Στο τραπέζι της Λαμπρής χωρίς ενοχές!

11.04.2015
Τι πρέπει να προσέξουμε στο γεύμα της Ανάστασης και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για το πασχαλιάτικο τραπέζι;

Η νηστεία της Μεγάλης εβδομάδας είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για όσους την «ακολουθούν», αλλά μπορεί να αποδειχτεί «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία αν η κατάληξή της το Σάββατο της Ανάστασης περιλαμβάνει γαρδούμπες, τηγανιτά συκωτάκια, αβγά και τσουρέκια. Αν, μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα συνεχίσουμε… απτόητοι με ξεροψημένες πετσούλες, ευμεγέθεις ποσότητες οβελία... οι συνέπειες είναι βέβαιες: στομαχόπονος, κακοδιαθεσία, ζαλάδες, αύξηση βάρους, ενώ οι τιμές σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέος θα πάρουν την ανιούσα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για μελλοντικά προβλήματα.

Τι τρώμε το βράδυ της Ανάστασης;

Με σωστές επιλογές, δεν θα υποφέρεις από στομαχικές διαταραχές…

  • Το ιδανικό γεύμα είναι μια ελαφριά κοτόσουπα ή η καθιερωμένη μαγειρίτσα σε μικρή ποσότητα.
  • Κατανάλωσε επίσης αρκετά λαχανικά, κατά προτίμηση βραστά, χωρίς όμως να τα πλημμυρίσεις στα λάδια.
  • Πιες μόνο ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα, έτσι για το «καλό».
  • Κλείσε το γεύμα σου με 2-3 κουταλιές γιαούρτι, που διευκολύνει την πέψη.

Να ξέρεις ότι... η μαγειρίτσα βοηθάει στην πιο σταδιακή διακοπή της νηστείας, προετοιμάζοντας το γαστρικό βλεννογόνο να δεχθεί τις ζωικές τροφές που θα βρίσκονται εν αφθονία την επόμενη ημέρα στο τραπέζι μας. Αν, όμως, την καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες το στομάχι μας θα υποφέρει.

Σωτήρια μυστικά για την Κυριακή του Πάσχα

Να χαρείς τη γιορτή χωρίς να πληρώσεις το τίμημα της υπερβολής…

  • Μην τσιμπολογάς συνέχεια, ούτε όμως να αφήσεις το στομάχι σου άδειο μέχρι το μεσημέρι.
  • Απόλαυσε τα πάντα και από λίγο, μοιρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Στο μεσημεριανό τραπέζι απόφυγε ορεκτικά, παχιά τυριά και ποικιλίες με αλλαντικά.
  • Περιορίσου σε 2-3 μεζεδάκια, κατανάλωσε περισσότερη σαλάτα, φάε μία μικρή μερίδα από το ψαχνό του κρέατος και ελάχιστα από τα συνοδευτικά του, πιες 1-2 ποτηράκια αλκοόλ.
  • Το βράδυ προτίμησε κάτι ελαφρύ όπως γιαουρτάκι, φρούτο ή μια απλή σούπα χωρίς ζωικές ύλες.

Αρνάκι ή κατσικάκι;

Το κατσικάκι γάλακτος είναι υγιεινότερη επιλογή, διότι το ψαχνό του, με εξαίρεση τα παϊδάκια και την κοιλιά, είναι σχεδόν άπαχο: έχει μόλις 3-4% λιπαρά, λιγότερο δηλαδή από το στήθος κοτόπουλου ή το κουνέλι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος της μερίδας, διότι κατά το ψήσιμο τόσο το κατσικάκι όσο και το αρνάκι μαζεύουν πολύ, χάνουν το 30-50% των υγρών τους, και αυτό μπορεί να μας παραπλανήσει ως προς την ποσότητα που βάζουμε στο πιάτο μας.

Πόσες θερμίδες και λιπαρά προσλαμβάνεις ανά μερίδα;

ΑΡΝΑΚΙ

Θερμίδες*

Λιπαρά (g)

Καρέ με κύμινο και θυμάρι

583 48

Κλέφτικο σε λαδόκολλα

740 58

Κοτολέτες μαριναρισμένες με μέλι

670 49

Με βούτυρο στον ταβά

766 65

Με λαδορίγανη και κεφαλοτύρι στο φούρνο

912 78

Με πατάτες στο φούρνο

685 47

Με σάλτσα πρόβειου γιαουρτιού στο φούρνο

840 67

Με σκόρδο, δεντρολίβανο και δυόσμο

764 64

Στη σούβλα, μόνο το ψαχνό

505 25

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

Θερμίδες* Λιπαρά (g)

Γεμιστό με κιμά και συκωτάκια

727 34

Καπαμάς (με αλεύρι και αβγό)

583 29

Μπούτι με πικάντικη κρούστα

410 10

Στάμνας με χυλοπίτες

794 37

Στη λαδόκολλα, χωρίς επαλείψεις

352 13

Στη σούβλα, μόνο το ψαχνό

358 8

*Θερμιδομέτρηση σε τυπικές παραδοσιακές συνταγές και σε μερίδα ψημένου κρέατος 250 γρ.

Ποια είναι η ιδανική μερίδα;

Λόγω της εορτής, ποσότητα ψημένου κρέατος όση το μέγεθος της παλάμης μας μαζί με τα δάχτυλα. Για κάτι πιο διαιτητικό, περιοριζόμαστε σε μέγεθος μερίδας το πολύ όσο η παλάμη μας και ξεχνάμε τα… δάχτυλα.

Ποια είναι τα καλύτερα συνοδευτικά;

Για να συνοδεύσεις με τον υγιεινότερο τρόπο το κατσικάκι ή το αρνάκι, προτίμησε χόρτα ή/και λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά, και κρατήσου μακριά από τρόφιμα τηγανισμένα ή φτιαγμένα με λιπαρές σάλτσες, βούτυρο ή μαγιονέζα. Μπορείς επίσης να φας λίγο ρύζι ή πατάτα ψητή – αλλά και ψωμί, και ρύζι, και πατάτες συνιστά θερμιδική υπερβολή, ιδίως δε εάν κατόπιν τιμήσεις και κάποιο γλυκό επιδόρπιο ή έχεις ήδη καταναλώσει αρκετά ορεκτικά.

Πού κρύβεται η χοληστερίνη;

Κρέας (πέτσες, λιπαρά μέρη, κεφαλάκι, εντόσθια, συκώτι), κρόκοι αβγών, αλλαντικά και τυριά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Επίσης υψηλές ποσότητες περιέχουν οι πίτες με φύλλο, ιδίως όσες περιέχουν κρέας, αβγά ή/και πολλά τυριά, τα ορεκτικά με μαγιονέζα (π.χ. ρώσικη σαλάτα) αλλά και τα γλυκά που έχουν ως συστατικά αβγά, βούτυρο ή γάλα, όπως π.χ. τσουρέκι, κουλουράκια και γαλακτομπούρεκο.

Μια... εορταστική, χορταστική μερίδα (250 γρ.) ψαχνό από κατσικάκι σούβλας αποδίδει περίπου 190mg χοληστερίνης, ενώ η αντίστοιχη μερίδα από το αρνάκι σούβλας περί τα 590mg.

Τι να αποφύγεις...

  • Το συνεχές τσιμπολόγημα.
  • Τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές του οβελία κατά το ψήσιμό του.
  • Τα πολλά ορεκτικά.
  • Τις μεγάλες μερίδες.
  • Το ξαναγέμισμα του πιάτου.
  • Το πολύ ποτό.
  • Την πολυφαγία αλλά και τη... δίαιτα.

5 συμβουλές για λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη

  1. Αρχισε το γεύμα σου τρώγοντας πρώτα λίγη σαλάτα λαχανικών: γεμίζει το στομάχι με λίγες θερμίδες, υποβοηθά την πέψη, μειώνει την απορρόφηση λιπαρών και χοληστερίνης.
  2. Επίλεξε τυριά χαμηλών λιπαρών και βραστά ή ψητά ορεκτικά αντί για τηγανητά: τα τηγανισμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από λιπαρά, είναι πιο δύσπεπτα και λιγότερο υγιεινά.
  3. Κατανάλωσε μόνο το ασπράδι του αβγού: δεν περιέχει καθόλου λιπαρά και χοληστερίνη, παρά μόνο πρωτεΐνες.
  4. Αφαίρεσε από το ψημένο κρέας την πέτσα και όλο το ορατό λίπος: για κάθε 10 γρ. λίπους που αφαιρείς, π.χ. μια πετσούλα από το αρνάκι, γλιτώνεις περίπου 90 θερμίδες!
  5. Αν η όρεξή σου τραβάει κάτι πολύ συγκεκριμένο, καλύτερα να φάς αυτό το τρόφιμο σε μικρή ποσότητα, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία σου, παρά να καταναλώσεις ένα σωρό άλλα πράγματα, με σκοπό να το αποφύγεις!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