Καυτό κορμί και γρήγορα! Hot Body fast diet! (2o μέρος)

24.03.2015
Το πρόγραμμα διατροφής «Hot Body» είναι ο ιδανικός παρτενέρ της γυμναστικής για γυναίκες που στοχεύουν σε ταχύτερη λιποδιάλυση και μεγαλύτερη γράμμωση.

Τη μελέτησες προσεκτικά και ρώτησες το γιατρό σου, αλλά προβληματίζεσαι, δυσκολεύεσαι ή έχεις απορίες; Υπάρχουν απαντήσεις, προτείνουμε λύσεις!

- «Αναρωτιέμαι αν η συγκεκριμένη διατροφή είναι κατάλληλη για μένα…»

Δεν είναι κατάλληλη εάν πάσχεις από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, λαμβάνεις φάρμακα ή κάνεις κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή, έχεις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή είσαι παχύσαρκη (ΔΜΣ>30). Είναι κατάλληλη εφόσον το διαιτολόγιο ταιριάζει στις διατροφικές σου συνήθειες, έχεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου για να το ακολουθήσεις, γυμνάζεσαι ή προτίθεσαι να αρχίσεις γυμναστική και θέλεις να χάσεις κυρίως λίπος και όχι απλώς βάρος.

- «Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να αδυνατίσω, αλλά δεν τα κατάφερα…»

Η απολύτως σωστή κίνηση είναι να αναζητήσεις εξατομικευμένη καθοδήγηση από πτυχιούχο διαιτολόγο. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, είσαι υγιής, θέλεις να χάσεις μέχρι 5 κιλά, να δώσεις μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στον εαυτό σου από ό,τι στο παρελθόν, να ακολουθήσεις το πρόγραμμα διατροφής χωρίς σοβαρές παρεκκλίσεις και να το συνδυάσεις με γυμναστική, τότε θα πετύχεις το στόχο σου.

- «Τα κιλά που θα χάσω είναι λίγα…»

Σημασία δεν έχει πόσο βάρος θα χάσεις, αλλά πόσο από αυτό θα προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος. Μια απώλεια λίπους 3 κιλών (σκεφτείτε το χώρο που καταλαμβάνει μια τέτοια ποσότητα λαδιού...) δεν είναι καθόλου μικρή, αντίθετα επιφέρει αξιοσημείωτη μείωση πόντων και δημιουργεί μια πολύ αισθητή σωματική διαφορά ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά».

- «Η μέτρηση των θερμίδων είναι ξεπερασμένη μέθοδος…»

Η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη είναι ο κρισιμότερος παράγοντας σε οποιαδήποτε προσπάθεια αδυνατίσματος: όταν προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι, τότε και μόνο τότε χάνεις πραγματικό βάρος. Επομένως οι θερμίδες θα πρέπει πάντα να υπολογίζονται, έστω και με αδρό τρόπο, και να προσαρμόζονται αναλόγως στις ανάγκες και στους στόχους σου.

- «Θέλω να χάσω λίπος και πόντους μόνο τοπικά…»

Όποιος ανακαλύψει μια δίαιτα όπου χάνεται αποκλειστικά και μόνο τοπικό πάχος, την άλλη μέρα θα γίνει πλούσιος – απλά, δεν γίνεται! Γίνεται όμως να πετύχεις μια γενική απώλεια βάρους, λίπους και πόντων, η οποία να είναι αναλογικά μεγαλύτερη στα πιο ευμεγέθη σημεία. Περαιτέρω, γίνεται να «δουλέψεις» τα σημεία αυτά με γυμναστική και έτσι να βελτιστοποιήσεις το αισθητικό αποτέλεσμα.

- «Κοστίζει ακριβά…»

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι κοστίζει φθηνά, θεωρούμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να σε επιβαρύνει επιπλέον οικονομικά, καθότι θα αποφεύγεις την αγορά παραπανίσιων ποσοτήτων τροφίμων, έτοιμων φαγητών και πρόχειρων σνακ. Επιπλέον, μπορείς να συμπιέσεις περαιτέρω το κόστος, π.χ. χρησιμοποιώντας περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά και φθηνότερα ψάρια.

- «Πιστεύω ότι το φαγητό είναι λίγο…»

Μια... οπτική δοκιμή θα σε πείσει για το αντίθετο: ετοίμασε όλα τα προτεινόμενα γεύματα μιας οποιασδήποτε ημέρας, τοποθέτησε τα όλα μαζί στο τραπέζι και παρατήρησε τα προσεκτικά – δεν είναι καθόλου λίγα! Αν δεν πείστηκες, τότε αναζήτησε κάποια άλλη δίαιτα.

- «Δεν μου αρέσουν ορισμένα τρόφιμα του διαιτολογίου ή/και με ενοχλούν…»

Μπορείς να αντικαταστήσεις τα συγκεκριμένα τρόφιμα με ομοειδή από την ίδια ομάδα τροφών, σε θερμιδικά ισοδύναμη ποσότητα. Αν, για παράδειγμα, σε ενοχλεί το γάλα, μπορείς αντί αυτού να καταναλώσεις γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ, τυρί ή εμπλουτισμένο με ασβέστιο φυτικό ρόφημα, λ.χ. από σόγια.

