Και ο σταρ θέλει τον ψυχολόγο του

17.11.2009
Ψυχολόγοι, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη. Λέξεις ταμπού που πριν από μερικά χρόνια στιγμάτιζαν... Πόσο μάλλον όταν επρόκειτο για κάποιον επώνυμο. Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Ψυχολόγοι, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη. Λέξεις ταμπού που πριν από μερικά χρόνια στιγμάτιζαν... Πόσο μάλλον όταν επρόκειτο για κάποιον επώνυμο. Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Υιοθετώντας την τάση των ξένων σταρ, που παραδέχονται προβλήματα άγχους, στρες ή ακόμη και κατάθλιψης, αρκετοί Έλληνες επώνυμοι μιλάνε πλέον ανοιχτά για τα συγκεκριμένα θέματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετώπισαν στο παρελθόν.

Η πρώτη που μίλησε!
Ήταν και παραμένει μία από τις καλύτερες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας. Η Ελένη Βιτάλη ήταν η πρώτη που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη αλλά και τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Μάλιστα, εξήγησε και πώς κατάφερε να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τα χάπια. «Όχι, δεν το κρύβω. Το ότι παίρνεις μια ουσία που την παίρνουν τόσοι άνθρωποι δεν είναι κάτι μεμπτό. Ξέρεις πόσοι παίρνουν χάπια; Το θέμα είναι πως εμένα με ?καβάλησαν? αυτές οι ουσίες, ενώ άλλοι στάθηκαν πιο δυνατοί. Από εκεί και πέρα, όταν ακούς το όνομα Βιτάλη και το συνδυάζεις μόνο με τα χάπια, τότε χάνεις άλλα πράγματα από αυτό το πρόσωπο. Όποιος θέλει να σταθεί μόνο σε αυτό και κρίνει έτσι τους ανθρώπους, είναι άξιος της τύχης του. Άλλοι, αν δεν πιουν ένα μπουκάλι ουίσκι, δεν μπορούν να βγουν στη σκηνή. Εγώ είμαι το θέμα; Εγώ έκανα πέντε βλακείες και τις πλήρωσα».

Επιλόχεια κατάθλιψη
«Πίστευα ότι η ζωή μου έχει τελειώσει». Αυτό είχε εξομολογηθεί η Μαρία Κορινθίου στο ΛΟΙΠΟΝ μιλώντας για την κατάθλιψη που βίωσε μετά τη γέννηση της κόρης της. «Καθόμουν όλη μέρα μέσα στο σπίτι μαζί με το παιδί. Πίστευα ότι η ζωή μου έχει τελειώσει! Εκείνες τις στιγμές σκεφτόμουν αν ήταν λάθος που αποφάσισα να φέρω ένα παιδί στον κόσμο. Όλα μου έφταιγαν. Έπιανα τον εαυτό μου να κλαίει συνεχώς, χωρίς λόγο. Έβλεπα το σώμα μου πώς είχε παραμορφωθεί. Εκεί ξεσπούσα σε λυγμούς. Ήταν ίσως η περίοδος που θεωρούσα σημαντικό να με επιβεβαιώνει ο άντρας μου. Να μου δείχνει ότι του είμαι αρεστή, ότι με θέλει. Ήταν μια δική μου, εσωτερική ανάγκη». Οι πρώτες αλλαγές στην ψυχολογία της ηθοποιού είχαν ξεκινήσει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της και εντάθηκαν στην πορεία. «Πριν ακόμη γεννήσω είχε ξεκινήσει η κατάθλιψη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σήμερα είναι μια χαρά και ευτυχισμένη όσο ποτέ άλλοτε!

Το πάλεψε...
Τέλη του 2007 και ο Νίνο είχε περάσει σοβαρά προβλήματα στην προσωπική του ζωή. Η συνέπεια ήταν να πέσει σε κατάθλιψη, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του τότε. «Kάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να τα βρουν με τον εαυτό τους και όταν δουν ότι δεν μπορούν, ότι δεν υπάρχει λύση, τα παρατάνε και συνεχίζουν απλώς τη ζωή τους για να μην τρελαθούν. Eγώ δεν το άφησα. Mε προβλημάτιζαν κάποιες τραγικές συμπτώσεις, όπως ότι ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που είδαν κάποιοι φίλοι μου πριν χαθούν. H άγρια κατάθλιψη δεν είχε να κάνει μόνο με τους φίλους μου, αλλά και με την ίδια μου την ύπαρξη. Aναρωτιόμουν τι είμαι εγώ; τι είναι οι άνθρωποι;, "γιατί ζούμε;", "γιατί αναπνέουμε;. Eίχα αναγάγει όλη την ύπαρξή μου σε ένα πελώριο "γιατί". Kατάφερα να σπάσω τον κλοιό της κατάθλιψης όταν συνειδητοποίησα ότι η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή. Tα συντρίμμια εκείνης της κατάθλιψης ωστόσο υπάρχουν... Kαι σήμερα περνάω στιγμές που πέφτω, που κλείνομαι στον εαυτό μου, που θέλω να είμαι εγώ μ’ εμένα».

