Πόσο θα κρατήσει ο γάμος του Γουίλιαμ;

04.04.2011
Με τη μεγάλη μέρα να πλησιάζει (25 και σήμερα για τις 29 Απριλίου) τα στοιχήματα «δίνουν και παίρνουν» σχετικά με τη διάρκεια του πριγκιπικού γάμου.

Με τη μεγάλη μέρα να πλησιάζει (25 και σήμερα για τις 29 Απριλίου) τα στοιχήματα «δίνουν και παίρνουν» σχετικά με τη διάρκεια του πριγκιπικού γάμου.

Με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό όσο αναφορά στα διαζύγια στη γαλαζοαίματη οικογένεια της Βρετανίας, δεν είναι τελείως παράλογο να αναρωτιέται κανείς για το πόσο θα κρατήσει ο γάμος του Γουίλιαμ (William) με την Κέιτ (Kate).

Μάλιστα οι ειδικοί έχουν πέσει με τα μούτρα στην ανάλυση, εξετάζοντας παιδικές φωτογραφίες των μελλονύμφων για τη λύση του γρίφου.

Σύμφωνα με μέρος της μελέτης «Κίνητρο και Συναίσθημα» (Motivation & Emotion) που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο DePauw το 2009, τα χαμόγελα που βλέπει κανείς σε φωτογραφίες της παιδικής ηλικίας προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες διαζυγίου του εκάστοτε παιδιού ως ενήλικα.

Με τον τίτλο «Η ένταση του χαμόγελου στις φωτογραφίες προβλέπουν το μετέπειτα διαζύγιο», το συγκεκριμένο άρθρο του καθηγητή ψυχολογίας Μάθιου Χέρτενσταϊν (Matthew Hertenstein) υποστηρίζει ότι το βασικό στοιχείο όπου βασίζεται η επιτυχία ενός γάμου είναι τα φωτεινά χαμόγελα στην παιδική ηλικία –και όχι οι αστρολογικοί πίνακες (!) όπως υποστηρίζουν πολλοί.

Ένα παιδί που χαρίζει διαρκώς και αβίαστα πλατιά χαμόγελα είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχει έναν επιτυχημένο γάμο σε σχέση με ένα ντροπαλό παιδί που σπάει το χειλάκι του με το ζόρι.

Η επιχειρηματολογία του Χάρτενσταϊν δεν είναι σαφής. Ο ψυχολόγος υποστηρίζει, ωστόσο ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν –και φαίνονται τα δόντια τους- είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν ανθρώπους με θετικότερη προσέγγιση τόσο στη ζωή όσο και στον έρωτα ειδικότερα.

Κατά συνέπεια και εφόσον θεωρήσουμε δεδομένο ότι η αισιοδοξία γενικότερα είναι «ευλογία», ένας γάμος με τέτοιες βάσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότατα δυνατός, συντροφικός, ουσιαστικός και… μακρύς.

Για του λόγου το αληθές, οι ειδικοί φέρνουν το παράδειγμα των γονιών του γαμπρού. Όταν η νεαρή Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ (Diana Frances Spencer) ήταν μικρή χαμογελούσε πάντα ντροπαλά μη σηκώνοντας καν τα μάτια της στην κάμερα τις περισσότερες φορές, ενώ οι παιδικές φωτογραφίες του πρίγκιπα Καρόλου (prince Charles) δείχνουν ένα ακόμη πιο… σφιχτό χαμόγελο. Τα υπόλοιπα είναι απλά… ιστορία.

Όσο για τους νεαρούς πρίγκιπες… οι αναλυτές δεν είναι και πολύ ξεκάθαροι γιατί ο μεν Γουίλιαμ έχει πόζες «όλο δόντι» ενώ η Κέιτ χαμογελά λίγο πιο σφιχτά. Για να δούμε…

Ζωή Κίττα