Στο φως ερωτικές επιστολές της Ελίζαμπεθ Τέιλορ

29.03.2011
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της θρυλικής ηθοποιού με τα βιολετί μάτια, ένας οίκος δημοπρασιών του Νιου Χάμσαϊρ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να διαθέσει μια σειρά από ερωτικά γράμματα που εκείνη έγραψε σε ηλικία 17 ετών.


Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της θρυλικής ηθοποιού με τα βιολετί μάτια, ένας οίκος δημοπρασιών του Νιου Χάμσαϊρ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να διαθέσει μια σειρά από ερωτικά γράμματα που εκείνη έγραψε σε ηλικία 17 ετών.

Πρόκειται για 66 επιστολές τις οποίες είχε γράψει στο χέρι η ίδια η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Elizabeth Taylor) προς τον Γουίλιαμ Πόλεϊ Τζούνιορ (William Pawley Jr) τότε αρραβωνιαστικό της.

Τα γράμματα ξεκινούν από τον Μάρτιο του 1949 έχοντας ερωτικό περιεχόμενο και καταλήγουν σε πιο… παγωμένο λίγο πριν από τον χωρισμό του ζευγαριού, ενώ στο "πακέτο" συμπεριλαμβάνονται και 20 που έστειλε η μαμά της στον Πόλεϊ μετά τον χωρισμό τους, ζητώντας να αφήσει ήσυχη την κόρη της.

Σε ένα από τα γράμματα, η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός γράφει: "Θέλω οι καρδιές μας να ανήκουν η μία στη άλλη μέχρι την αιωνιότητα. Θέλω να είμαστε 'εραστές' πάντα… ακόμη και αφού είμαστε παντρεμένοι 75 χρόνια και έχουμε τουλάχιστον μια ντουζίνα δισέγγονα".

Σε κάποιο άλλο σημείο η Τέιλρο ξεκαθαρίζει ότι κρατιόταν "αγνή" για τον γάμο τους, διαβεβαιώνοντας τον ζηλιάρη αρραβωνιαστικό της ότι οι φωτογραφίες της που κυκλοφορούσαν με άλλους άντρες δεν σήμαιναν τίποτα απολύτως.

Ο Πόλεϊ, γιος ενός αμερικανού εύπορου επιχειρηματία και πρέσβη φαίνεται ότι "άνοιξε" τον δρόμο για την έντονη ερωτική ζωή της Τέιλορ που τελικά μέτρησε οκτώ γάμους και ισάριθμα διαζύγια, τα δύο από τα οποία ήταν με τον ηθοποιό Ρίτσαντ Μπάρτον (Richard Burton).

Παρά την απίστευτη ένταση και σκαμπανευάσματά του, ο έρωτας της Τέιλορ με τον Μπάρτον υπήρξε ένας από πιο διάσημους όλων των εποχών και όπως φαίνεται ο μεγαλύτερος και στην καρδιά της Ελίζαμπεθ.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα μια από τις τελευταίες επιθυμίες της Τέιλορ ήταν να ταφεί μαζί με το τελευταίο γράμμα που της έστειλε ο Μπάρτον λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του το 1984. Εκείνος ήταν τότε 58 χρονών.

Λέγεται πως η σταρ είχε φυλάξει με ευλάβεια το γράμμα επί 27 ολόκληρα χρόνια μην έχοντας αποκαλύψει ποτέ ολόκληρο το περιεχόμενό του σε κανέναν. Φανέρωσε μόνο ένα μικρό στοιχείο του στους βιογράφους της, Σαμ Κάσνερ (Sam Kashner) και Νάνσι Σόνμπεργκερ (Nancy Schoenberger).

"Στο γράμμα μου λέει αυτό που ήθελε. Σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η Ελίζαμπεθ. Και εκείνος ήθελε να έρθει σπίτι… ", τους είπε.

Οι δύο διάσημοι ηθοποιοί ήταν παντρεμένοι από το 1964 μέχρι το 1974 και για έναν ακόμη χρόνο το 1975.

Σε όλα τα χρόνια ο Μπάρτον είχε γράψει περισσότερα από 40 γράμματα στην Τέιλορ μερικά από τα οποία εκείνη συμπεριέλαβε το βιβλίο της "Furious Love: Elizabeth Taylor, Richard Burton and the Marriage of the Century". Πολλά από αυτά μάλιστα είχαν γραφτεί τον καιρό που οι δυο τους ήταν χώρια.

"Σ' αγαπώ, λατρεμένη γυναίκα. Αν ποτέ σε πειράξει κανείς, απλά στείλε μου μια λέξη, κάτι σαν 'Χρειάζομαι' ή 'Έχω ανάγκη' ή απλά τη μαγική λέξη 'Ελίζαμπεθ' και θα είμαι εκεί πιο γρήγορα και από τον ήχο", λέει σε κάποια στιγμή ενώ κάπου αλλού διαβάζουμε: "Πρέπει να ξέρεις φυσικά πόσο σε αγαπώ. Και πρέπει να ξέρεις φυσικά πόσο άσχημα σου φέρομαι. Αλλά η βασικότερη, πιο φαύλη, γουρουνίσια, δολοφονική και αμετάβλητη πραγματικότητα είναι ότι έχουμε παρανοήσει εντελώς ο ένας τον άλλο. Εσύ είσαι τόσο μακρινή όσο η Αφροδίτη –ο πλανήτης εννοώ- και εγώ είμαι τελείως κουφός στον ήχο των πλανητών. Σε αγαπώ και θα σε αγαπώ πάντα. Έλα πίσω σε μένα όσο πιο γρήγορα μπορείς".

Στο βίντεο που ακολουθεί θυμηθείτε μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του ζευγαριού, τη θρυλική "Κλεοπάτρα" του 1963.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα