Τι να διαλέξω: Γάλα ή γιαούρτι;

15.01.2017
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Το γάλα: προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, ασβέστιο (περίπου 300mg ανά ποτήρι), φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, ενώ αναλόγως της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά μπορεί να διαθέτει και τις βιταμίνες Α και D ή να εμπλουτίζεται με αυτές.

Το γιαούρτι: παράγεται από το γάλα μέσω ζύμωσης που προκύπτει από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών. Συγκριτικά, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, συν φιλικά βακτήρια (προβιοτικά) και γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται φυσικά εξαιτίας των ζυμώσεων.

ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ

Συστατικά

Αγελαδινό ΓΑΛΑ (ανά 100ml)

Αγελαδινό ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ανά 100g)

Πλήρες

Ημιάπαχο

Άπαχο

Ημιάπαχο

Άπαχο

Θερμίδες

63

46

41

33

66

50

Πρωτεΐνες (g)

3,2

3,3

3,3

3,3

4,5

5

Υδατάνθρακες (g)

4,7

4,7

4,8

4,9

7,5

7,5

Λιπαρά (g)

3,5

1,5

1,0

0

2

0

Οφέλη στην υγεία

Τόσο το γάλα όσο και το γιαούρτι μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, συντελούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και έχουν χαλαρωτική και καταπραϋντική δράση. Εξαιτίας όμως των προβιοτικών και του γαλακτικού οξέος, το γιαούρτι γίνεται ευκολότερα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει επιπλέον θετικές ιδιότητες σε σχέση με το γάλα.

Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι:

  • Είναι πιο εύπεπτο, ευνοεί περισσότερο την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο.
  • Περιέχει λιγότερη λακτόζη, άρα γίνεται καλύτερα ανεκτό από τα άτομα με δυσανεξία σε αυτήν.
  • Προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου, διευκολύνει την πέψη των άλλων τροφών.
  • Προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου, το προφυλάσσει από διάφορα παθογόνα βακτήρια και ενδεχομένως από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
  • Βοηθάει στην αποκατάσταση και στην εξισορρόπησης της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας, είναι απαραίτητο σε άτομα που κάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες.
  • Ενισχύει και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Συνεισφέρει στην αντιμετώπιση δερματοπαθειών που οφείλονται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση των βιταμινών Β.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Και τα δύο είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή και συνεισφέρουν στη θρεπτική πληρότητά της. Οι επιπλέον όμως ευεργετικές επιδράσεις του γιαουρτιού, το καθιστούν προτιμότερη επιλογή έναντι του γάλακτος, τουλάχιστον για τους ενήλικες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό τύπο γιαουρτιού ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. χαμηλό σε λιπαρά) και να βεβαιωνόμαστε ότι είναι «ζωντανό».