Μα πόσα ταλέντα έχει η Ελλάδα;

27.05.2010
Τώρα που οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ βελτιώνονται ποιοτικά, μέρα με τη μέρα, με την παρουσία καλών δημοσιογράφων-αναλυτών από το συγκρότημα Αλαφούζου ας προσεχτεί λίγο και το θέμα των ειδήσεων, όπως των πλάνων που «ντύνουν» τα ρεπορτάζ.

Τώρα που οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ βελτιώνονται ποιοτικά, μέρα με τη μέρα, με την παρουσία καλών δημοσιογράφων-αναλυτών από το συγκρότημα Αλαφούζου ας προσεχτεί λίγο και το θέμα των ειδήσεων, όπως των πλάνων που «ντύνουν» τα ρεπορτάζ. Πόσες φορές είδα αυτό το έργο του βιοτέχνη να κόβει το ίδιο κομμάτι δέρματος στο εργαστήριό του; Σας ορκίζομαι, 10 μέρες συνέχεια!

Τα talent shows είναι φέτος οι αγαπημένες εκπομπές των τηλεθεατών. Κυρίως ο ΑΝΤ1 παρουσιάζει κατ’ επανάληψη το «Χ-Factor» (του χρόνου πάμε για το «X-Factor 3») και το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» (για δεύτερη χρονιά), ενώ ο Alpha έδωσε μάχη για να στηθεί το «Greek Idol», στην αρχή με τον Καρβέλα και τελικά με τη Ρούλα Κορομηλά.

Πόσα όμως ταλέντα έχει η μικρή Ελλάδα - άντε και η Κύπρος, άντε και οι μετανάστες μαζί; Τα κανάλια, στης ακρίβειας τον καιρό, σπαταλούν πολλά εκατομμύρια σε ακριβά σκηνικά, σε καλοπληρωμένους πανελίστες και εκτυφλωτικούς παρουσιαστές. Αλλά το ζητούμενο της εκπομπής είναι οι καλές φωνές ή τα μεγάλα ταλέντα. Και αυτά έχουν εξαντληθεί, πιστεύω, από τη δεκαετία του ’70, όταν η Ρένα Καπιτσαλά παρουσίαζε το πρώτο talent show στην ΕΡΤ υπό τον τίτλο «Να η ευκαιρία» και με κριτική επιτροπή τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ροζίτα Σώκου, Γρηγόρη Γρηγορίου και Σάσα Ντάριο. Τότε είχαν αναδειχτεί η Γλυκερία, ο Θέμης Αδαμαντίδης και κάποιοι άλλοι, που ανέβηκαν στο σανίδι και μένουν ακόμη. Eπτά χρόνια εκπομπής (τελείωσε το 1981) για 2-3 καλούς τραγουδιστές! Και μάλιστα σε μια εποχή που η δισκογραφία άνθιζε και δεν υπήρχε κασετοπειρατεία...

Και σήμερα, όσο να «αρμέξουμε», πόσους τραγουδιστές και πόσα ταλέντα μπορεί να βγάλει η αναιμική μας χώρα;

Κι όμως, τα κανάλια μιλάνε για χιλιάδες συμμετοχές κάθε φορά που προκηρύσσεται διαγωνισμός. Συγκεκριμένα, στο «X-Factor 2» ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε τη συμμετοχή 12.000 νέων, ενώ στο «Greek Idol» ο Alpha μίλησε για 14.000 υποψήφιους. Πόσοι άνθρωποι, πόσα όνειρα...

Τα προηγούμενα talent shows έχουν αναδείξει τον Νίνο, τον Θάνο Πετρέλη, τον Νίκο Οικονομόπουλο. Αλλά από εκεί και πέρα; Να προσθέσουμε και τον Νο2 «Big Brother», τη σταρ των καλλιστείων Τζούλια, την Μπεζεντάκου από το ριάλιτι «Bar». Αυτοί σίγουρα δεν είναι τραγουδιστές. Είναι ψάρια!

Φοβάμαι, λοιπόν, ότι το εγχείρημα καταλήγει σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «X-Factοr 2», όπου η μεστωμένη Νίνι υποσκέλισε με την επιλογή του κριτή Γιώργου Θεοφάνους τη 16άχρονη (εκπληκτική) Ήβη. Τότε η Sony, αθλοθέτρια της εκπομπής, έκανε ένσταση στον ΑΝΤ1, αλλά η αποχώρηση της Ήβης δεν ακυρώθηκε. Sony και ΑΝΤ1 αντάλλαξαν «θερμές» ανακοινώσεις και τελικά η Sony γύρισε με την Ήβη το πρώτο της single, ενώ της ετοίμασε άλμπουμ για δεύτερο βή?α.

Σαν συμπέρασμα: Τα talent shows έχουν εξαντλήσει τα «αποθέματά» τους. Οι νικητές μένουν στο show για να αναδειχθούν και να ανεβάσουν κι άλλο τα κασέ και τη φήμη τους οι ήδη διάσημοι κριτές.

Αυτοί κερδίζουν τελικά!