Δαμάσκηνα ξερά ή σταφίδες;

01.04.2014
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Τόσο τα αποξηραμένα δαμάσκηνα όσο και οι σταφίδες, μαύρες ή ξανθές, αποτελούν υγιεινές, εξαιρετικά θρεπτικές και βολικές διατροφικές επιλογές: τα απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου, βοηθούν να συμπληρώνουμε την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση φρούτων, διατηρούνται και μεταφέρονται εύκολα χωρίς να αλλοιώνονται, δεν απαιτούν πλύσιμο ή ξεφλούδισμα για να καταναλωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ως σνακ ή μαζί με άλλα τρόφιμα, π.χ. στο πρωινό γεύμα, έχουν έντονα γλυκιά γεύση που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία για κάτι γλυκό, προσφέρουν συμπυκνωμένη ενέργεια, είναι πηγή υδατανθράκων (κυρίως σακχάρων), φυτικών ινών, διαφόρων μικροθρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών, ενώ αποδίδουν σχεδόν μηδενικές ποσότητες λιπαρών και ελάχιστο νάτριο.

Ποιο από τα δύο;

Δαμάσκηνα!
Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της αυξημένης χοληστερίνης και στον έλεγχο της υψηλής πίεσης. Συγκριτικά με τις σταφίδες, διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα σάκχαρα, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) και μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο (GL), ενώ σπανίως περιέχουν επιπρόσθετα φυτικά έλαια. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και σελήνιο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με πολύ υψηλό δείκτη αντιοξειδωτικής ισχύος (ORAC), κατά μέσο όρο 5.770 μονάδες ανά 100g.

Τι πρέπει να προσέχω;

  • Προτιμάτε δαμάσκηνα συσκευασμένα αεροστεγώς, προτιμότερο φυσικώς αποξηραμένα και χωρίς επιπρόσθετα συστατικά.
  • Όσο η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί, διατηρήστε τη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμα τοποθετήστε τη στο ψυγείο κλεισμένη καλά και καταναλώστε σύντομα το περιεχόμενο.
  • Η απομάκρυνση των κουκουτσιών γίνεται μηχανικά, ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει κάποιο κουκούτσι ή μέρος αυτού.
  • Καταναλώστε τα δαμάσκηνα με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, καλύτερα αντί άλλου γλυκίσματος ή όποτε χρειάζεστε επιπρόσθετη ενέργεια, π.χ. όταν γυμνάζεστε, ή/και για να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, π.χ. σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
  • Μεταξύ άλλων, μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, μαζί με ξηρούς καρπούς, μέσα σε γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, επιδόρπια, φρουτοσαλάτες, σαλάτες ωμών λαχανικών αλλά και σε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. χοιρινό, πουλερικά, φακές.