Γιάννενα: Ασήμι και γλυκό νερό

09.12.2009
Βυζαντινοί τρούλοι και τούρκικοι μιναρέδες διεκδικούν τον ορίζοντα, ντιζαϊνάτα καφέ γειτονεύουν με παραδοσιακά καφενεία, τσιπουρομεζέδες και χειροποίητα ραβιόλι βάζουν ταυτόχρονα σε πειρασμό τον ουρανίσκο σας. Καλώς ήρθατε στα Γιάννενα, την ιδανική πόλη για να ζήσετε τις μεγάλες προσδοκίες σας.
Βυζαντινοί τρούλοι και τούρκικοι μιναρέδες διεκδικούν τον ορίζοντα, ντιζαϊνάτα καφέ γειτονεύουν με παραδοσιακά καφενεία, τσιπουρομεζέδες και χειροποίητα ραβιόλι βάζουν ταυτόχρονα σε πειρασμό τον ουρανίσκο σας. Καλώς ήρθατε στα Γιάννενα, την ιδανική πόλη για να ζήσετε τις μεγάλες προσδοκίες σας.

Μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, καθρεφτίζει αυτάρεσκα το είδωλό της στον αιώνιο καθρέφτη της, τη λίμνη Παμβώτιδα, και φανερώνει τη δύναμή της από το πάντα αγέρωχο κάστρο της. Ωστόσο, είναι πάντα έτοιμη να σας διηγηθεί σε ένα νοτισμένο παγκάκι στις όχθες της λίμνης τους θρύλους του Αλή Πασά και της κυρα-Φροσύνης και να σας ξελογιάσει με τη μυρωδιά από τα καλοψημένα φύλλα του μπακλαβά και από το σιρόπι που καίγεται στην κατσαρόλα. Στην εμπειρία σας βάλτε υπογραφή με ένα περίτεχνο ασημικό από τους έμπειρους τεχνίτες της.

Διαμονή

«Epirus Palace»: Πενήντα τρία δωμάτια και σουίτες, ευρύχωρα, καλόγουστα και πλήρως εξοπλισμένα, στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, που βρίσκεται λίγο έξω από αυτήν. Τριγύρω σιντριβάνια, δέντρα και νεοκλασική διακόσμηση με πολυέλαιους, πίνακες και αναμμένα κεριά. Διεύθυνση: 7ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών, τηλ.: 26510-93555, www.epiruspalace.gr , από 155 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Πατρικό»: Στο κέντρο της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων. Η ζεστασιά της μικρής εσωτερικής του αυλής με τα πολλά λουλούδια θα σας θυμίζει πάντα το δρόμο της επιστροφής. Διεύθυνση: Κ. Κατσάρη 6-8, τηλ.: 26510-65500, www.patriko.com.gr , 55-65 ευρώ το δίκλινο.

«Φιλύρα»: Ένα πατρικό σπίτι που μετατράπηκε σε ξενώνα με σιδερένια κρεβάτια, ρομαντικά σεμεδάκια στα παράθυρα και ζεστή βελούδινη κουβέρτα στο μεγάλο κρεβάτι. Υπό την ίδια διεύθυνση λειτουργεί και ο ξενώνας «Δάφνη». Διεύθυνση: Ανδρόνικου Παλαιολόγου 18 (πάροδος), τηλ.: 26510-83560, 6932 601240, από 65 ευρώ το δίκλινο.

«Ξενώνας Μάτσα»: Θα τον συναντήσετε κρυμμένο σε ένα στενάκι, ακριβώς πίσω από τον πολύβουο κεντρικό δρόμο της Αβέρωφ με τέσσερα cozy διαμερίσματα, τον «Ήλιο», την «Ίριδα», το «Ρόδο» και την «Τουλίπα». Διεύθυνση: Ψαλίδα 5, τηλ.: 26510-22431, www.xenonas-matsa.gr , από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό

«Στοά του Λούλη»: Μαζί με φοιτητές θα περάσετε τα καλύτερα μεσημέρια με κρεμμύδια γεμιστά με ανθότυρο, σουτζούκι, κοντοσούβλι, πλευρώτους στα κάρβουνα και το περίφημο «πιάτο του Επίκουρου». Διεύθυνση: Ανεξαρτησίας 78, τηλ.: 26510-71322, από 8,90 ευρώ το «πιάτο του Επίκουρου».

