7 λόγοι για να κάνεις διάλειμμα από τη δίαιτα

03.02.2015
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι πάντα μια ελεύθερη ημέρα στη δίαιτα. Βέβαια η παρέκκλιση από αυτήν πρέπει να γίνεται μια φορά και με μέτρο κι όχι να σε παίρνει η κάτω βόλτα κάθε φορά που επιτρέπεις στον εαυτό σου μια παχυντική απόλαυση. Αλλά αν μπορείς να κρατήσεις το μέτρο, τότε μόνο θετικά μπορεί να έχει αυτή η μικρή απόκλιση από το αυστηρό πρόγραμμα της δίαιτας. Από τη Δήμητρα Γκούντρα

1. Η δίαιτα είναι δύσκολη υπόθεση

Η αλήθεια είναι πως η δίαιτα είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι εύκολο να παραμείνεις πιστή, ακολουθώντας την κατά γράμμα ενώ όποια κι αν είναι τα κίνητρά σου, δύσκολο να συνεχίσεις για να πετύχεις το στόχο σου αν κουραστείς. Ένας βασικός λοιπόν λόγος για να έχεις free day στη δίαιτα είναι κι αυτός. Κάνοντας ένα μικρό διαλειμματάκι, μπορείς να συνεχίσεις με μεγαλύτερη αντοχή και πείσμα τον αγώνα σου να χάσεις κιλά.

2. Έχεις κάτι να περιμένεις

Αντί να σκέφτεσαι όλα όσα στερείσαι, έχοντας εντάξει στη διαιτά σου μια ελεύθερη ημέρα που μπορείς να τρως το κάτι τις παραπάνω, μπορείς να σκέφτεσαι θετικά προσβλέποντας πως θα απολαύσεις το γλυκάκι σου, ένα κομμάτι πίτσα ή όποια άλλη λιχουδιά λαχταρείς προσεχώς. Η διάθεση ανεβαίνει και δεν αποθαρρύνεσαι.

3. Σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις

Κάθε φορά που νιώθεις πως οι αντοχές σου τελείωσαν κι είσαι ένα βήμα πριν τα παρατήσεις, η ελεύθερη ημέρα μπορεί να σου δώσει κίνητρο να συνεχίσεις. Σου υπενθυμίζει πως μπορείς να απολαμβάνεις το φαγητό και παράλληλα να χάνεις κιλά. Είναι επίσης ένας τρόπος να εξασκηθείς και να αλλάξεις συνολικά τη διατροφή σου ώστε να μη ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που θα χάσεις.

4. Σε οπλίζει με πείσμα τις δύσκολες ημέρες

Κάθε φορά που βαρυγκωμάς και γκρινιάζεις για το άνοστο ολογοθερμιδικό φαγητό που τρως στη δίαιτα, σκέψου πως μπορείς να φας ότι λαχταρά η ψυχούλα σου στην "ημέρα της απόλαυσης χωρίς τύψεις". Μια αχτίδα θα φωτίσει τις μαύρες σου σκέψεις και θα συνεχίσεις την προσπάθεια με πείσμα.

5. Δε χρειάζεται να πεις όχι στο φαγητό με φίλους

Αρκετές προτάσεις φίλων για έξοδο συμπεριλαμβάνουν φαγητό, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Βάζοντας λοιπόν στη δίαιτα μια ελελυθερη ημέρα δε χρειάζεται πια να ακυρώνεις τις προσκλήσεις των φίλων, ούτε να υποφέρεις τρώγοντας σαλάτα ενώ γύρω σου περνούν λιχουδιές και μεζεδάκια που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές.

6. Μπορείς ν' απολαύσεις ότι λαχταράς

Πόσες φορές μπήκες στον πειρασμό να σπάσεις τη διατροφή σου, αντιστάθηκες αλλά εν τέλει έσπασες; Έχει συμβεί σε όλες μας. Μια ελέυθερη ημέρα γευστικής απόλαυσης είναι η θεραπεία. Όταν νιώσεις τη λιγούρα μπορείς είτε να μεταφέρεις την ελεύθερη ημέρα, συνεχίζοντας κανονικά το πρόγραμμα τις δίαιτας τις επόμενες, είτε να κρατηθείς βράχος, στο ύψος σου με την προσμονή της ημέρας που θα απολαύσεις ότι λιγουρεύτηκες.

7. Η ημέρα που κάνεις διάλειμμα από τη δίαιτα έχει άλλη χάρη

Τελευταίο αλλά σημαντικό: η ημέρα του διαλείμματος από τη δίαιτα είναι η πιο ωραία της εβδομάδας! Μετά από ημέρες στέρησης και υπολογισμών θερμίδων, έρχεται μια ημέρα ανεμελιάς που μικρές λιχουδιές επιτρέπονται! Είναι ημέρα χαλάρωσης, διασκέδασης και... φόρτισης μπαταριών.