Διχάζει το πρώτο επίσημο πορτρέτο της Κέιτ

11.01.2013
Σάλος έχει προκληθεί αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του πρώτου επίσημου πορτρέτου της δούκισσας του Κέιμπριτζ το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα κριτικών ως "άθλιο".


Η Κέιτ (Kate) πήγε χθες μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Γουίλιαμ (prince William) στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου όπου είδαν για πρώτη φορά επίσημα το αποτέλεσμα της ανάθεσης που είχε γίνει στον ζωγράφο Πολ Έμσλεϊ (Paul Emsley) αφού τον είχε επιλέξει η ίδια η δούκισσα.

Μπορεί η Κέιτ να δήλωσε ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Βέβαια οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες αφενός γιατί ο καλλιτέχνης και οι εξαιρετικά ρεαλιστικές δημιουργίες του πάντα συζητιούνται πολύ, αφετέρου γιατί ό,τι και αν κάνει η Κέιτ τις προκαλεί.

Ο ίδιος ο Έμσλεϊ πάντως υποστηρίζει ότι θέλησε να αποτυπώσει "τη γοητεία, την ηρεμία και την εξυπνάδα" του μοντέλου του και θεωρεί ότι τα κατάφερε την ίδια στιγμή που οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι "αυτό στο πρόσωπο της Κέιτ δεν είναι χαμόγελο, αλλά γκριμάτσα".

"Ευτυχώς η δούκισσα του Κέιμπριτζ δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματικότητα. Λυπάμαι πολύ αλλά πρόκειται για ένα άθλιο πορτρέτο", έγραψε ο Ρόμπιν Σάιμον (Robin Simon) εκδότης της British Art Journal και κριτικός τέχνης στην Daily Mail.

Αν προσέξει κανείς το πορτρέτο η αίσθηση που παίρνει είναι ότι βλέπει μια γυναίκα μεγαλύτερη ενώ ακόμη και τα διάσημα καστανά μαλλιά της έχουν μια πιο χάλκινη απόχρωση. Και φυσικά είναι και αυτή η παράξενη έκφραση στο στόμα της.

"Η δούκισσα μου εξήγησε ότι θα ήθελε να τη ζωγραφίσω φυσικά –δηλαδή τον φυσικό εαυτό της και όχι τον επίσημο. Μου φάνηκε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ανοιχτός, ζεστός και γενναιόδωρος", αποκάλυψε ο καλλιτέχνης εξηγώντας ότι παρόλο που το χαμόγελο δεν ήταν στα αρχικά του σχέδια, τελικά δεν μπόρεσε παρά να το επιλέξει καθώς "αυτή είναι η δούκισσα".

Η Κέιτ και ο Γουίλιαμ ήταν οι πρώτοι που θαύμασαν ιδιωτικά τον πίνακα. Ακολούθησε σύσσωμη η οικογένεια Μίντλετον και στη συνέχεια ο χώρος θα δοθεί στο κοινό.

"Ήταν υπέροχο. Πραγματικά εξαιρετικό. Απόλυτα υπέροχο", παραδέχτηκε η Κέιτ εκφράζοντας τον θαυμασμό της ύστερα από τη 10λεπτή "μελέτη" του πρώτου της επίσημου πορτρέτου που κρεμάστηκε δίπλα σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μάλιστα η δούκισσα δήλωσε "απίστευτα ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός τη "συνέλαβε" στο σημείο γύρω από το στόμα και τη μύτη της. Τα συναισθήματά της μοιράστηκε και ο σύζυγός της ο οποίος χαρακτήρισε τον πίνακα πανέμορφο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον ζωγράφο.

Όσο για την κοιλίτσα της Κέιτ; Ανύπαρκτη. Μπορεί η εγκυμοσύνη της να βρίσκεται στη 12η εβδομάδα περίπου, όμως εκείνη παραμένει το ίδιο κομψή και αδύνατη.
Ζ. Κ.