Anti-smoking diet: Κόψε το κάπνισμα χωρίς να παχύνεις!

30.03.2015
Θέλεις να σταματήσεις την κακή συνήθεια του τσιγάρου αλλά τρέμεις στην ιδέα ότι θα ξεκινήσεις... τα τσιμπολογήματα; Τότε, η anti-smoking δίαιτα είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου, επιβαρύνει τον οργανισμό σου με τοξικές ουσίες και «κόβει» από τα νιάτα και την ομορφιά σου, γι αυτό και έχεις αποφασίσει εδώ και καιρό να το κόψεις. Φοβάσαι ωστόσο, ότι η διακοπή του θα σε οδηγήσει στα... υποκατάστατά του, δηλαδή στην κατανάλωση σνακς και γλυκών, που θα αυξήσουν το βάρος σου σε μερικές μόνο ημέρες.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από την κακή συνήθεια του τσιγάρου, χωρίς να «χαλάσεις» τη σιλουέτα σου, ακολουθώντας την anti-smoking δίαιτα που θα σε βοηθήσει να μην πάρεις ούτε γραμμάριο.

Πρόγραμμα διατροφής 5 σε 1

  • Υποστηρίζει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
  • Συμβάλλει στην αποφυγή του οξειδωτικού στρες.
  • Ενισχύει την αποτοξίκωση («αποτοξίνωση») του οργανισμού.
  • Διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου.
  • Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΜΕΝΟΥ

Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκίνησε το διαιτολόγιο μερικές μέρες πριν σταματήσεις το κάπνισμα και συνδύασέ το με ήπια, καθημερινή άθληση.

Δευτέρα

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα (π.χ. αχλάδι, μήλο, μανταρίνι) + γιαούρτι.

Ενδιάμεσο: Αμύγδαλα ανάλατα και λίγο αργότερα μανταρίνια ή χυμός λαχανικών.

Μεσημεριανό: Κοτοσαλάτα με λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο, καρότο, κοτόπουλο βραστό, λαδολέμονο) + ψωμί σίκαλης.

Απογευματινό: Φρουτοχυμός ή φρούτα.

Βραδινό: Ψάρι βραστό ή ποσέ + χόρτα με λαδολέμονο.

Οι ποσότητες πρέπει να εξατομικευθούν με βάση τις προσωπικές σου ενεργειακές ανάγκες – μην υπερβάλεις, τήρησε το μέτρο.

Τρίτη

Πρωινό: Χυλωμένες νιφάδες βρόμης με σταφίδες, προαιρετικά ρόδι ή βατόμουρα, αμύγδαλα και κανέλα.

Ενδιάμεσο: Χυμός λαχανικών ή εσπεριδοειδών και λίγο αργότερα ηλιόσποροι (ανάλατοι).

Μεσημεριανό: Ζυμαρικά ολικής αλέσεως + σαλάτα λαχανικών.

Απογευματινό: Γιαούρτι και λίγο αργότερα φρούτο (π.χ. μήλο με κανέλα).

Βραδινό: Λαχανικά στον ατμό + αβγά βραστά ή ποσέ + ψωμί σίκαλης.

Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

Τετάρτη

Πρωινό: Γάλα ή ξινόγαλα ή κεφίρ ή γιαούρτι + μπανάνα ή μήλο με κανέλα + καρύδια.

Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι ή μανταρίνια και αργότερα χυμός λαχανικών ή ροδιού.

Μεσημεριανό: Φακές με ρύζι καστανό ή πλιγούρι + σαλάτα λαχανικών.

Απογευματινό: Γιαούρτι με δαμάσκηνα ξερά ή σταφίδες.

Βραδινό: Σαλάτα με λαχανικά, φακές από το μεσημέρι, καλαμπόκι και λαδολέμονο.

Κεφίρ, ξινόγαλα και γιαούρτι ενισχύουν την εντερική χλωρίδα με προβιοτικά.

Πέμπτη

Πρωινό: Αβγά ποσέ ή ομελέτα με λαχανικά (π.χ. μανιτάρια, μπρόκολο) + ψωμί σίκαλης. Ενδιάμεσο: Χυμός εσπεριδοειδών και λίγο αργότερα ποπ κορν σπιτικό ή στραγάλια.

Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με πατάτες βραστές, λαχανικά και ανθότυρο ή γιαούρτι.

Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα (π.χ. αχλάδι, μήλο, μανταρίνι).

Βραδινό: Ψαρόσουπα ή κοτόσουπα με λαχανικά και ρύζι.

Ψάρια και καρύδια βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

Παρασκευή

Πρωινό: Χυλός από διάφορες νιφάδες δημητριακών (π.χ. βρόμη, κεχρί, κριθάρι) με τριμμένο μήλο, σταφίδες και αμύγδαλα.

Ενδιάμεσο: Γιαούρτι ή κεφίρ ή ξινόγαλο και λίγο αργότερα φρούτο.

Μεσημεριανό: Όσπρια + σαλάτα λαχανικών (π.χ. λάχανο, καρότο, λαδολέμονο, προαιρετικά ρόδι).

Απογευματινό: Μπανάνα με κανέλα και λίγο αργότερα γιαούρτι ή γάλα.

Βραδινό: Λαχανικά «τουρλού» (π.χ. φασολάκια, αρακάς, καρότα) + αβγό βραστό + ψωμί σίκαλης.

Αν σου έλθει η επιθυμία για κάπνισμα, μασούλησε 1-2 ολόκληρα καρότα ή πιες 1 ποτήρι ξινόγαλα ή γάλα.

Σάββατο

Πρωινό: Φρουτοσαλάτα (π.χ. αχλάδι, πορτοκάλι, γιαούρτι και καρυδόψιχα).

Ενδιάμεσο: Κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι ή σπιτικό ποπ κορν και λίγο αργότερα χυμός λαχανικών.

Μεσημεριανό: Ψάρι στη λαδόκολλα με λαχανικά + πατάτα ή γλυκοπατάτα ψητή + χόρτα με λαδολέμονο.

Απογευματινό: Μήλο ή πορτοκάλι με κανέλα και γιαούρτι.

Βραδινό: Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με μανιτάρια και καλαμπόκι + λαχανικά στον ατμό.

Χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού, ροδιού, καρότου αλλά και η κανέλα ενισχύουν την προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

Κυριακή

Πρωινό: Μούσλι μουλιασμένο σε χυμό μήλου με βερίκοκα ξερά ή σύκα, αμύγδαλα και κανέλα.

Ενδιάμεσο: Πορτοκάλι και λίγο αργότερα μανταρίνια ή ακτινίδιο.

Μεσημεριανό: Κρέας βραστό, π.χ. μοσχάρι, με πλιγούρι ή τραχανά ή ρύζι καστανό + σαλάτα λαχανικών (π.χ. φασολάκια, μανιτάρια, καρότα, λαδολέμονο).

Απογευματινό: Γιαούρτι με σταφίδες ή βατόμουρα.

Βραδινό: Αβγοσαλάτα (π.χ. μαρούλι, καρότο, κρεμμυδάκια, πιπεριά, αβγό βραστό, καλαμπόκι, λαδολέμονο, μαϊντανός) + ψωμί σίκαλης.

Το μενού αποτελεί γενικό υπόδειγμα που πρέπει να θέσεις υπό την κρίση του γιατρού σου και να τύχει της έγκρισής του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 156.
Επικαιροποίηση: Μάρτιος 2015.