Πριγκίπισσα Diana: Οι δύσκολες στιγμές που βίωσε μετά τη γέννηση του William

05.08.2019
Πριγκίπισσα Diana: Οι δύσκολες στιγμές που βίωσε μετά τη γέννηση του William
Η άγνωστη μάχη της με την επιλόχειο κατάθλιψη και τη βουλιμία

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια μακροχρόνια διαταραχή διάθεσης που πολλές νέες μητέρες βιώνουν μετά τον τοκετό. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά η πριγκίπισσα Diana υπέφερε από αυτήν μετά τη γέννηση του γιου της William. Δεν μπορούσε να πει σε κανέναν για την πίεση και τις ανησυχίες της και έπρεπε να αγωνιστεί μόνη της με το άγχος της. Σε μερικές συνεντεύξεις που έδωσε χρόνια αργότερα, αποκάλυψε στον κόσμο τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε και πώς η επιλόχεια κατάθλιψη την έπληξε σκληρά.

Το 1982, όταν η πριγκίπισσα Diana γέννησε στο πρώτο της παιδί, τον William, η επιλόχειος κατάθλιψη ήταν κάτι που δεν μπορούσε να συζητηθεί ούτε δημοσίως ούτε ιδιωτικά με φίλους και οικογένεια. Η πριγκίπισσα Diana ήταν μια από τις πολλές γυναίκες που έπρεπε να κρατήσουν όλες τις ανησυχίες και το άγχος τους για τον εαυτό τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους ή να μοιραστούν τον πόνο τους με κανέναν. Μίλησε για τα ψυχολογικά προβλήματα της μετά τον τοκετό, ελάχιστες φορές και μόνο μετά από χρόνια. Μια από αυτές ήταν μια ειλικρινής συνέντευξη στον Βρετανό δημοσιογράφο Andrew Morton για το βιβλίο του «Diana: Ηer True Story».

Σε αυτό το βιβλίο, η Diana αναφέρεται στη μεγάλη πίεση των μέσων ενημέρωσης η οποία υπήρχε γύρω από την πρώτη εγκυμοσύνη της και πώς τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά την άφιξη του μωρού. «Γύρισα στο σπίτι και η κατάθλιψη μετά τον τοκετό με χτύπησε σκληρά και δεν ήταν τόσο το μωρό που την παρήγαγε, ήταν το μωρό που πυροδότησε οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στο μυαλό μου», είπε.

Αυτή ήταν η στιγμή που αισθάνθηκε το βάρος της ιδιότητας της συζύγου, της μητέρας και της πριγκίπισσας ταυτόχρονα. Η Diana ομολόγησε ότι ένιωσε απελπισμένη και ανησυχούσε για τα πάντα, αλλά υπέφερε σιωπηλά. «Εάν ο Κάρολος δεν επέστρεφε σπίτι την ώρα που μου είχε πεί ότι θα ερχόταν, σκεφτόμουν ότι κάτι τρομακτικό θα του είχε συμβεί. Δάκρυα, πανικός, όλα τα υπόλοιπα. Δεν έβλεπε, όμως, τον πανικό γιατί καθόμουν εκεί ήσυχα», είπε η πριγκίπισσα.

Σε μια άλλη μεγάλη συνέντευξη, στην οποία η Diana ανοίχτηκε για την σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη, ήταν το 1995 στο BBC όπου μίλησε στον Martin Bashir. Η πριγκίπισσα ομολόγησε ότι ένιωσε τόσο ανακουφισμένη όταν έμαθε ότι περίμενε αγόρι, καθώς η πίεση που βίωσε τότε ήταν τόσο τεράστια και την ακολούθησε κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. «Ένιωθα ότι ολόκληρη η χώρα εγκυμονούσε μαζί μου», είπε η Diana.

Πρόσθεσε ότι η εγκυμοσύνη ήταν δύσκολη, δεν αισθανόταν καλά σε όλη τη διάρκεια της και τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν αντιμετώπισε τα ψυχολογικά ζητήματα μετά τον τοκετό: «Τότε δεν ένιωθα καλά με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, την οποία δεν συζητά κανείς ποτέ και αυτό από μόνο του ήταν μια δύσκολη στιγμή. Ξυπνάς το πρωί και αισθάνεσαι σαν να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι, νοιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν και ο εαυτός σου είναι πολύ στα κάτω του. Δεν είχα ποτέ κατάθλιψη στη ζωή μου. Αλλά τότε, όταν το ανέλυσα, μπόρεσα να δω ότι οι αλλαγές που είχα κάνει τον τελευταίο χρόνο με είχαν κουράσει και το σώμα μου είπε: “Θέλω ξεκούραση”».

