Πόσες θερμίδες έχει το κοκορέτσι;

11.04.2015
Πόσο... παχυντικά είναι τα παραδοσιακά εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού και τι μπορείς να επιλέξεις ώστε να κρατήσεις τις ισορροπίες;

Ακόμα κι αν νηστεύεις μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, σίγουρα κάνεις κάτι ωφέλιμο για τον οργανισμό σου. Ωστόσο, αυτό το αρχικά ωφέλιμο μπορεί τελικά να σου γυρίσει μπούμερανγκ και να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα, που θα «πληρώσεις» ακριβά με κόστος υγείας, αδιαθεσία και περιττά κιλά, εάν η κατάληξή του το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, ενίοτε και την επομένη, είναι ένα βαρυφορτωμένο στομάχι γεμάτο από το εκρηκτικό μείγμα ζωικών λιπαρών, χοληστερίνης, αλατιού, ζάχαρης και αλκοόλ.

Δες λοιπόν, στη συνέχεια, πόσες θερμίδες περιέχουν οι «λιχουδιές» που συνθέτουν το μενού του πασχαλινού τραπεζιού και τι διατροφικές επιλογές μπορείς να κάνεις.

Η θερμιδική αξία των τροφίμων στο πασχαλινό τραπέζι

Μαγειρίτσα

350 θερμίδες/μερίδα

Λεμονάτη σούπα, με βασικά συστατικά εντόσθια, συκώτι, λαχανικά, μυρωδικά, ρύζι, αβγά και ελαιόλαδο, η οποία τρώγεται το βράδυ της Ανάστασης. Αν την καταναλώσεις σε λελογισμένη ποσότητα και δεν τη συνδυάσεις με άλλες πηγές ζωικού λίπους, βοηθά στην πιο σταδιακή διακοπή της νηστείας και προετοιμάζει το στομάχι να δεχτεί τα ζωικά λιπαρά της επόμενης μέρας.

Κοκορέτσι

110 θερμίδες/λεπτή φέτα

Αποτελείται κατά κύριο λόγο από συκωτάκια και εντόσθια, δηλαδή από τα κατεξοχήν λιπαρά και γεμάτα χοληστερίνη μέρη του ζώου. Επειδή συνήθως ετοιμάζεται πριν από το κυρίως γεύμα και σερβίρεται ως «ορεκτικό» μέχρι να ψηθεί ο οβελίας, πρέπει να δείξεις αυτοσυγκράτηση και να περιοριστείς σε 1-2 κομματάκια. Θυμήσου ότι 1 λεπτή φέτα αποδίδει γύρω στις 110 θερμίδες, 7 γρ. λιπαρά και 135 mg χοληστερίνης.

Αρνάκι στη σούβλα

505 θερμίδες/μερίδα 250 γρ.

Με όποιον τρόπο κι αν έχει παρασκευαστεί, π.χ. στη σούβλα ή στο φούρνο, έχει πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη, πουρίνες και νάτριο. Επομένως αν πάσχεις από καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά, στο ήπαρ, ρευματικά νοσήματα ή έχεις υψηλή χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή ανεβασμένο ουρικό οξύ, καλό είναι να αρκεστείς σε μια μικρή μερίδα σχετικά άπαχου ψαχνού (μπούτι, σέλα) χωρίς την πέτσα ή να το αποφύγεις εντελώς.

Κατσικάκι στη σούβλα

358 θερμίδες/μερίδα 250 γρ.

Το ψαχνό από κατσικάκι γάλακτος είναι μια αρκετά υγιεινή επιλογή, με σχετικά λίγα λιπαρά, περιστασιακά επιτρεπόμενη ακόμη και σε άτομα με καρδιακό πρόβλημα ή υπερλιπιδαιμίες, π.χ. υψηλή χοληστερίνη, εννοείται ότι έχουν αφαιρεθεί οι πέτσες και πάντα σε μικρή ποσότητα. Αν όμως υποφέρεις από «άλατα», έχεις υψηλό ουρικό οξύ ή πάσχεις από αρθρίτιδα, ρευματοειδή νοσήματα, νεφρικές ή ηπατικές δυσλειτουργίες, τότε καλύτερα να προτιμήσεις κατσικάκι μεγαλύτερης ηλικίας και όχι γάλακτος, ώστε να προσλάβεις λιγότερες πουρίνες.

Πατάτες

350 θερμίδες/μερίδα (φούρνου) και 450 θερμίδες/μερίδα (τηγανητές)

Αποτελούν το συνηθέστερο συνοδευτικό του κρέατος. Καλό είναι να αποφύγεις το τηγάνισμά τους και να τις ψήσεις ξεχωριστά από το κρέας, γιατί το άμυλο απορροφά μεγάλη ποσότητα από το λίπος του κρέατος, επομένως τις επιβαρύνει θερμιδικά και τις καθιστά πιο παχυντικές. Ως λιπαρή ύλη για το ψήσιμό τους χρησιμοποίησε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο.

Αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, αποξηραμένα λαχανικά και χυμός λεμονιού νοστιμεύουν τα φαγητά και βοηθούν να μειώσεις το μαγειρικό λίπος και το αλάτι που χρησιμοποιείς.

Τι να διαλέξω;

Κοτόσουπα ή μαγειρίτσα;

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ! Έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά συγκριτικά με τη μαγειρίτσα, είναι πιο ελαφριά για το βράδυ της Ανάστασης, προετοιμάζει καλύτερα το στομάχι για τη μέρα του Πάσχα.

Πίτα ή ψωμί;

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις και τα δύο, τότε προτίμησε λίγο ΨΩΜΙ – όχι όμως ψημένο στα κάρβουνα και όχι περιχυμένο με λάδια ή ως «παπάρα» στη σαλάτα.

Ζαμπόν, σαλάμι, λουκάνικο ή μπέικον;

ΖΑΜΠΟΝ! Καλύτερα βέβαια βραστό κι όχι καπνιστό, με λίγα λιπαρά κι όχι πλήρες.

Τυριά πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά;

ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ! Αποδίδουν λιγότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα με τα πλήρη και έχουν λιγότερη χοληστερίνη, ενώ δεν υστερούν καθόλου σε γεύση – προσοχή όμως εάν έχεις υψηλή πίεση, γιατί συνήθως περιέχουν περισσότερο αλάτι.

Κίτρινο τυρί ή τυρί φέτα;

ΦΕΤΑ! Έχει πιο λίγες θερμίδες και λιπαρά σε σύγκριση με τις περισσότερες πλήρεις εκδοχές των κίτρινων τυριών και φυσικά είναι ένα 100% ελληνικό τυρί, απόλυτα ταιριαστό με το τραπέζι της γιορτής. Αν όμως έχεις ευαισθησία στο αλάτι, προτίμησε ανθότυρο.

Σαλάτα απλή ή χωριάτικη;

ΑΠΛΗ! Μια σαλάτα με διάφορα εποχικά λαχανικά, λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού χωρίς καθόλου επιπρόσθετα, όπως μαγιονέζα, τυριά ή αλλαντικά, αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες, διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες και προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας.

Αρνάκι ή κατσικάκι;

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ! Παρότι υπάρχουν διαφορές από κομμάτι σε κομμάτι κρέατος αλλά και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, το κατσικάκι γενικά έχει πιο λίγες θερμίδες, χαμηλότερα λιπαρά, λιγότερη χοληστερίνη και νάτριο, επομένως είναι πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το αρνάκι και εξίσου χορταστική. Για να μην το επιβαρύνεις, ωστόσο, θερμιδικά, δεν πρέπει όταν το σουβλίζεις να το παρακάνεις στις επαλείψεις με λιπαρές ύλες όπως βούτυρο ή λαδολέμονο.

Πατάτες ή ρύζι;

ΡΥΖΙ! Εφόσον δεν προσθέσεις λάδι ή βούτυρο, το ρύζι δεν επιβαρύνεται θερμιδικά και επειδή βράζεται σε αρκετό νερό, αυξάνεται σημαντικά ο όγκος του, γίνεται ενεργειακά πιο αραιό και χορταίνεις με λιγότερες θερμίδες. Αν μάλιστα επιλέξεις ρύζι καστανό, ακόμα καλύτερα.

Μπίρα ή κρασί;

ΚΡΑΣΙ! Παρότι η μπίρα έχει χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ και πιο λίγες θερμίδες, πίνεται συνήθως σε μεγαλύτερες ποσότητες. Επομένως, καλύτερα κρασί – όχι όμως περισσότερα από 2-3 ποτηράκια...

Φρούτο ή γλυκό;

ΦΡΟΥΤΟ! Όποιο κι αν επιλέξεις, ούτε πολλές θερμίδες έχει ούτε επιβαρύνει την πέψη όσο ένα λιπαρό γλυκό. Επιπλέον, είναι πηγή βιταμίνης C, που δρα αντιοξειδωτικά, αλλά και καλίου, που αντισταθμίζει κάπως την υπερκατανάλωση νατρίου.

Γλυκό ή παγωτό;

ΠΑΓΩΤΟ! Το αυθεντικό παγωτό –και όχι το «παγωμένο γλύκισμα»– ανεβάζει πιο ήπια το σάκχαρο του αίματος και είναι πιο διαιτητικό συγκριτικά με τα περισσότερα γλυκά ταψιού.

Παγωτό ή γιαούρτι;

ΓΙΑΟΥΡΤΙ! Δεν περιέχει ζάχαρη, έχει σχετικά λίγες θερμίδες εάν είναι μειωμένων λιπαρών ή απομακρύνεις την πέτσα του, προσφέρει το αίσθημα δροσιάς που αναζητάς ύστερα από ένα βαρύ γεύμα, «φτιάχνει» το στομάχι, διευκολύνει τη χώνευση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