Εννιά χρόνια ψυχοθεραπεία!
Εννιά χρόνια και συνεχίζει... Η παρουσιάστρια του πρωινού του Star Ελεονώρα Μελέτη κάνει συνεδρίες με τον ψυχολόγο της σχεδόν εδώ και μία δεκαετία, όπως η ίδια δήλωσε σε μηνιαίο περιοδικό. «Δεν μιλούσα σε κανέναν για όλα αυτά που ζούσα. Γκόμενο δεν είχα, δεν ήθελα να βγαίνω με τις φίλες μου, τις οποίες υπεραγαπώ, και να τις φορτίζω συνεχώς με όλα αυτά. Ήθελα να περνάμε πιο ευχάριστα το χρόνο μας, διασκεδάζοντας. Τελικά, το έλυσα μόνη μου: στο ντιβάνι. Πάω 9 χρόνια σε ψυχολόγο, το γουστάρω, μου αρέσει πολύ. Έλυσα πολλά μέσα από αυτό και, ειδικά εκείνη την περίοδο, κατάλαβα πολλά για τους ανθρώπους, αλλά κυρίως για μένα. Συνεχίζω να πηγαίνω σε ψυχολόγο, σε συνεδρίες αυτογνωσίας, μία φορά την εβδομάδα», αποκάλυψε η δημοφιλής παρουσιάστρια.

Δεν το έχει ξεπεράσει...
«Περνάω για δεύτερη φορά στη ζωή μου κατάθλιψη». Ο τίτλος εβδομαδιαίου περιοδικού και η φωτογραφία της Έλενας Παπαρίζου προκάλεσαν πλήθος σχολίων. Κι όμως, η διάσημη Ελληνίδα ποπ σταρ είχε το θάρρος να βγει και να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά της μετά το θάνατο του πατέρα της, που, όπως εξήγησε, δεν είναι η πρώτη φορά που το περνάει. «Όλοι παθαίνουν κατάθλιψη για ένα διάστημα ύστερα από ένα τέτοιο γεγονός...

Είναι πολύ δύσκολο να βγεις από την κατάθλιψη και αυτό το ξέρω καλά, επειδή το έχω ξαναζήσει στην εφηβεία μου και χρειάστηκε να κάνω ψυχοθεραπεία», ομολόγησε η Έλενα.

«Κήδεψα τον πατέρα μου Πέμπτη και το ίδιο βράδυ πήγα και δούλεψα. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου», αποκάλυψε με θάρρος η «Mrs Number One». Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχε μιλήσει και για τις κρίσεις πανικού που πάθαινε ακόμη και πάνω στην πίστα: «Έπαθα κρίση πανικού πριν από δύο χρόνια πάνω στη σκηνή. Εκεί που είχα μπει στο ρόλο της δουλειάς μπήκε μέσα κάτι πολύ προσωπικό. Ένιωσα ταχυπαλμία, ζαλίστηκα, φοβήθηκα, νόμιζα πως θα πεθάνω. Δεν σταμάτησα, όμως. Συνέχισα, γιατί είχα διαβάσει γι’ αυτό στη Σουηδία και ήξερα πως δεν θα πάθω τίποτα».

Δεν έβγαινε από το γραφείο του
Ανοιχτά μίλησε για την κατάθλιψη που αντιμετώπισε στο παρελθόν αλλά και τις κρίσεις πανικού που πάθαινε και ο Σταμάτης Μαλέλης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Βάσια Λόη ανέφερε: «Πάθαινα πανικούς με το πιο απλό πράγμα. Να βγω από το δωμάτιο, από το γραφείο, να κάνω 3-4 βήματα. Υπήρχαν άνθρωποι που με θεωρούσαν τέρας κι εγώ δεν μπορούσα να βγω από το γραφείο μου», τόνισε σε μια κατάθεση ψυχής. «Όταν είσαι καταθλιπτικό άτομο, είσαι άτομο με ειδικές ανάγκες», επισήμανε, αλλά τα κατάφερε και τα δύσκολα πια ανήκουν στο παρελθόν.

Συμβαίνει και στο Χόλιγουντ
Πολλοί επώνυμοι κατά καιρούς έχουν δώσει μάχη με την κατάθλιψη. Από τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ μέχρι το Βρετανό πολιτικό Ουίνστον Τσόρτσιλ και από τον Αμερικανό συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς μέχρι το Βρετανό σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πιο πρόσφατα αρκετές κυρίες του θεάματος κατάφεραν να ξεφύγουν από τα επικίνδυνα δίχτυα της ασθένειας, καθώς πρόλαβαν να ζητήσουν έγκαιρα τη βοήθεια ειδικών. Ανάμεσά τους η Νικόλ Κίντμαν, η Κάιλι Μινόγκ, η Μαράια Κάρεϊ, η Ούμα Θέρμαν, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Λίντσεϊ Λόχαν, η Μπρουκ Σιλντς και η Γουϊνόνα Ράιντερ. Από τη μάστιγα δεν έχουν ξεφύγει ούτε διάσημοι κωμικοί, όπως ο Γούντι Άλεν, ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Μπεν Στίλερ και ο ξεκαρδιστικός «Mr Bean» Ρόουαν Άτκινσον.