Το παράκανες με το φαγητό; Κανένα πρόβλημα!

13.04.2015
Τι πρέπει να κάνεις ώστε να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου από τις... ένοχες λιχουδιές του πασχαλινού τραπεζιού;

Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερες να αντισταθείς σθεναρά στις ξεροψημένες... πετσούλες του πασχαλινού οβελία, ούτε στα λογής λογής παραδοσιακά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού και οι... ενοχές μοιάζουν να σε κατακλύζουν. Μην κάνεις το λάθος να αρχίσεις κάποια αυστηρή δίαιτα ή «αποτοξίνωση» την επόμενη κιόλας ημέρα, π.χ. πίνοντας μόνο χυμούς, γιατί αυτό που θα «πετύχεις» είναι να αποδιοργανώσεις τον μεταβολισμό σου.

Προκειμένου να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ισορροπήσει διατροφικά, φρόντισε για μερικές μέρες να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά, απόφυγε το αλκοόλ, περιόρισε τα ζωικά τρόφιμα και φάε πιο πολλά ωμά φαγητά ή μαγειρεμένα απλά -όσο πιο απλά, με λιγότερη επεξεργασία, τόσο το καλύτερο.

Και μετά το Πάσχα τι;

Αποκατάστησε τη διατροφική σου ισορροπία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πρωινό: Μούσλι ή νιφάδες βρώμης ή ψωμί ολικής άλεσης μαζί με άπαχο γάλα ή γιαούρτι ή τυρί χαμηλών λιπαρών.

Ενδιάμεσο: 2 φρούτα εποχής, κατά προτίμηση σε διαφορετικές ώρες.

Μεσημεριανό: Σπιτικό φαγητό, έστω κι εάν πρόκειται για ένα σάντουιτς ή την πίτα που περίσσεψε! Προτίμησε ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια και λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών, απόφυγε λιπαρά κρέατα, παχιά τυριά και παραγγελίες... delivery.

Απογευματινό: Άπαχο γιαούρτι ή τυρί κότατζ με κάποιο φρούτο ή λίγο μέλι.

Βραδινό: Γέμισε τα ¾ του πιάτου σου με λαχανικά ή χόρτα και περίχυσέ τα με 1 κουταλιά λαδολέμονο. Πρόσθεσε στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου μια πρωτεϊνούχα τροφή όπως ασπράδια αβγών, τόνο, σολομό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπιφτέκι πουλερικών, φασόλια ή λίγο ψαχνό κρέατος.

Επιπλέον, προσθέστε στη διατροφή σου...

Αγκινάρες: συμβάλλουν στην προστασία και στην αποτοξίνωση του ήπατος, αυξάνουν την παραγωγή χολής, διεγείρουν την αποβολή της περιττής χοληστερίνης από τον οργανισμό.

Σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο, λάχανο, λαχανίδες, κουνουπίδι, γογγύλια, ραπάνια κ.ά. περιέχουν διατροφικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ ευνοούν επίσης την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Φράουλες, μούρα, κεράσια: διεγείρουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, βοηθούν τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν τις κατακρατήσεις υγρών.

Μην ξεχνάς ότι...

...η αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων, το περπάτημα και η γυμναστική βοηθούν, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, στην ταχύτερη εξισορρόπηση του σωματικού σας βάρους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