«Στην Ιθάκη»: Εδώ θα φάτε τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες: λαχανόπιτα και χορτόπιτα, αλλά και μεγάλες, χορταστικές μερίδες από χοιρινό κοντοσούβλι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την μπλατσαρία (λαχανόπιτα με καλαμποκάλευρο). Διεύθυνση: Παπάγου 20Α, Μώλος, τηλ.: 26510-73012, από 8,80 ευρώ το κοντοσούβλι.

«Da Giovanni»: Το καλύτερο ιταλικό της πόλης. Ο Ιταλός σεφ Νταμιάνι έχει σπεσιαλιτέ τα ραβιόλι με αποξηραμένα πορτσίνι και ανθότυρο. Στο τέλος έρχεται αφράτη η ζεστή μους σοκολάτα με παγωτό. Διεύθυνση: Χάτζη Πελερέν 4, τηλ.: 26510-30700, 8-16 ευρώ τα ζυμαρικά.

«Γάστρα»: Αυθεντική κουζίνα σε παραδοσιακό περιβάλλον. Ζουμερά κρέατα αργοψήνονται στη γάστρα, εκεί όπου μαγειρεύονται και οι γίγαντες. Διεύθυνση: Κωστάκη 16Α, Ελεούσα (στο δρόμο προς το αεροδρόμιο), τηλ.: 26510-61530, από 20 ευρώ το άτομο.

«Κουζίνα Σείριος»: Ελληνική κουζίνα με έντεχνη ελληνική μουσική και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Εξαιρετικό το αρνάκι στη λαδόκολλα και το γκουρμέ κεμπάπ από κοτόπουλο με κανέλα και βερίκοκα. Διεύθυνση: Πατρ. Ευαγγελίδη 1, τηλ.: 26510-77070, από 15 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

1. Να πιείτε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο με σπιτικά κεφτεδάκια στο «Περίπου», το μικρό κλασικό τσιπουράδικο της πόλης (Μιχ. Αγγέλου 39, τηλ.: 26510-79262, από 6 ευρώ το άτομο).

2. Να επισκεφτείτε από την ολοκαίνουργια Εγνατία Οδό τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της χώρας (τηλ.: 26510-82287).

3. Να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί για να δείτε πώς η ομίχλη τυλίγει την πόλη και η υγρασία φτιάχνει δροσοσταλίδες σε όλα τα φύλλα των δέντρων του παραλίμνιου δρόμου.

4. Να επισκεφτείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο χωριό Μπιζάνι, στο 12ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών (τηλ.: 26510-92128, γενική είσοδος: 6 ευρώ).

Πώς θα πάτε
Με αεροπλάνο φτάνετε στα Γιάννενα σε 60 λεπτά, με το εισιτήριο να κοστίζει από 144 ευρώ μετ’ επιστροφής. Με λεωφορείο των ΚΤΕΛ το ταξίδι από Αθήνα προς Γιάννενα διαρκεί περίπου 6 ώρες και το εισιτήριο στοιχίζει 35,20 ευρώ η απλή μετάβαση.

5 λόγοι για να βρεθείτε στα Γιάννενα
1. Για να κάνετε ποδήλατο γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα. Πού ξέρετε ίσως στη φαντασία σας να ζωντανέψουν τα φαντάσματα του Αλή Πασά και της κυρα-Φροσύνης.

2. Για να δοκιμάσετε το διάσημο γιαννιώτικο μπακλαβά, αλλά και να πάρετε για το σπίτι μια ποικιλία σιροπιαστών.

3. Για να αγοράσετε ασημικά, μοντέρνα και καλαίσθητα, από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.

4. Για να επισκεφτείτε με καραβάκι το νησάκι των Ιωαννίνων και να γευτείτε την τοπική νοστιμιά: τα περίφημα βατραχοπόδαρα, αλλά και τα χέλια, που ψαρεύονται επιτόπου. Εδώ βρίσκεται και το μουσείο του Αλή Πασά.

5. Για να χαθείτε στην παλιά πόλη, στο λαβύρινθο από μικρά, χαμηλά μαγαζάκια που θυμίζει τούρκικο παζάρι.