Η ανατρεπτική Ρίκα Βαγιάννη

04.06.2010
Αν ευχαριστήθηκα κάτι στη φετινή Eurovision δεν ήταν άλλο από τη Ρίκα Βαγιάννη. Η Ρίκα δεν είναι μόνο έξυπνη και έμπειρη.

Αν ευχαριστήθηκα κάτι στη φετινή Eurovision δεν ήταν άλλο από τη Ρίκα Βαγιάννη. Η Ρίκα δεν είναι μόνο έξυπνη και έμπειρη. Για όσους την παρακολουθούν, χρόνια τώρα στην τηλεόραση και στον Τύπο, είναι ένα ανήσυχο ανατρεπτικό μυαλό που δεν «κωλώνει» πουθενά και τα βγάζει πέρα παλικαρίσια.

Νομίζω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει πια ότι ήταν η πιο καλή παρουσιάστρια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Ποια Νίκη Αγάθου και ποια Δάφνη Μπόκοτα; Ποιες αδερφές Μαγγίρα, ποιος Φώτης Σεργουλόπουλος και ποια Μαρία Μπακοδήμου;

Η Ρίκα Βαγιάννη ήταν απλή, αυθόρμητη, γκελάτη. Χωρίς επιτηδεύσεις και χωρίς μελό. Με χιούμορ και φοβερή άνεση.

Δεν είχε «κόλλημα» με το ελληνικό τραγούδι, αλλά ούτε άφησε μισό δευτερόλεπτο να φανεί ότι δεν το στηρίζει! Και πραγματικά ήταν δύσκολη η θέση της. Ενώ η Ανατολή εξευρωπαϊζόταν "θυμηθείτε τις συμμαχίες της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας", εμείς γινόμαστε πιο Βαλκάνιοι από τους Σέρβους που συ??ετείχαν με το τραγούδι «Εδώ είναι Βαλκάνια» και ήταν... ροκ!

Και μην πει κανείς ότι το τραγούδι ήταν γνήσια κρητική ντοπιολιαλιά! Κάτι σαν ανατολίτικο έμοιαζε. Ναι, ναι σαν συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν πριν από 3 χρόνια! Γιατί κρητικό τραγούδι, σύγχρονο κρητικό τραγούδι είναι ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη! Γι’ αυτό και στο σημείωμά μου, όταν έγινε η επιλογή του «Όπα», προέβλεψα "λάθος μου" ότι ούτε καν στα ημιτελικά θα περνούσαμε. Πάλι καλά η 8η θέση. Ας ευγνωμονούμε τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, που αποφάσισαν απρόσμενα μας δώσουν 12άρι!

Αλλά ας γυρίσουμε στη Ρίκα Βαγιάννη. Φέτος τη βλέπουμε στην ΕΡΤ στο «Έχουμε και λέμε». Την επέλεξε σωστά ο Τζώνυ Καλημέρης, ενώ η ΕΡΤ έψαχνε ακόμη πρόεδρο και νέο Δ.Σ. μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Δικαιώθηκε απόλυτα. Και δεν νομίζω ότι η Ρίκα θα ξαναχάσει εισιτήριο για τη Eurovison. Εκτός αν δεν το θέλει η ίδια...

Γιατί η Ρίκα είναι απρόβλεπτη. Τη θυμάμαι μόλις κυκλοφόρησε το «Playboy» να μη διστάζει να φωτογραφηθεί ως Εύα. Εδώ και 3-4 μήνες έγινε συνεργάτιδα του «Lifo» του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, ενός νεανικού περιοδικού ανατρεπτικού και ανύσυχου, όπως η ίδια. Κρατάει μια στήλη και συμβουλεύει «καψουρεμένους» και «καψουρεμένες» για τη σχέση τους. Κάτι σαν την Κάρι Μπράντσο στο «Sex & the City». Ίσως το πιο ωραίο είναι η συνάντησή μου μαζί της σε στούντιο της ΕΤ1. Ήταν πριν από 7 χρόνια, όταν η σκηνοθέτρια Κατερίνα Κατωτάκη με κάλεσε στην εκπομπή της Βαγιάννη για να παρουσιάσω το βιβλίο μου, το ετήσιο αλμανάκ για την τηλεόραση που βγάζω εδώ και 15 χρόνια. «Βρε Ντένη, εσύ είσαι ο μόνος που καταγράφεις όλους τους ανθρώπους μπρος και πίσω από τις κάμερες. Εσένα δεν θα βγάλουμε στην εκπομπή της Ρίκας; Εγώ σε καλώ!». «Μα δεν ξέρω τη Ρίκα», είπα. Πήγα στο στούντιο νωρίς νωρίς για να τη γνωρίσω. Ήταν στο μακιγιάζ και μετά απασχολημένη με τα ρεπορτάζ που θα παρουσίαζε. Όταν ήρθε η σειρά μου, με πέρασαν βιαστικά στο στούντιο. Δεν είχε διάλειμμα και βρέθηκα να μιλάω on air μαζί της, χωρίς καν να συστηθούμε. Είχε μπροστά της κάποιο χειρόγραφο συνεργάτιδάς της με 3-4 ερωτήσεις. Μου τις έκανε, σαν να μιλούσε στον καλύτερό της φίλο, απάντησα και «έξω από την πόρτα», γιατί έπρεπε να έρθει ο επόμενος καλεσμένος! Έφυγα και ούτε που γνωριστήκαμε.

Αυτή είναι η ελληνική τηλεόραση. Αλλά αυτή είναι και η Ρίκα Βαγιάννη. Δεν «κωλώνει» πουθενά! Το είπαε...