Κραχ στην TV

09.04.2009
Οι μέρες που η οικονομική κρίση έπαιζε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...

Οι μέρες που η οικονομική κρίση έπαιζε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί... Μετά το «ψαλίδι» στην ενημέρωση και στις αμοιβές των τηλεστάρ τα κανάλια με ελάχιστες εξαιρέσεις μειώνουν, όχι μόνο τις παραγωγές των σειρών, αλλά και το μπάτζετ τους και μη σας φανεί περίεργο αν ξαφνικά γυρίσουμε στο κλασικό σαλονάκι της «Λάμψης» ή στην κουζίνα που είχαν οι «Τρεις Χάριτες», χαρακτηριστικά της προηγούμενης δεκαετίας. από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Το κοινό θα αποφασίσει στον ΑΝΤ1
Στο κανάλι του Αμαρουσίου, προκειμένου να αποφύγουν δαπανηρές παραγωγές-παταγώδεις αποτυχίες των προηγούμενων χρόνων, ο Γιώργος Λεβέντης σκοπεύει να εφαρμόσει μια διαδικασία που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τα λεγόμενα «test audience», όπου για να βολιδοσκοπηθεί η επιτυχία ενός νέου τηλεοπτικού προϊόντος, ένα γκρουπ τηλεθεατών παρακολουθεί τον πιλότο μιας σειράς και στη συνέχεια συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο εκφράζοντας τη γνώμη του και το κατά πόσον πιστεύει πως το σίριαλ μπορεί να «πιάσει» το μέσο τηλεθεατή. Με άλλα λόγια, μια δημοσκόπηση σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο.

Όταν η TV αντιγράφει τη ζωή
Είναι γνωστό πως η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τους σεναριογράφους είναι οι καταστάσεις έξω από τη μικρή οθόνη. Έτσι, δεν θα μπορούσαν να τους αφήσουν ασυγκίνητους οι απολύσεις αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι. Και για να ξεκινήσουμε από τον κλάδο μας, περικοπές και εθελούσια έξοδος δεν γίνονται μόνο στον Alpha, αλλά και στο περιοδικό της «Λόλας». Στα επόμενα επεισόδια ο Αργύρης (Τάσος Χαλκιάς), βλέποντας τα διαφημιστικά κέρδη του «Mister» να υποχωρούν, αποφασίζει να ζητήσει μείωση των αποδοχών κατά 20% από όλους. Οι εργαζόμενοι, με πρώτη και καλύτερη τη Λόλα (Άντα Λιβιτσάνου), αντιδρούν και αποφασίζουν να απεργήσουν. Τελικά, η απεργία αναβάλλεται, γιατί ο Αργύρης υποχωρεί και κάνει μείωση μισθού μόνο στα υψηλόβαθμα στελέχη του περιοδικού.

Τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ αντιμετωπίζουν ο Νικόλας (Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος) και η Εύα (Φαίη Ξυλά) των «Μυστικών της Εδέμ». Αν και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε η φίλη τους Δάφνη (Γεωργία Γοργόνη), που δέχτηκε ακόμη και απειλές από τις εισπρακτικές εταιρείες λόγω συσσωρευμένων χρεών και δανείων. Η είσοδος της καλής της φίλης Μελίτας (Χρύσα Παππά) στον οίκο μόδας έσωσε προσωρινά την κατάσταση. Η άλλη τηλεοπτική Εύα (Ιωάννα Πηλιχού), των «Ευτυχισμένων μαζί», δούλεψε και αυτή ως σερβιτόρα στο μπαρ του Διονύση (Γιάννης Μπέζος), προκειμένου να μαζέψει λεφτά για να ακολουθήσει τον Μάρκο (Πέτρος Μπουσουλόπουλος) στο Λονδίνο. Ευτυχώς, εκείνος επέστρεψε κι εκείνη ξανα γύρισε στο σχολείο.

Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος με το μισθό του αστυνομικού; Ο Προκόπης (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) σε μόνιμη κόντρα με τον πεθερό του πήρε μετάθεση, μείωση μισθού, μετακόμισε σε μικρότερο σπίτι και η γυναίκα του (Βάνα Ραμπότα) μάλλον δεν τα είδε όλα αυτά με καλό μάτι. Μάλιστα, για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα αποφάσισε να πιάσει δουλειά σε ροζ τηλεφωνικές γραμμές.

