Meghan - Diana: 3 εντυπωσιακά κοινά σημεία στις πρώτες συνεντεύξεις τους μετά την αποχώρηση από τα βασιλικά καθήκοντα

17.03.2021
Meghan - Diana: 3 εντυπωσιακά κοινά σημεία στις πρώτες συνεντεύξεις τους μετά την αποχώρηση από τα βασιλικά καθήκοντα
Το 1995, η πριγκίπισσα Diana έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά το χωρισμό της από τον πρίγκιπα Κάρολο και την αποχώρηση της από τα βασιλικά καθήκοντα. Η συνέντευξη δόθηκε στον Martin Bashir για λογαριασμό του Panorama. Πάνω από 25 χρόνια αργότερα, ο γιος της, πρίγκιπας Harry και η σύζυγός του Meghan Markle κάθισαν απέναντι από την Oprah Winfrey για να δώσουν μια εξίσου αποκαλυπτική συνέντευξη μετά την αποχώρηση τους από τα βασιλικά καθήκοντα.

Όπως έχουν επισημάνει πολλοί θεατές, οι δύο συνεντεύξεις είναι παρόμοιες με πολλούς τρόπους, από τα θέματα που καλύφθηκαν έως τις αποκαλύψεις για το πώς ήταν η βασιλική ζωή. Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κοινά σημεία μεταξύ των δύο συνεντεύξεων, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς η κληρονομιά της Diana διαμόρφωσε την έξοδο του Harry και της Μeghan από το βασιλικό κατεστημένο.

Για την ένταξη στη βασιλική οικογένεια

Όταν η Diana ρωτήθηκε στη συνέντευξή της με τον Martin Bashir για το πώς προετοιμάστηκε για τη βασιλική ζωή, απάντησε: «Στην ηλικία των 19, πάντα πιστεύεις ότι είσαι προετοιμασμένη για τα πάντα και νομίζεις ότι έχεις τη γνώση του τι θα συμβεί. Αλλά παρόλο που φοβόμουν την προοπτική εκείνη την εποχή, ένιωθα ότι είχα την υποστήριξη του συζύγου μου».

Ωστόσο, καθώς η Diana συνέχισε να εξηγεί, κανείς δεν την «κάθισε κάτω» για να συζητήσει το πώς ακριβώς θα ήταν ο ρόλος της ως πριγκίπισσα της Ουαλίας. Παρόλο που τελικά βρήκε τη θέση της, η διαδικασία της άφησε την αίσθηση ότι ήταν εξαιρετικά απομονωμένη. «Έπρεπε να βουλιάξεις ή να κολυμπήσεις», είπε στον Bashir. «Και έπρεπε να το μάθεις πολύ γρήγορα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην Oprah, η Meghan περιέγραψε μια πολύ παρόμοια εμπειρία, εξηγώντας ότι μπήκε στη βασιλική ζωή «απονήρευτη». Παραδέχτηκε ότι «δεν μεγάλωσε γνωρίζοντας πολλά για τη βασιλική οικογένεια» και έπρεπε να καταφύγει σε πληροφορίες στο Google όπως «οι λέξεις στον [βρετανικό] εθνικό ύμνο».

Η Meghan εξήγησε ότι συγκλονίστηκε από το πόσο της στέρησε την ελευθερία όλο αυτό. «Όταν μπήκα σε αυτήν την οικογένεια, ήταν η τελευταία φορά ... που είδα το διαβατήριό μου, την άδεια οδήγησης, τα κλειδιά μου», είπε στη Winfrey. «Όλα ανατράπηκαν».

Σχετικά με τον εξονυχιστικό έλεγχο των media

Η Diana περιέγραψε την προσοχή των ΜΜΕ ως την πιο «τρομακτική πτυχή» της σχέσης της με τον Κάρολο. Η αείμνηστη πριγκίπισσα είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της πίστευαν ότι η προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα «ηρεμούσε» μετά την αρραβώνα και το γάμο, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντ 'αυτού, το επίκεντρο έπεσε ειδικά στην Diana, κάτι το οποίο περιέγραψε ως «εμπειρία απομόνωσης». Εξήγησε, «Ήμουν εκείνη που έβγαινε μπροστά, είτε ήταν τα ρούχα μου, είτε αυτό που είπα, είτε πώς ήταν τα μαλλιά μου, τα πάντα».