Παρόλο που η Diana έλαβε θεραπεία, είπε ότι της έλειπε προσωπικός χρόνος, χώρος και υποστήριξη από την οικογένειά της. Επιπλέον, η κατάθλιψη τη χτύπησε σκληρά όχι μόνο στη σωματική και ψυχολογική της υγεία, αλλά και στο γάμο της. «Έδωσε σε όλους μια υπέροχη νέα ετικέτα - η ασταθής Diana και η διανοητικά ανισόρροπη Diana. Και δυστυχώς αυτό φαίνεται να κολλάει και να ξεκολλάει όλα αυτά τα χρόνια », είπε.

Όταν τα πράγματα έγιναν χειρότερα και η πίεση έγινε ισχυρότερη, η Diana προσπάθησε να αυτοτραυματιστεί. «Όταν κανείς δεν σε ακούει ή αισθάνεσαι ότι δεν σε ακούει κανείς, αρχίζουν να συμβαίνουν όλα τα πράγματα. Για παράδειγμα, έχεις τόσο πόνο μέσα σου που προσπαθείς να βλάψεις τον εαυτό σου από έξω γιατί θέλεις βοήθεια, αλλά είναι η λάθος βοήθεια που ζητάς. Οι άνθρωποι το βλέπουν σαν να αναζητάς την προσοχή και το σκέφτονται γιατί είσαι μέσα στα μέσα ενημέρωσης όλη την ώρα, όπου έχεις αρκετή προσοχή».

Διάβασε και αυτό: 6 παραδοσιακοί κανόνες της βασιλικής οικογένειας που η πριγκίπισσα Diana άλλαξε για πάντα

Αλλά πραγματικά κραύγαζα επειδή ήθελα να γίνω καλύτερη για να προχωρήσω και να συνεχίσω το καθήκον μου και το ρόλο μου ως συζύγου, μητέρας, πριγκίπισσας της Ουαλίας. Έτσι ναι, προκάλεσα πόνο στον εαυτό μου. Δεν μου άρεσε ο εαυτός μου, ντρεπόμουν γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τις πιέσεις. Χτύπησα τα χέρια και τα πόδια μου και δουλεύω τώρα σε περιβάλλοντα που βλέπω ότι οι γυναίκες κάνουν παρόμοια πράγματα και μπορώ να καταλάβω από πού προέρχονται.

Παρά τον πόνο και τα βάσανα της, η Diana συνέχισε να ασκεί το ρόλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας και το ρόλο της αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας. «Ήμουν αναγκασμένη να βγω έξω και να ασκήσω τις υποχρεώσεις μου και να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους και να τους υποστηρίξω και να τους αγαπήσω. Και με κάποιο τρόπο, με τις δημόσιες εμφανίσεις μου, με υποστήριξαν, αν και δεν ήξεραν πόση ανακούφιση μου έδωσαν και πόσο καλό μου έκαναν», είπε στο BBC.

Η κατάθλιψη θεραπεύθηκε, αλλά η Diana υπέφερε από βουλιμία για αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτή ήταν και η «μυστική ασθένεια» της, που δεν μπορούσε να εκμυστηρευθεί σε κανέναν, αλλά ο κόσμος σύντομα κατάλαβε τι συνέβαινε. «Εσύ το επιβάλλεις στον εαυτό σου επειδή η αυτοεκτίμησή σου είναι χαμηλά και νομίζεις ότι δεν είσαι άξια ή πολύτιμη. Γεμίζεις το στομάχι σου 4 ή 5 φορές την ημέρα - μερικοί το κάνουν περισσότερο - και σου δίνει μια αίσθηση άνεσης. Είναι σαν να έχεις ένα ζευγάρι χέρια γύρω σου να σε αγκαλιάζουν, αλλά είναι προσωρινό. Τότε αηδιάζεις από το φουσκωμένο στομάχι σου. Και είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που είναι πολύ καταστροφικό για τον εαυτό σου.

Φώναζα για βοήθεια, αλλά έδωσα λάθος μηνύματα και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη βουλιμία μου ως κάτι βολικό: αποφάσισαν ότι το πρόβλημα ήταν ότι η Diana ήταν ασταθής», είπε η πριγκίπισσα.

Η βουλιμία της Diana έμεινε μαζί της για αρκετά χρόνια και παρόλο που περιβαλλόταν από ανθρώπους που την αγάπησαν, αυτό δεν μείωσε την πίεση. Ομολόγησε ότι δεν έλαβε τη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν την ζήτησε πραγματικά, γιατί ντρεπόταν για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές της. Δεν μπόρεσε μάλιστα να μοιραστεί αυτό το βάρος με τον σύζυγό της, δεδομένου ότι ήταν πάντα αυτή που έπαιρνε όλη την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η ιστορία της πριγκίπισσας Diana δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μιλήσεις για τα προβλήματά σου και να ζητήσεις βοήθεια. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που προκαλείται από διάφορους φυσικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Εάν η επιλόχειος κατάθλιψη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας, καθιστώντας δύσκολη τη φροντίδα του παιδιού της ή ακόμη και του εαυτού της.