ αρχήν ακούγεται λίγο βαριά η έκφραση ?ασπάστηκα την Καμπάλα?. Είναι σαν να αλλάζω θρησκεία και από χριστιανός ορθόδοξος γίνομαι μέλος μιας μικρής κοινότητας, την οποία δεν αποδέχονται ούτε οι Εβραίοι. Συνεχίζω να είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Για μένα ο Χριστός είναι η ανώτερη μορφή ανθρώπου-θεού. Ο τέλειος άνθρωπος και ο τέλειος θεός».

Παραμένεις λοιπόν χριστιανός ορθόδοξος...

«Φυσικά. Πηγαίνω στο Άγιο Όρος. Υπάρχουν πνευματικοί δάσκαλοι εκεί, συνεχίζω να πηγαίνω».

Δεν είναι αντιφατικό αυτό με την Καμπάλα;

«Καθόλου. Παλιότερα είχα ασχοληθεί και με το βουδισμό. Είχα διοργανώσει αφιλοκερδώς και ένα φεστιβάλ. Φώναξα τους Τσακνή, Μαχαιρίτσα και άλλους καλλιτέχνες και κάναμε μια βουδιστική εβδομάδα και τα έσοδα τα στείλαμε στα χωριά SOS στις Ινδίες. Ο Δαλάι Λάμα είναι μεν Θιβετιανός ηγέτης, αλλά δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στην ανθρωπότητα.

Η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, το Κοράνι, τα βουδιστικά βιβλία Μάντρας στην ουσία μιλάνε για το ίδιο πράγμα: αγάπη χωρίς όρους και όρια. Το να μπορείς να προσφέρεις καλό στον κάθε άνθρωπο. Ο Χριστός το πήγε ακόμα πιο μακριά. Είπε: Μάθε να αγαπάς και τον εχθρό σου. Το να διαβάζεις λοιπόν βουδιστικά βιβλία δεν σε κάνει βουδιστή, όπως και το να διαβάζω εγώ Καμπάλα. Φυσικά, διαβάζω και πατερικά βιβλία, χωρίς να είμαι ειδήμων ούτε της χριστιανικής ούτε της εβραϊκής θρησκείας ούτε καμιάς άλλης. Είναι ένα είδος πνευματικής γυμναστικής».

Πάντως, μου κάνει εντύπωση ότι φοράς το βραχιόλι της Καμπάλα?

«Είναι το red string, το οποίο σε μαθαίνει να μη ζηλεύεις και να μη φθονείς τους άλλους και την ίδια στιγμή σε βοηθάει να μην είσαι ανοιχτός σε τέτοιου είδους ενέργειες. Οπότε, δεν σε πιάνει κι εσένα το αρνητικό μάτι των άλλων. Είναι όπως το κομποσκοίνι που φοράς εσύ. Ο καθένας έχει ένα σύμβολο. Εγώ φοράω και σταυρό».

Έχει αλλάξει η ζωή σου μετά την Καμπάλα, λοιπόν;

«Νομίζω ότι έχω γίνει πιο ήρεμος. Προσπαθώ να είμαι η αιτία στα πράγματα και όχι το αποτέλεσμά τους. Ελέγχω το θυμό μου καλύτερα».

Αλήθεια, είσαι ερωτευμένος σήμερα;

«Όχι! Είμαι μόνος μου».

Κατ’ επιλογή ή κατά περίσταση;

«Αν έρθει μια γυναίκα και με... ανοίξει μέσα μου ?γιατί είμαι έτοιμος να ανοιχτώ?, θα ερωτευτώ. Αλλά γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος. Αυτά δεν τα παραγγέλνεις».

Παρ’ όλα αυτά δεν ψάχνεις;

«Όχι. Θα έρθει μόνο του».

Υπάρχει πιθανότητα να παντρευτείς ξανά;

«Όχι με την έννοια της εκκλησίας. Πάντως, να συζήσω με κάποια γυναίκα το θεωρώ απαραίτητο κομμάτι στο ?δούναι και λαβείν του ζευγαριού».

Πολλοί μπορεί να πουν: «Έλα, μωρέ, έγινε ο Στράτος Τζώρτζογλου καμπαλιστής, γιατί είναι και η Μαντόνα και ήθελε να καταγραφεί ως ο πρώτος από τους Έλληνες σταρ που το έκανε». Δεν το έκανες επειδή είναι μόδα;

«Δεν χρειάζεται να απαντάς σε κάθε κακοήθεια που έχει ακουστεί. Κι εγώ όταν γνώρισα τον Σάακ, το δάσκαλο της Μαντόνα, και μου έδωσε δύο βιβλία, είχα όλες αυτές τις αρνήσεις. Σκεφτόμουν ότι ήταν μυστικιστικές τελετές. Φοβόμουν ότι έχουν να κάνουν με τον Διάβολο. Τόσο πολύ αρνητικός ήμουν. Δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον άνθρωπο αν δεν ψάξεις το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται...

Όταν είχα πάει στο Άγιο Όρος, έλεγαν: Για ποιο λόγο πηγαίνει; Θα κερδίσει τίποτα;. Αυτός είναι ένας φασισμός στον οποίο δεν θέλω να υποκύψω. Δεν παίζω στο ρυθμό των άλλων. Δεν το έκανα ποτέ στη ζωή μου. Και όταν έγινα ηθοποιός, έλεγαν: Θα μπλέξεις τώρα με τις αδελφές και ποιος ξέρει από πόσα κρεβάτια θα περάσεις για να πετύχεις. Α, πέτυχες νωρίς... οπότε, έχεις πηδηχτεί με όλους τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς. Εδώ και παντρεμένος που ήμουν με τη Μαρία έλεγαν: Έλα, μωρέ, πλάτες του κάνει. Κάτι άλλο συμβαίνει».

Δεν μπήκες ποτέ στον πειρασμό να πάρεις ναρκωτικά;

«Έχω καπνίσει χασίς τρεις φορές, αλλά κατανόησα ότι αυτά μπορεί να γεμίσουν τη φαντασία και τη μνήμη σου με μεγαλύτερα προβλήματα».

Φαντάζομαι βέβαια ότι πάρα πολλές γυναίκες θα σε προσεγγίζουν... Εξάλλου, πουλάει το προφίλ του ωραίου και πετυχημένου

«Μπορεί όμως ο ιδανικός άνθρωπός μου να μην είναι αυτές οι γυναίκες. Καμιά φορά μου περνάει από το μυαλό μ’ αυτήν καλά τα βρίσκω, λες να κάτσω μαζί της;. Μου μπαίνουν αυτές οι σκέψεις, αλλά δεν αγχώνομαι. Μια ζωή είχα μεγάλες σχέσεις και δεν τις είχα παραγγείλει. Ήρθαν. Αλλά ήμουν έτοιμος να τις ζήσω».