Η μεγάλη κρίση της «κίτρινης ζώνης»

09.04.2010
Τη χειρότερη σεζόν από την έναρξή τους βιώνουν φέτος οι εκπομπές κοινωνικής κριτικής του μεσημεριού, που απαρτίζουν την αποκαλούμενη, όχι άδικα, «κίτρινη ζώνη».

Τη χειρότερη σεζόν από την έναρξή τους βιώνουν φέτος οι εκπομπές κοινωνικής κριτικής του μεσημεριού, που απαρτίζουν την αποκαλούμενη, όχι άδικα, «κίτρινη ζώνη». Πρόκειται για τις εκπομπές «Κους κους το μεσημέρι», με την Κατερίνα Καραβάτου, «Super Star», με τη Χριστίνα Λαμπίρη, «Πολύ μπλα μπλα», με τη Φαίη Σκορδά, και «Μεσημεριανό Express», με τη Βάσια Λόη.

Στις συσκέψεις και των τεσσάρων εκπομπών άπειρες αιτίες αναφέρθηκαν, άπειρα θύματα αναζητήθηκαν και άπειρες γκρίνιες ακούστηκαν. Πολλά πρόσωπα έγιναν ταμπού και ανάθεμα στο χώρο των προσκεκλημένων. Σε άλλες εκπομπές έγινε στροφή σε θέματα εκτός κουτσομπολιού. Κι όμως...

Η πιο απλουστευτική προσέγγιση είναι ότι ο κόσμος βαρέθηκε, κουράστηκε να ακούει ένα μήνα για το χωρισμό Μενεγάκη-Λάτσιου και άλλον ένα μήνα για το ροζ βίντεο της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Πράγματι, έγινε υπεράντληση των θεμάτων αυτών και, το χειρότερο, τα «μεσημεριανά» δεν προχωρούσαν τα θέματα (όπως, π.χ., η Τατιάνα Στεφανίδου με τη συνέντευξη της Τζούλιας), αλλά έμεναν να σχολιάζουν και να σχολιάζουν και να σχολιάζουν...

Δεν έχω τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της AGB, αλλά είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πτώση της θεαματικότητας της «κίτρινης ζώνης» έχει σημειωθεί στην περιφέρεια. Πιστεύω ότι πολλές συσκευές έκλεισαν στην επαρχία, όταν μεσημεριανά έπαιζαν τις πόζες της κυρίας Τζούλιας. «Aυτά δεν είναι για τα κορίτσια μας, είναι για τις ξετσίπωτες τις Αθηναίες», μου είπε χαιρέκακα μια μητέρα στο νησί που έκανα διακοπές το Πάσχα.

Με τη λογική των «σειρών» των ελληνικών καναλιών η μεσημεριανή ζώνη θα έπρεπε φέτος να απογειωθεί. Πρώτα, γιατί αποπροσανατολίζει τον κόσμο από τα δεινά της λιτότητας και έπειτα γιατί ψυχαγωγεί -όπως ψυχαγωγεί- τον κόσμο.

Μήπως όμως το θέμα είναι (και) αλλού; Ποιας ποιότητας και ικανότητας άτομα απαρτίζουν τα δημοσιογραφικά καστ των εκπομπών αυτών; Μήπως παιδιά των 300 ευρώ που ακόμα δεν τελείωσαν τις δημοσιογραφικές τους σπουδές - ή δεν τις έκαναν καθόλου; Δεν θίγω τα πάνελ, αλλά τα παρασκήνια.

Στη δημοσιογραφία όλα λέγονται, αλλά ΠΩΣ; Εκεί είναι το ζητούμενο. Και εκεί μιλάει η πείρα και όχι ο ενθουσιασμός. Μιλάει η μόρφωση και όχι η αμάθεια. Και βέβαια μιλάει ένας επαγγελματίας που αμείβεται και όχι κάποιος με... υποσχέσεις για τα οδοιπορικά του.

Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί την «κίτρινη ζώνη». Αλλά πριν χάσουν τη δουλειά τους δεκάδες άνθρωποι ας αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια! Δεν μπορούν να... νοήσουν οι καναλάρχες ότι πέρυσι οι εκπομπές είχαν εξωτερικά συνεργεία και φέτος τα μείωσαν κατά 50%.