Είναι βαριά του πανελίστα η δουλειά!

07.04.2011
Αγαπημένε μου Σωτήρη, Αν η καλογερική είναι βαριά, πού να δεις πόσο βαριά, βαριά είναι του πανελίστα η δουλειά! Μπορεί για κάποιους οι πανελίστες να είναι τα… αξεσουάρ της παρουσιάστριας ή παρουσιαστή που απλά τους πλαισιώνουν ή για κάποιους άλλους αυτοί που βγάζουν τη δουλειά, το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πανελίστας

Αγαπημένε μου Σωτήρη,

Αν η καλογερική είναι βαριά, πού να δεις πόσο βαριά, βαριά είναι του πανελίστα η δουλειά! Μπορεί για κάποιους οι πανελίστες να είναι τα… αξεσουάρ της παρουσιάστριας ή παρουσιαστή που απλά τους πλαισιώνουν ή για κάποιους άλλους αυτοί που βγάζουν τη δουλειά, το σίγουρο πάντως είναι ότι ο πανελίστας πλέον δεν περνά απαρατήρητος. Και λέω πλέον, διότι στο παρελθόν όσοι κάθονταν στις καρέκλες αυτές, μόνο συνδεμένοι με το αυτόματο πότισμα δεν ήταν. Το έπιασες το υπονοούμενο, ε;

Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα άλλαξαν και το είδος αυτό όχι μόνο δεν είναι υπό… εξαφάνιση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν δυναμικές παρουσίες. Ενίοτε, ο πανελίστας είναι πιο «ισχυρός» και από την παρουσιάστρια. Για του λόγου το αληθές, φήμες θέλουν πανελίστα να παίρνει περισσότερα χρήματα από τη νεόκοπη παρουσιάστρια της εκπομπής. Επίσης, αλλαγές παρατηρούμε και στα πρόσωπα που πλαισιώνουν ένα πάνελ. Εκεί, που παλιά έβλεπες κάθε καρυδιάς καρύδι να κάνει το σχόλιο του (μη φανταστείς καμιά λογοδιάρροια. Ένα «ναι» κι ένα «όχι» έλεγαν) τώρα στην πλειοψηφία τους είναι δημοσιογράφοι.

Όχι απαραίτητα αστέρες, αλλά δημοσιογράφοι προερχόμενοι από εφημερίδες, περιοδικά. Ωστόσο, ο πανελίστας σήμερα χωρίζεται σε… φυλές. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ο επαναστάτης/πανελίστας

Του πανελίστα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. Γι αυτό και σε πολλές εκπομπές, βλέπουμε το πάνελ να σηκώνει κεφάλι στον παρουσιαστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, είναι ο Στάθης Παπούλιας στο «Πολύ Μπλα Μπλα» ο οποίος δε χάνει ευκαιρία να την «λέει» στην Σταματίνα Τσιμτσιλή. Τελευταία, Τσε-πανελίστρια προέκυψε και η νεαρή Έλενα Αρσένη στον «Καφέ», η οποία όχι μόνο δεν κολακεύει την Ελένη Μενεγάκη, αλλά τής έχει ρίξει κι ένα… εξ κιουζ α μουα! Νάτα, νάτα.

Πανελίστας-γλειφιτζούρι

Τη συγκεκριμένη φυλή την καταλαβαίνεις αμέσως. Έχουν δίπλα τους μία κανάτα νερό, η οποία τους χρειάζεται αφού με τόσο γλείψιμο στεγνώνει το σάλιο. «Πετάει ο γάιδαρος» λέει η παρουσιάστρια; «Πετάει» απαντάνε αυτοί. Τρεις ώρες κρατά η εκπομπή; Και τις τρεις οι εν λόγω κοπιάζουν να συμφωνούν με την παρουσιάστρια και να την κολακεύουν συνέχεια. Άσε, που γελάνε με ο, τι κι αν πει αυτή. Σαν την αυλή που είχαν παλιά οι βασιλιάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, είναι σύσσωμο το πάνελ της Ελεονώρας Μελέτη, αλλά και ο Άρης Καβατζίκης στον «Καφέ με την Ελένη». Πφφφ.

Πανελίστας-παίζω μόνος μου

Εδώ, είναι τα ανυπάκουα παιδιά. Αυτά που παίρνουν πρωτοβουλίες, μοιράζουν μόνοι τους ρόλους, μιλάνε όποτε θέλουν, τσακώνονται, φωνάζουν και κάνουν το στούντιο τάξη λυκείου. Η παρουσιάστρια εδώ είναι σαν τη θεολόγο που είχαμε στο σχολείο, η οποία είτε μιλούσε είτε όχι το ίδιο και το αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάστριας εδώ, η Κατερίνα Καραβάτου, αλλά και η Άννα Λιβαθινού στο «TV Weekend». Φιλότιμες και οι δύο γι αυτό και δεν ακούγονται.

Πανελίστας – Σάσα Σταμάτη

Αν και πρόκειται για new entry στο θαυμαστό κόσμο των πάνελ, η Σάσα Σταμάτη είναι η ευχάριστη έκπληξη στο «Πρωινό Mou». Έξυπνη, με χιούμορ, ετοιμόλογη ουκ ολίγες φορές έχει «κολλήσει» στον τοίχο τον Γιώργο Λιάγκα κι έχει κάνει την Φαίη Σκορδά να παθαίνει… συγκοπή.