Επιτέλους! Δικαίωση για την... κόρη της Κέιτ

10.01.2013
Μέγα θέμα πρωτοκόλλου προέκυψε με την εγκυμοσύνη της νεαρής δούκισσας του Κέιμπριτζ που τελικά φαίνεται όμως έληξε. Αισίως…

Η Κέιτ (Kate) και ο Γουίλιαμ (William) ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί στις αρχές του Δεκέμβρη όταν η μέλλουσα μανούλα χρειάστηκε να νοσηλευτεί εσπευσμένα λόγω έντονων συμπτωμάτων ναυτίας.

Όλα πήγαν καλά, ωστόσο στο παλάτι έχει προκληθεί "πονοκέφαλος" σχετικά με τα τυπικά των τίτλων που θα ακολουθούν τον –ή την- διάδοχο.

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, μόνο αν το μωρό ήταν αγόρι θα είχε τον τίτλο του "πρίγκιπα" ενώ αντίθετα αν ήταν κορίτσι, μπροστά από το όνομά του θα έχει τον τίτλο της "λαίδης".

Όμως αυτά μέχρι χθες. Γιατί σήμερα όλα αλλάζουν καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "The Sun", και με εντολή της ίδιας της βασίλισσας, το εγγόνι της –που αναμένεται το καλοκαίρι- θα έχει τον τίτλο που αρμόζει σε έναν μελλοντικό μονάρχη όποιο και αν είναι το φύλο του.

Ειδικοί στα θέματα του παλατιού υποστηρίζουν ότι η σχετική απόφαση ήταν αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη καθώς έτσι λήγει το όποιο θέμα ανισότητας υπήρχε στο βασιλικό πρωτόκολλο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το παιδί της θα είναι πρίγκιπας ή πριγκίπισσα η ίδια η Κέιτ, δεν θα γίνει ποτέ βασίλισσα, ακόμη και αν ο σύζυγός της ανέβει κάποια στιγμή στον θρόνο.

Σύμφωνα με τροποποίηση των υπαρχόντων νόμων για την προσφώνηση των "μη γαλαζοαίματων" που πρόκειται να ψηφίσει εντός του μήνα το βρετανικό Κοινοβούλιο η Κέιτ –και όλοι οι υπόλοιποι στη θέση της, βλ. τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππο και την Καμίλα π.χ.- θα έχουν τον τίτλο του "συζύγου" ("consort") πρίγκιπα ή πριγκίπισσας ανάλογα. Δεν είναι και άσχημα.

Ζ. Κ.