Γουίτνεϊ Χιούστον: η τραγική ιστορία ενός μυθικού ταλέντου

13.02.2012
Με μια φωνή που θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της μουσικής, η διάσημη τραγουδίστρια "έφυγε" άδοξα και πολύ νωρίς σε ηλικία 48 ετών.

Η Γουίτνεϊ Ελίζαμπεθ Χιούστον (Whitney Elizabeth Houston) γεννήθηκε από μια μεσοαστική οικογένεια στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ στις 9 Αυγούστου του 1963.

Ήταν το τρίτο και μικρότερο παιδί του στρατιωτικού Τζον Ράσελ Χιούστον Τζούνιορ (John Russell Houston, Jr.) και της τραγουδίστρια γκόσπελ Σίσι Χιούστον (Cissy Houston) με το ταλέντο στη μουσική να κυλά σαφώς στις φλέβες της.

Με ξαδέλφη την Ντιόν Γουόργικ (Dionne Warwick) και νονά την Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Franklin) ο δρόμος της μικρής Γουίτνεϊ ήταν προδιαγεγραμμένος από νωρίς, ακολουθώντας αρχικά τη μαμά της σε κλαμπ που τραγουδούσε τα βράδια. Μερικές φορές, μάλιστα ανέβαινε και στη σκηνή μαζί της εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Σε ηλικία 14 ετών ο Μάιλ Ζάνγκερ (Michael Zanger) της πρόσφερε το πρώτο της συμβόλαιο, το οποίο όμως αναγκάστηκε να αρνηθεί ύστερα από την επιμονή της μαμάς Σίσι να τελειώσει πρώτα το σχολείο.

Σιγά σιγά, έκανε φωνητικά σε διάφορους δίσκους, ενώ λόγω του εντυπωσιακού παρουσιαστικού της άρχισε και το μόντελινγκ με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη μαύρη καλλονή που φωτογραφήθηκε ποτέ για εξώφυλλο περιοδικού μόδας. Ήταν το περιοδικό " Seventeen" στην αρχή της δεκαετίας του '80.

Ακολούθησαν και άλλα περιοδικά, και λίγο αργότερα ο μεγάλος και τρανός Κλάιβ Ντέιβις (Clive Davis) την άκουσε να τραγουδά πρώτη φορά. Ο διάσημος μουσικός παραγωγός αποκάλυψε αργότερα ότι εκείνη την πρώτη φορά είχε "ανατριχιάσει" όσο ποτέ άλλοτε.

Ο πρώτος της δίσκος είχε το όνομά της και κυκλοφόρησε το 1985. Πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και περιελάμβανε επιτυχίες όπως "Saving All My Love for You" που της χάρισε και το πρώτο της Grammy.

Ακολούθησαν ακόμη πολλά άλμπουμ και άπειρα βραβεία παρόλο που η κλήση της προς την ποπ κρίθηκε ως αρνητική από αρκετούς "σκληροπυρηνικούς" της σόουλ. (στο βίντεο που ακολουθεί θυμηθείτε τη στο χορευτικό χιτ "I wanna dance with somebody).

Το 1992 παντρεύτηκε τον Μπόμπι Μπράουν (Bobby Brown) σε μια σχέση που συζητήθηκε πολύ από την αρχή καθώς φαινόταν παράδοξο "η πριγκίπισσα της ποπ" να ερωτεύτηκε το "κακό παιδί της σόουλ".

Έναν χρόνο αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε τη μοναχοκόρη τους, την Μπόμπι Κριστίνα (Bobbi Christina) ενώ η μεταξύ τους σχέση μπήκε από πολύ νωρίς στο "μάτι" των ΜΜΕ με τον Μπράουν να συλλαμβάνεται ξανά και ξανά για διάφορα παραστρατήματα στα οποία σταδιακά έδειχνε να παρασύρει και τη Χιούστον. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1993, η Γουίτνεϊ είχε κατηγορήσει τον Μπόμπι για ξυλοδαρμό!

Τη χρονιά του γάμου της έκανε και την ταινία "Ο Σωματοφύλακας" με τον Κέβιν Κόστνερ (Kevin Costner) που εκτίναξε τη φήμη της σε απίστευτα σημεία, δίνοντάς της πιθανότατα τη μεγαλύτερη επιτυχία της, το τραγούδι "I will always love you". (απολαύστε το στο βίντεο που ακολουθεί).

Η καριέρα της προχωρούσε σε απίστευτα ύψη, όμως στα προσωπικά της, η κατάσταση άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχου καθώς τα ναρκωτικά –τα οποία έμαθε από τον άντρα της- έγιναν μέρος της καθημερινότητάς της. Και φυσικά μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε… πρόβλημα.

Ο γάμος της, ο οποίος ήταν και η βαθιά αιτία όλων των κακών έληξε το 2007 με τη Χιούστον να πηγαίνει σε κλινική αποτοξίνωσης δύο φορές μέχρι να δηλώσει "καθαρή" σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2010.

Όμως, στο μεταξύ, υπήρξε μια σειρά από συναυλίες που ακυρώθηκαν, καθώς και από παράφωνες εμφανίσεις που συζητήθηκαν και απογοήτευσαν ακόμη και τους πιο ένθερμους θαυμαστές του πάλαι ποτέ λαμπερού ειδώλου.

Έκανε ακόμη μια προσπάθεια πρόσφατα να επανέλθει, αλλά τελικά παρά τις δηλώσεις της για το αντίθετο φάνηκε ότι οι προσωπικοί της δαίμονες είχαν αρχίσει να την καταδιώκουν ξανά –αν την είχαν εγκαταλείψει ποτέ, δηλαδή- ώσπου τελικά, το Σάββατο… κέρδισαν την τελική μάχη. Άρα και τον πόλεμο.

Η Γουίτνεϊ Χιούστον μπορεί να πέθανε αλλά η φωνή της θα ακούγεται πάντα και θα συγκινεί με την ίδια δύναμη, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα