Η εγκυμοσύνη της Κέιτ έφερε πονοκέφαλο στον θρόνο

07.01.2013
Μετά τη χαρά που έφεραν τα νέα για το "πριγκιπικό μωράκι" πληροφορίες φέρουν τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ανάστατη για τα θέματα διαδοχής.

Στις αρχές του Δεκέμβρη ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Κέιτ (Kate) και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ (William) περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι.

Χαράς ευαγγέλια για τους γαλαζοαίματους αλλά και για τους υπηκόους που δέχτηκαν τα νέα με ιδιαίτερη χαρά –αν και ανησύχησαν κάπως από την ολιγοήμερη νοσηλεία της Κέιτ λόγω έντονης ναυτίας.

Ωστόσο, το ευτυχές γεγονός φαίνεται ότι πυροδότησε και ένα σωρό άλλα θέματα, που αφορούν στις τυπικές διαδικασίες διαδοχής και προκάλεσαν πονοκέφαλο στους εστεμμένους. Ιδιαίτερα στον πρίγκιπα Κάρολο (Charles) ο οποίος στα 64 χρόνια του ακόμη περιμένει να γίνει βασιλιάς.

Συγκεκριμένα λέγεται πως ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ (Elisabeth) εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για ένα νέο νομοσχέδιο που προτίθεται να περάσει σύντομα η κυβέρνηση και αφορά στα προνόμια των αγοριών της βασιλικής οικογένειας καθώς και στην άρση μιας βασικής θρησκευτικής απαγόρευσης.

Μέχρι σήμερα, το πρωτότοκο κορίτσι του διαδόχου μπορεί να γίνει βασίλισσα μόνο αν δεν έχει μικρότερους αδελφούς. Αυτό ακριβώς το σημείο θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση και φυσικά ο Κάρολος υποστηρίζει την κίνηση, παρόλο που ανησυχεί ιδιαίτερα για το δεύτερο σκέλος της αλλαγής που περνά το νομοσχέδιο.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας απαγορεύεται μέχρι σήμερα να παντρεύονται ρωμαιοκαθολικούς στο θρήσκευμα καθώς αυτό θα σήμαινε ότι τα παιδιά τους θα έπρεπε να μεγαλώσουν και με αυτό τον τρόπο.

Στην ιστορία των γαλαζοαίματων υπάρχει ιστορικό αρκετών που απαρνήθηκαν το δικαίωμά τους στον θρόνο για τον έρωτα με καθολική –με πιο πρόσφατο εκείνο του πρίγκιπα Μάικλ του Κεντ το 1978- ωστόσο ο Κάρολος λέγεται ότι θεωρεί μια συνταγματική αλλαγή των σχετικού νόμου "βιαστική και απερίσκεπτη". Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν στη βρετανική αυλή.

Ζ. Κ.