H ύφεση στο Χόλιγουντ
Το παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους σεναριογράφους της Αμερικής, που ένιωσε την κρίση πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Ο Όμηρος των μακρόβιων τηλεοπτικά Σίμπσονς, όχι μόνο έμεινε άνεργος, αλλά και άστεγος, καθώς οι τράπεζες του κατέσχεσαν το σπίτι. Προβλήματα και για τις «Νοικοκυρές σε απόγνωση». Η Σούζαν έπιασε δουλειά για να βοηθήσει τον άντρα της στην πληρωμή των διδάκτρων του σχολείου του γιου τους, ενώ η πιτσαρία της Γιουστέρια Λέιν βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, καθώς ο κόσμος έχει σταματήσει να βγαίνει έξω για φαγητό. Βλέποντας την κρίση να βαθαίνει, οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ ετοιμάζουν σειρές εξολοκλήρου βασισμένες στα οικονομικά προβλήματα των Αμερικανών. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το «Canned» στο ABC, που θα περιγράφει τη ζωή μιας παρέας φίλων ο οποίοι απολύονται την ίδια μέρα από τη δουλειά τους, και το «Two Dollar Beer» του Fox, όπου θα δούμε την άσχημη οικονομική κατάσταση στο Ντιτρόιτ, την καρδιά της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας, που αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα.

«Μαχαίρι» σε όλα
Οι εποχές που σαράντα και πλέον σειρές έκαναν πρεμιέρα κάθε Οκτώβριο στο prime time των καναλιών είναι πλέον παρελθόν... Ζήτημα είναι του χρόνου αν θα δούμε έστω και τις μισές, καθώς το τοπίο αλλάζει ριζικά. Ο Alpha αποχωρεί από την ελληνική μυθοπλασία και αντικαθιστά τα ελληνικά σίριαλ με ξένες ταινίες και σειρές, ριάλιτι και light ψυχαγωγικά προγράμματα. Ο ΑΝΤ1 ήδη από φέτος έχει ξεκινήσει τη ζώνη Prime 11, ενώ και στο Mega από την επόμενη σεζόν μειώνουν τις σειρές, όχι μόνο λόγω χαμηλού μπάτζετ, αλλά και λόγω ποδοσφαίρου. Πρώτο μεγάλο θύμα το «Νησί» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, που ήταν πάρα πολύ ακριβό κι έτσι η παραγωγή του αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Δεν είναι καιρός για πειράματα
Σε όσες σειρές βγουν τελικά στον «αέρα» την επόμενη σεζόν ?με εξαίρεση το πολυδιαφημισμένο «Τέσσερα» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη? μην περιμένετε υπερπαραγωγές. Τα περσινά και φετινά πειράματα («Γιούγκερμαν», «Ματωμένα χώματα», «Έχω ένα μυστικό») απέτυχαν παταγωδώς και οι διευθυντές προγραμμάτων των καναλιών στρέφονται ακόμη περισσότερο στις ελληνοποιήσεις σειρών αλλά και στο είδος που ανθεί εδώ και χρόνια στην Αμερική. Πρόκειται για τα sit-coms, κωμικές κυρίως σειρές με διάφορες ιστορίες μεταξύ των κεντρικών ηρώων, που έχουν ωστόσο κατά 90% εσωτερικά γυρίσματα λόγω και της πλοκής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Πολυκατοικία», μια όχι και τόσο ακριβή παραγωγή, καθώς όλες σχεδόν οι ιστορίες διαδραματίζονται στα διαμερίσματα των ηρώων, ωστόσο χτυπάει από το πρώτο τέταρτο σαραντάρια και κατά συνέπεια φέρνει αρκετά διαφημιστικά έσοδα στο Mega.

Τέλος τα υψηλά κασέ
Το πρώτο που θα κοπεί στις σειρές την επόμενη σεζόν είναι τα πολλά εξωτερικά γυρίσματα, με τα υψηλά κασέ των πρωταγωνιστών να ακολουθούν. Σε πολλούς που δεν πήγαν φέτος καλά στις σειρές όπου πρωταγωνίστησαν έχει ήδη μπει ως όρος για τη νέα σεζόν μείωση αποδοχών έως και 40%, ενώ θα εφαρμοστεί και ένα νέο concept: ένα δύο ?μπορεί και κανένα? ηχηρά ονόματα ως πρωταγωνιστές κα οι υπόλοιποι αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί με πρόσφατο γκελ στο κοινό, ώστε να μην έχουν μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις.

