Και τώρα ο τελικός

28.05.2010
Στον ημιτελικό της περασμένης Τρίτης και τρεις μέρες πριν από τη μεγάλη μάχη του στον τελικό της Eurovision στο Όσλο ο Γιώργος Αλκαίος κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους, να συγκινήσει τους Έλληνες αλλά και να προκαλέσει όποιον βρισκόταν εκεί - και όχι μόνο - να πει OPA!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στον ημιτελικό της περασμένης Τρίτης και τρεις μέρες πριν από τη μεγάλη μάχη του στον τελικό της Eurovision στο Όσλο ο Γιώργος Αλκαίος κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους, να συγκινήσει τους Έλληνες αλλά και να προκαλέσει όποιον βρισκόταν εκεί - και όχι μόνο - να πει OPA! Το OPA κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τις ερωτήσεις πολλών Ευρωπαίων δημοσιογράφων περί οικονομικής κρίσης της Ελλάδας και να κάνει το δικό του ταξίδι στην Ευρώπη αποκτώντας πολλούς φαν.

Ευγενής, χαμογελαστός, με χιούμορ αλλά και σοβαρός εκεί που πρέπει, ο Γιώργος Αλκαίος εντυπωσίασε τους Ευρωπαίους και κατάφερε να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι αξίζει την προσοχή τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες το OPA φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις του ημιτελικού. Παρά το πολύ δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής, ο Γιώργος ήταν συνεπής σε κάθε υποχρέωση που είχε. Μάλιστα, κάθε μέρα για δύο ώρες έκανε όσο το δυνατόν περισσότερες πρόβες με τους χορευτές σε ένα χώρο που είχε νοικιάσει, ενώ παραβρέθηκε σε όλα τα πάρτι που έπρεπε να έχει παρουσία η ελληνική αποστολή.

Οι πιο συγκινητικές στιγμές όμως ήταν όταν η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ένα νορβηγικό σχολείο, όπου οι μικροί μαθητές τραγούδησαν πολλά ελληνικά τραγούδια αλλά και χορογράφησαν με το δικό τους τρόπο το OPA. Φυσικά, συγκινητική ήταν και η βραδιά που ετοίμασαν οι Έλληνες ομογενείς της Νορβηγίας προς τιμήν των εκπροσώπων μας στη Eurovision, όπου ο Αλκαίος ερμήνευσε μερικά από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Μπορεί να μας χωρίζουν πια μερικές ώρες από το τελικό αποτέλεσμα του Σαββάτου, το βέβαιο όμως είναι ότι ο Έλληνας καλλιτέχνης κατάφερε να αποφύγει το δύσκολο αρχικά κλίμα εναντίον της Ελλάδας και τα όσα λέγονται περί της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η μεγαλύτερη νορβηγική εφημερίδα σε άρθρο της για τη Eurovision είχε τον τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να περνάει δύσκολα οικονομικά, αλλά κερδίζει σε πόντους», μιλώντας για τη δεύτερη θέση στην οποία φαίνεται να φέρνουν τα προγνωστικά τη χώρα μας.

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία!
Σίγουρα αυτός ο τίτλος ταιριάζει στη φετινή Eurovision, αφού η γαλλική αποστολή υποστηρίζει ανοιχτά την ελληνική συμμετοχή. Ο Γάλλος ερμηνευτής Jessy Matador στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της γαλλικής αποστολής δήλωσε: «Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το ελληνικό, το οποίο και θεωρώ ότι θα νικήσει». Και ο Milan Stankovic από τη Σερβία όμως έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας, όπως και ο Βούλγαρος Miro. To ίδιο συμβαίνει και με τη Μαλτέζα τραγουδίστρια Thea Garret, όπως και την εκπληκτική Ιρλανδέζα ερμηνεύτρια Niamh Kavanagh, που κέρδισε το 1993 το διαγωνισμό αλλά έχει και τρελή χημεία με τον Αλκαίο. Υποστηρικτές της Ελλάδας έχουν δηλώσει και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, το συγκρότημα των Magna.

«Η ευχή της μάνας μου μου έδωσε δύναμη»
Λίγο πριν από τον ημιτελικό στη Eurovision ο Γιώργος Αλκαίος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα που τον έκανε να πάρει δύναμη. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η μητέρα του, που ήθελε να του δώσει την ευχή της και να του πει πόσο περήφανη είναι για αυτόν. Στο άκουσμα της φωνής της ο Γιώργος ξέσπασε σε κλάματα χαράς. Επιβεβαιώνοντας στο ΛΟΙΠΟΝ αυτή την επικοινωνία μας είπε: «Είναι πολύ τυχερή η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό. Ήταν η αφορμή να τα βρω με τη μητέρα μου. Από αυτό και μόνο είμαι νικητής, όποια θέση κι αν πάρουμε». Όσο για τα προγνωστικά του, ήταν σαφής. «Ελπίζω και εύχομαι να είμαστε μέσα στην πεντάδα. Είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός, αλλά θα βάλουμε όλοι τα δυνατά μας. Ευχή μου είναι να μην υπάρξουν αντιδράσεις μετά, γιατί είναι κάτι που με απασχολεί». Μιλήσαμε όμως και με τον πατέρα του Γιώργου, τον Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε: «Ο Γιώργος μου είναι το καμάρι μου. Ο γιος μου και το φιλαράκι μου. Ίσως έχω περισσότερη αγωνία και από τον ίδιο για το αποτέλεσμα. Θέλω να μη στεναχωρεθεί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Η αγάπη μου είναι δεδομένη».