Γιατί ο Αλκαίος ΘΑ τα καταφέρει στην Γιουροβίζιον!

15.03.2010
Αγαπημένε μου Σωτήρη,Στο παρελθόν ανήκει ο ελληνικός τελικός της Γιουροβίζιον. Ο Γιώργος Αλκαίος είναι ο νικητής και ο φετινός μας εκπρόσωπος στην Γιουροβίζιον. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του και μετά έχουν ακουστεί τα
Αγαπημένε μου Σωτήρη,


Στο παρελθόν ανήκει ο ελληνικός τελικός της Γιουροβίζιον. Ο Γιώργος Αλκαίος είναι ο νικητής και ο φετινός μας εκπρόσωπος στην Γιουροβίζιον. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του και μετά έχουν ακουστεί τα μύρια όσα, οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι, πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι φέτος θα πατώσουμε στο Όσλο και γενικά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα? τρόμου και καταστροφολογίας, που με το μπαρδόν, αλλά στους μαύρους καιρούς που ζούμε είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε.

Να σου πω τη μαύρη μου αλήθεια, από την πρώτη στιγμή που άκουσα το «Όπα» του Αλκαίου δεν ενθουσιάστηκα. Μόνο ένιωσα μία μικρή συγκίνηση, επειδή ο αοιδός με πήγε είκοσι χρόνια πίσω, τότε που πήγαινα Λύκειο και στους σχολικούς χορούς βάζαμε μαύρη κορδέλα στο χέρι και λικνιζόμασταν με το αθάνατο «Τι τι». Να σου πω επίσης, ότι φέτος δεν ενθουσιάστηκα με κανένα από τα υποψήφια τραγούδια.

Ο Μάνος Πυροβολάκης πήγε κάτι να μου πει με την «Κιβωτό του Νώε», αλλά με το που έμπαινε ο ράπερ και η κυρία με τα... αυστραλό- αγγλικά της, περίμενα να βγει και ο Κιτσάκης να πει ένα «Γιάννη μου το μαντήλι σου». Γιατί, μόνο το δημοτικό έλειπε από το τραγούδι. Αλλά να μου πεις και από του Αλκαίου, σάμπως το κλαρίνο δεν έλειπε; Έλα μου ντε. Και οι Émigré θα μπορούσαν να κάνουν κάτι, αλλά κάτι έλειπε από την εμφάνιση τους την Παρασκευή και από το τραγούδι γενικότερα. Τέλος πάντων, δε θα σταθώ στον τελικό.

Αλλά, σε όλους αυτούς που από το βράδυ της Παρασκευής βλέπουν πάτο και μόνο πάτο για την ελληνική συμμετοχή, εγώ θα πω γιατί ο Αλκαίος όχι μόνο μπορεί να πάει τελικό, αλλά να κατακτήσει και μία θέση πολύ ψηλότερα από την τελευταία που του δίνουν τα προγνωστικά των Ελλήνων γιουροβιζιονολόγων. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:


1. Στην Ευρώπη διάφορα γκάλοπ για την Γιουροβίζιον δίνουν την 4η θέση στον Αλκαίο, όταν οι περισσότερες χώρες έχουν κιόλας παρουσιάσει τις συμμετοχές τους.

2. Το «Όπα» μπορεί να ακούγεται σε εμάς τους Έλληνες γραφικό, όπως και ο ελληνικός στίχος (που τόσα χρόνια γκρινιάζαμε γιατί δεν πάμε με ελληνικό και τώρα λένε γιατί πάμε) και μπορεί γενικότερα από τον όλον? αέρα που αποπνέει το τραγούδι να λείπουν σουβλάκι, τζατζίκι, αρνί και μουσακάς, όμως οι ξένοι τα γουστάρουν αυτά ακόμη. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια το «Γάμος άλα ελληνικά» με τη Νία Βαρντάλος είχε σκίσει στο εξωτερικό, όταν εμείς εδώ κρύβαμε το πρόσωπό μας με κουβέρτα για να μη βλέπουμε το ελληνικό κιτς. Και λέγαμε μετά ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε έτσι.

3. Έτσι και με το «Όπα». Τώρα λέμε ότι είναι κιτς και μας γυρνάει χρόνια πίσω, αλλά όταν θα πάμε σε ελληνάδικο και θα παίξει το κομμάτι, μια χαρά θα το χορέψουμε. Μη σου πω ότι θα κάνουμε και τις φιγούρες των μαυροφορεμένων αγοριών.

4. Τα οποία πέντε αγόρια του Αλκαίου είναι και η καλύτερη στιγμή της εμφάνισης. Μπορεί να φέρνουν κάτι από Ρουσλάνα, αλλά τούτα του Αλκαίου είναι αγριεμένα και ξεσπούν στον χορό. Και οι επιδόσεις τους θα συγκινήσουν πολύ κόσμο.

5. Ποντάραμε στην πρωτιά και στηρίζαμε με ολόκληρες καμπάνιες, χρήματα, ακόμη και το καλό της πατρίδας μας και τις ελπίδες μας σε συμμετοχές που όλοι ξέραμε ότι ήταν? πατάτες, αλλά εκείνοι που τις έλεγαν ήταν μεγαλύτερα αστέρια από τον Αλκαίο με καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Με λίγα λόγια και? άκλαυτος να πάει φέτος, τουλάχιστον δεν έχουμε ασχοληθεί μαζί του (και δεν έχουμε ξοδευτεί) όσο με άλλους.

6. Και τέλος, ο Αλκαίος θα πάει καλά γιατί είναι το καλύτερο παιδί, σεμνό και δεν πουλάει φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Και στην τελική, ο κόσμος τον ψήφισε. Για παράπονα σε αυτόν να απευθυνθεί και όχι στον καλλιτέχνη.