Φυσικά, περιορισμός αναμένεται να υπάρξει και στον προϋπολογισμό κοστουμιών και σκηνικών, ενώ και η οδηγία προς τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες είναι σαφής: «Μειώστε τους κομπάρσους στο ελάχιστο».

«Πολυκατοικία» σε κρίση
Δύσκολα τα πράγματα για τους περισσότερους ήρωες της «Πολυκατοικίας». Αλίκη (Έλενα Ασημακοπούλου) και Ελένη (Βασιλική Ανδρίτσου) είναι μονίμως άνεργες και άφραγκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο. Ο θυρωρός Μανόλης (Δημήτρης Κουρούμπαλης) ανασφάλιστος και με πενιχρό μισθό. Ο Τάκης (Γιάννης Τσιμιτσέλης) εξαρτημένος από τα λεφτά της αγαπημένης του Λουκίας (Βάσω Λασκαράκη). Μάλιστα, όταν χώρισαν και έμενε στη σοφίτα, δεν δίσταζε να κάνει μέχρι και βραδινό πλιάτσικο στο ψυγείο της! Τα μεγαλύτερα προβλήματα, πάντως, τα έχει ο υπερχρεωμένος στην εφορία Ανδρέας (Γιάννης Βούρος), που γλίτωσε τη φυλακή όταν πλήρωσε για εκείνον το χρέος η Βασιλική (Αντιγόνη Γλυκοφρύδη). Την κρίση θα αντιμετωπίσει στα επόμενα επεισόδια και ο διαχειριστής της «Πολυκατοικίας», ο κύριος Μπαλαφούτης (Παύλος Χαϊκάλης), αφού το ιδιωτικό σχολείο που δουλεύει θα κλείσει. Έτσι, θα αναγκαστεί να ανοίξει παράνομο φροντιστήριο στο διαμέρισμά του, κάνοντας ιδιαίτερα ελληνικών σε αλλοδαπές μετανάστριες που θα δώσουν εξετάσεις για πράσινη κάρτα.

Τα βγάζουν πέρα δύσκολα
Η κρίση χτυπάει και την «Εργαζόμενη γυναίκα» του ΑΝΤ1 Ελένη Ράντου. Ως ιδιοκτήτρια περιπτέρου κατάφερε να το γλιτώσει κάνοντας την εικόνα του αγίου της τοπικής εκκλησίας να δακρύσει, ενώ ως τυροπιτού στα Εξάρχεια είδε λεφτά στην τσέπη της με τη μυστική συνταγή μιας γειτόνισσας για χορτοπιτάκια... Ως δημοσιογράφος καριέρας δεν είχε κανένα πρόβλημα, είχε όμως ο σύζυγός της (Γεράσιμος Γενατάς), που της έκρυβε ότι είχε απολυθεί από την εταιρεία του και κάθε πρωί σηκωνόταν και πήγαινε για καφέδες.

Δύσκολα τα βγάζουν πέρα με το βασικό μισθό της κομμώτριας η Λίτσα και οι φίλες της στο Μπουρνάζι, στη σειρά «Litsa.com». Στα επόμενα επεισόδια θα τις δούμε να χτενίζουν νύφες για έξτρα χαρτζιλίκι.

Πάντως, η σειρά που «προφήτευσε» την οικονομική κρίση ήταν ο περσινός πρώτος κύκλος των «Λατρεμένων γειτόνων» του Mega. H κλινική πλαστικής χειρουργικής της οικογένειας Παπαπαύλου (Γιώργος Κωνσταντής, Αριέττα Μουτούση) στο «τσακ» γλίτωσε από το... λουκέτο λόγω συσσωρευμένων χρεών κι επειδή οι τράπεζες δεν τους έβγαζαν δάνειο. Τους έσωσαν οι λαϊκοί γείτονες από τη Νίκαια, οι Μουστοξύδηδες (Κώστας Κόκλας, Άβα Γαλανοπούλου), οι οποίοι επίσης έχασαν τα λεφτά τους από έναν απατεώνα που τα είχε επενδύσει σε τοξικά ομόλογα. Γύρισαν στη Νίκαια, αλλά στο δεύτερο κύκλο της σειράς επέστρεψαν στον Διόνυσο, όταν ο απατεώνας επενδυτής συνελήφθη και μάλιστα τους επέστρεψε τα λεφτά. Πολύ καλό για να είναι αληθινό...