- «Δεν μπορώ να φτιάχνω άλλα φαγητά για την οικογένειά μου…»

Μελέτησε ξανά τα γεύματα. Θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει τίποτα εξεζητημένο και ότι σχεδόν όλα τα βασικά γεύματα μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε οικογενειακά, βεβαίως με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις, ιδίως εάν έχεις μικρά παιδιά. Έτσι ο καθείς θα μπορεί να τρώει τις ποσότητες φαγητού που έχει ανάγκη και να συμπληρώνει αναλόγως τις ανάγκες του αυτές με επιπλέον τρόφιμα, αν χρειάζεται.

- «Δεν έχω το χρόνο να μαγειρεύω καθημερινά…»

Θέληση να υπάρχει και ο τρόπος βρίσκεται. Για παράδειγμα, μαγείρεψε περισσότερα τρόφιμα το Σαββατοκύριακο ή καθιέρωσε δύο ημέρες της εβδομάδας (π.χ. Δευτέρα και Πέμπτη), όπου θα μαγειρεύεις για τις επόμενες 3-4 ημέρες. Συσκευάζεις τα γεύματά σου σε ατομικές μερίδες και τα αποθηκεύεις με ασφάλεια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

- «Μένω πολλές ώρες στη δουλειά…»

Εάν δεν υπάρχει στο χώρο εργασίας σου κάποιο ψυγείο, προμηθεύσου ένα ισοθερμικό τσαντάκι – έχει μικρές διαστάσεις, χωράει όσο φαγητό χρειάζεσαι, το διατηρεί ασφαλές στην επιθυμητή θερμοκρασία και μεταφέρεται πανεύκολα. Εναλλακτικά, εάν και όποτε κάτι τέτοιο σε βολεύει περισσότερο, αντιμετάθεσε τη σειρά μεσημεριανού και βραδινού γεύματος.

- «Κάποιες φορές είμαι αναγκασμένη να παραγγέλνω φαγητό…»

Ατομική σαλάτα χωρίς λιπαρή σάλτσα και κοτόπουλο ή κρέας με γαρνιτούρα ρύζι ή βρασμένα λαχανικά μπορείς να παραγγείλεις από οπουδήποτε. Κανένα πρόβλημα λοιπόν, αρκεί οι μερίδες να είναι τυπικές εστιατορίου και όχι «γίγας»!

- «Όταν κάνω δίαιτα πεινάω συνεχώς…»

Τρώγε σε σταθερές ώρες, πίνε περισσότερο νερό, κατανάλωσε στραγγισμένους ζωμούς, αύξησε τα λαχανικά, φάε 1 μικρό φρούτο με τη φλούδα πριν από το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, προσπάθησε να τρως πιο αργά και πιο συγκεντρωμένα, ξεκόλλα τη σκέψη σου από το φαγητό με κοινωνικές επαφές, δημιουργικά χόμπι, αθλητικές δραστηριότητες ή πνευματικές ενασχολήσεις.

- «Είμαι πρησμένη, έχω μεγάλη κατακράτηση υγρών…»

Να προτιμάς τρόφιμα με χαμηλότερο νάτριο και συγχρόνως περιόρισε το επιτραπέζιο αλάτι. Αύξησε προοδευτικά την κατανάλωση νερού, πρόσθεσε στο ποτήρι σου σταγόνες λεμονιού ή παγάκια (νερού, φρουτοχυμού ή τσαγιού). Πιες ροφήματα με ελάχιστες θερμίδες, π.χ. τσάι χωρίς ζάχαρη. Επέλεγε λαχανικά με διουρητική δράση, όπως αγγουράκι, γλιστρίδα, κολοκυθάκι, κρεμμυδάκι, μαϊντανός, μανιτάρια, μαρούλι, πιπεριές, πράσο, ραδίκια, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, φασολάκια.

- «Χωρίς σοκολάτα δεν μπορώ…»

Κατανάλωσε 15-20 γραμμ. σοκολάτας όταν την επιθυμείς διακαώς ή, εναλλακτικά, προγραμματισμένα 2-3 φορές εβδομαδιαίως, ιδανικά σε μέρες που γυμνάζεσαι. Ως αντιστάθμισμα, να γυμνάζεσαι για 5-10 λεπτά περισσότερο ή μείωσε κατά 75-100 θερμίδες την πρόσληψη λιπαρών και υδατανθράκων.

- «Θέλω να πίνω κάπου κάπου αλκοόλ…»

Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις εντελώς, πιες περιστασιακά 1 ποτηράκι κρασί ή 1 ποτήρι μπίρα ως συνοδευτικό κάποιου γεύματος ή κατά τις βραδινές εξόδους σου.

- «Φοβάμαι ότι όσα κιλά χάσω θα τα ξαναπάρω μετά…»

Η απώλεια κιλών είναι το «εύκολο» μέρος του αδυνατίσματος, η διατήρηση του αποτελέσματος το πλέον δύσκολο. Εντούτοις, από σένα εξαρτάται αν θα ξαναπάρεις βάρος. Αν μετά την επίτευξη του στόχου σου συνεχίσεις να τρως ποιοτικά, ελέγχεις τις ποσότητες φαγητού και γυμνάζεσαι τακτικά, τότε θα παραμείνεις κομψή… εσαεί!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 159.

Επικαιροποίηση: Μάρτιος 2015.