Για τους Meghan και Harry, η μεταχείριση που αντιμετώπισαν από τον βρετανικό τύπο ήταν ένας τεράστιος παράγοντας στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν τη βασιλική ζωή. «Ήταν μεγάλο μέρος του», είπε ο Harry στην Oprah, συνεχίζοντας να μιλά συγκεκριμένα για τον ρατσισμό που υπέστη η γυναίκα του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι προκατειλημμένο, ο βρετανικός τύπος είναι προκατειλημμένος, ειδικά οι ταμπλόιντ. Αλλά δυστυχώς, εάν η πηγή πληροφοριών είναι εγγενώς διεφθαρμένη ή ρατσιστική ή προκατειλημμένη, τότε αυτό αγνοείται από την υπόλοιπη κοινωνία».

Σχετικά με την ψυχική υγεία

Η Diana συζήτησε ανοιχτά τη διάγνωση της επιλόχειου κατάθλιψης με τον Bashir, καθώς και το πώς οι γύρω της αντέδρασαν εκείνη την εποχή. Ενώ είπε ότι έλαβε «μεγάλη θεραπεία», ένιωσε σαν «ήταν το πρώτο άτομο που ήταν ποτέ σε αυτήν την οικογένεια το οποίο είχε κατάθλιψη ή ήταν ανοιχτά θλιμμένη».

Η Diana συνέχισε: «Δεν είχα ποτέ κατάθλιψη στη ζωή μου. Αλλά όταν το ανέλυσα, μπορούσα να δω ότι οι αλλαγές που έκανα τον προηγούμενο χρόνο, με είχαν πιέσει και το σώμα μου είχε πει: ”Θέλουμε ξεκούραση”».

Παρόλα αυτά, η Diana είπε ότι εξακολουθούσε να αισθάνεται «υποχρεωμένη να αναλαμβάνει κοινωνικές υποχρεώσεις», ενώ προσπαθούσε να θεραπευτεί ψυχικά. Δεν ήθελε να «απογοητεύσει τους ανθρώπους», ειδικά εκείνους που την υποστήριζαν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της, η Meghan μίλησε, επίσης, ανοιχτά, για τη δική της ψυχική υγεία, αποκαλύπτοντας ότι «δεν ήθελε να είναι πια ζωντανή» κατά την πρώτη της εγκυμοσύνη. «Ήταν σαφής, ήταν αληθινή, τρομακτική και ήταν μια συνεχής σκέψη», είπε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Meghan πραγματοποιούσε ακόμα δημόσιες υποχρεώσεις, αλλά μόνο επειδή φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να μείνει μόνη. Η Meghan είπε ότι οι σκέψεις έτρεχαν στο μυαλό της εκείνη τη στιγμή, «Δεν μπορούσα να μείνω μόνη μου, φοβόμουν τι θα μπορούσα να κάνω».

Από τη συνέντευξη αυτή της Diana θυμόμαστε την πιο Iconic στιγμή της, όταν η πριγκίπισσα αποκάλυψε ότι "ήμασταν τρεις σε αυτό τον γάμο και ήταν κάπως... στριμωγμένα", αναφερόμενη φυσικά στην Camilla, νυν σύζυγο του διαδόχου και πανταχού παρούσα σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους.

Όσο για τη συνέντευξη της Meghan Markle στην Oprah, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και μία ακόμη ομοιότητα που, κατά την άποψή μας, μόνο τυχαία δεν είναι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνέκριναν -και συνγκρίνουν, ακόμη, σε πάμπολλους τομείς- τη δούκισσα του Sussex με τη Wallis Simpson, τη γυναίκα για την οποία το 1936, ο βασιλιάς, τότε, Εδουάρδος, παραιτήθηκε από τον θρόνο, όταν το Παλάτι του αρνήθηκε την άδεια ώστε να την κάνει επίσημα σύζυγό του.

Επρόκειτο για τον πιο σημαντικό τριγμό στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας -μέχρι σήμερα, τουλάχιστον- αλλά και το σημείο-μηδέν για τη ζωή της νυν βασίλισσας Ελισάβετ και όλης της οικογένειάς της καθώς ανέλαβαν εν μία νυκτί ρόλους που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν ποτέ στη ζωή τους.

Αμερικάνα, διαζευγεμένη (δις) και αρκετά φιλελεύθερη, η Wallis έμεινε στο πλευρό του συζύγου της μέχρι το 1972, όταν εκείνος πέθανε. Παντρεύτηκαν το 1937 και έζησαν στο Παρίσι όπου εγκαταστάθηκαν μετά την ιστορική παραίτηση. Η ίδια πέθανε το 1987 και θάφτηκε πλάι στον σύζυγό της, ενώ δεν έγινε ποτέ δεκτή από τη βασιλική οικογένεια.