Ιδού ο λόγος που πρέπει να τρως λευκό ψωμί

15.09.2014
Το λευκό ψωμί ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου; - Αλλά είναι αλήθεια είναι τόσο υγιεινό;
Μήπως μέχρι τώρα πίστευες ότι το άσπρο ψωμί ανήκει στο παρελθόν και ότι πρέπει να τρως μόνο ψωμί ολικής άλεσης;
Πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, μας οδηγούν στο να σκεφτούμε διαφορετικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Oviedo στην Ισπανία έκαναν σε 38 υγιείς ενήλικες ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους και εξέτασαν τα δείγματα κοπράνων τους για συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων. Ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν λευκό ψωμί είχαν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοβάκιλλων, μίας ομάδας ευεργετικών βακτηρίων, στο έντερό τους.
Τα βακτήρια στο έντερό μας είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία μας και ιδιαίτερα όσον αφορά την πέψη μας, σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα προβιοτικά. Όταν τα «κακά» βακτήρια υπερνικούν τα «καλά», τότε μπορούν να προκύψουν πολλές επιπλοκές στην υγεία μας.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με την ορθότητα της έρευνας, αφού αφορούσε πολύ λίγα άτομα και στηριζόταν μόνο στις πληροφορίες ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τη διατροφή.
Επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης 100%, έχουν υποστηριχτεί από πολλές έρευνες ότι προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας και ιδιαίτερα στην υγεία της καρδιάς μας. Και σχετικά με τα καλά βακτήρια, αυτά μπορούμε να τα πάρουμε καλύτερα από το γιαούρτι, για παράδειγμα, που αποτελεί και πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης D.
Άρα, ίσως δεν πρέπει να βλέπουμε κάποια μεμονωμένα θρεπτικά στοιχεία που μας παρέχει κάποιο φαγητό, αλλά να ψάχνουμε για “όλο το πακέτο”.
Προτού, λοιπόν, ξεκινήσεις να τρως φανατικά λευκό ψωμί, μπορείς να περιμένεις μέχρι να βγουν περισσότερες έρευνες που θα μας πείσουν για τα οφέλη του σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης.