Υποφέρεις από αλλεργίες; Ανακουφίσου... εναλλακτικά!

01.05.2015
Ποια συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μειώσουν τα έντονα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών και έτσι να διευκολύνουν την καθημερινότητά σου; Τι πρέπει να προσέχεις κατά την επιλογή και τη χρήση τους;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα των λεγόμενων «ανοιξιάτικων αλλεργιών», όπως μπούκωμα στη μύτη, δύσπνοια, καταρροή, φτάρνισμα, βήχας, φαγούρα, πρησμένα μάτια κ.ά. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι αλλεργίες αυτές δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη, αλλά επεκτείνονται χρονικά έως τα μέσα του καλοκαιριού ή πιο πολύ, ενώ κάποιες φορές «μετατρέπονται» από εποχική κατάσταση σε χρόνια. Η βασικότερη γραμμή άμυνας απέναντι στην εποχική αλλεργία είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή του αλλεργιογόνου παράγοντα ή παραγόντων πρόκλησής της. Η ανοσοθεραπεία, μορφή θεραπείας που στοχεύει στον αλλεργιογόνο παράγοντα και τροποποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε αυτόν, μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά, ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αλλεργία και χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Από την άλλη μεριά, η συνήθης φαρμακευτική αγωγή, π.χ. με αντιισταμινικά, αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αποτροπή ορισμένων επιπλοκών, μπορεί όμως να έχει κάποιες παρενέργειες, π.χ. υπνηλία, και γι’ αυτό αρκετά άτομα αναζητούν άλλες εναλλακτικές, όπως π.χ. η ομοιοπαθητική, η φυτοθεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής.

Χρήσιμα βοηθήματα

Πολλά υποσχόμενα συμπληρώματα διατροφής για την ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Βιταμίνη C

Ο ισχυρότερος ανοσοποιητικός παίχτης

Απαραίτητη βιταμίνη για τη συνολική υγεία. Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της τροφής (φρέσκα φρούτα, λαχανικά), καθότι ούτε παράγεται από τον οργανισμό ούτε αποθηκεύεται σε αυτόν.

Αναμενόμενα οφέλη: Περιορίζει τη ρινική καταρροή και άλλα αλλεργικά συμπτώματα που οφείλονται στην υπερπαραγωγή ισταμίνης. Ενισχύει γενικά τη φυσική άμυνα αδρανοποιώντας πολλές δραστικές μορφές ελευθέρων ριζών, αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ανοσοπροστατευτικών ουσιών, π.χ. ιντερλευκίνης. Βελτιώνει την απορρόφηση διατροφικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ευφρασία

Για τα ερεθισμένα μάτια και την επιπεφυκίτιδα

Το εκχύλισμα από το φυτό ευφρασία είναι πηγή β-καροτένιου, βιταμινών C, Β, D και Ε, σιδήρου, ψευδαργύρου, πυριτίου, καφεϊκού και φερουλικού οξέος, φλαβονοειδών, γλυκοσιδίων και άλλων χρήσιμων ουσιών με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Αναμενόμενα οφέλη: Δρα ως αντικαταρροϊκό, μειώνει τις βλεννώδεις εκκρίσεις σε συμφορητικές καταστάσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, βοηθάει σε προβλήματα των βλεννογόνων μεμβρανών. Ανακουφίζει από βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άλλους οφθαλμικούς ερεθισμούς. Ελαττώνει τη φλεγμονή, την ερυθρότητα, το πρήξιμο, την κόπωση, τη φαγούρα, το αίσθημα άμμου, τον πόνο και την υπερβολική δακρύρροια των ματιών.

Κουερσετίνη

Σύμμαχος ενάντια σε αλλεργίες και φλεγμονές

Μη κιτρικό βιοφλαβονοειδές που ανευρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινα σταφύλια, γκρέιπφρουτ, σίκαλη, μαύρο και πράσινο τσάι, φλούδα μήλων κ.ά.

Αναμενόμενα οφέλη: Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιισταμινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιορίζει την ενδογενή παραγωγή και απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και συμπτώματα. Συμβάλλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, του εκζέματος και της κνίδωσης, μειώνει την ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων αλλεργικού άσθματος. Ενισχύει την αντιαλλεργική και αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C.

Περίλλα

Μειώνει την καταρροή και το φτάρνισμα

Το εκχύλισμα περίλλας, είδος μέντας, είναι πλούσιο σε ροσμαρινικό οξύ, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει επίσης σε ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαντζουράνα. Έχει ακόμη υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη, ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση που ανευρίσκεται επίσης σε σέλινο, πράσινες πιπεριές και χαμομήλι. Το έλαιό της είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Αναμενόμενα οφέλη: Διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοιδηματικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Έχει θετικά αποτελέσματα ενάντια στην εποχική ρινίτιδα, υποστηρίζει την αναπνευστική λειτουργία, μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή των ρινικών βλεννογόνων, περιορίζει την καταρροή και το φτάρνισμα. Συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φλεγμονής και στην ελάττωση των φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Πετασίτης

Για την αλλεργική ρινίτιδα και τη ρινική απόφραξη

Το εκχύλισμα από τη ρίζα του φυτού πετασίτη (butterbur) διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πετασίνη. Η πετασίνη έχει αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση, μπλοκάρει το λευκοτριένιο, χημικό παρόμοιας δράσης με την ισταμίνη και τα ηωσινόφιλα, λευκοκύτταρα που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Αναμενόμενα οφέλη: Ελαττώνει τη δριμύτητα των αλλεργικών συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της ρινικής απόφραξης, καθώς μειώνει τους σπασμούς στις λείες μυϊκές ίνες, εξασφαλίζοντας έτσι άμεση ανακούφιση του διογκωμένου/πρησμένου ρινικού βλεννογόνου και καλύτερη ροή αέρα στη μύτη. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση στο ήπιο αλλεργικό άσθμα και σε ημικρανίες.

Ενίσχυση αποτελεσμάτων: Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, η χρήση των βοηθημάτων αυτών θα πρέπει να αρχίζει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την εμφάνιση των εποχικών αλλεργικών συμπτωμάτων, ώστε να έχουν το χρόνο που χρειάζονται για να δράσουν.

Τι άλλο βοηθάει;

Ενδεχομένως χρήσιμα κατά περίπτωση, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμούς με άλλα…

Βασιλικός πολτός: Πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και διαφόρων φαινολικών στοιχείων, όπως τα φλαβονοειδή. Τονωτικός και αναζωογονητικός για όλο τον οργανισμό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό και τους ανοσοβιολογικούς μηχανισμούς, συμβάλλει στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Γαϊδουράγκαθο: Περιέχει σιλιμαρίνη, φυτοθρεπτικό με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην προστασία του ήπατος από τη βλαβερή επίδραση φαρμάκων και τοξικών ουσιών, περιορίζει την ένταση αλλεργικών συμπτωμάτων όπως το μπούκωμα και η ρινική καταρροή.

Γανόδερμα: Μανιτάρι με ανοσοενισχυτικές και προσαρμογόνες ιδιότητες. Περιέχει πολλά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, όπως οι βήτα γλυκάνες, πολυσακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, και τα τριτερπένια που βοηθούν στην ανακούφιση των αλλεργιών.

Καψαϊκίνη: Ανευρίσκεται κυρίως στην ξερή κόκκινη πιπεριά (τσίλι). Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, ανακουφίζει από πόνους και κνησμούς, μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές της ρινικής κοιλότητας.

Κουρκουμίνη: Συστατικό του κουρκουμά. Μειώνει την παραγωγή ισταμίνης και «κακών» προσταγλανδινών (φλεγμονώδη εικοσανοειδή) που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα και φλεγμονές, έχει αντιοξειδωτική δράση.

Λομπέλια: Βότανο με αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως η ρινική καταρροή, τα φραγμένα ιγμόρεια και ο παραγωγικός βήχας, βοηθάει σε περιπτώσεις κρυολογήματος, πυρετού και ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων.

Λούφα: Βότανο χρήσιμο για όλες τις περιπτώσεις αλλεργιών, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Βοηθάει στη δέσμευση και την αποβολή τοξικών ουσιών που εξασθενούν το ανοσοποιητικό, μειώνει τα αλλεργικά συμπτώματα χωρίς να προκαλεί υπνηλία, κόπωση ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οργανικό θείο: Διαθέτει αναλγητικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, δρα κατά των φλεγμονών, όπως η ρινίτιδα, μπλοκάρει την ισταμίνη, εντείνει την απορρόφηση και τη δραστικότητα πολλών άλλων ουσιών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών.

Πεπτικά ένζυμα: Ωφέλιμα σε περιπτώσεις κακής πέψης, κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης ή επιδείνωσης κάποιων αλλεργιών. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι η βρωμελίνη και η παπαΐνη, πρωτεολυτικά πεπτικά ένζυμα από τον ανανά και την παπάγια αντίστοιχα, τα οποία βοηθούν συν τοις άλλοις στην υποχώρηση των συμπτωμάτων φλεγμονής.

Πιπερόριζα: Αν και είναι πιο γνωστή ως υποβοηθητικό της πέψης και για τον περιορισμό της ναυτίας, βοηθάει επίσης στη μείωση φλεγμονών και αλλεργιών, στην αντιμετώπιση ελαφρών αναπνευστικών προβλημάτων και στην απομάκρυνση των βλεννών.

Προβιοτικά: Εμπλουτίζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, αποκαθιστώντας έτσι τη διαταραγμένη πληθυσμιακή της ισορροπία, κάτι που επιδρά ευεργετικά στη λειτουργία των ανοσοβιολογικών μηχανισμών και στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Πυκνογενόλη: Λαμβάνεται από τον κορμό θαλάσσιου γαλλικού πεύκου. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και βελτιωτικό της αιματικής κυκλοφορίας, βοηθάει σε περιπτώσεις άσθματος, βελτιώνει πολλά από τα συμπτώματα των αλλεργιών στο αναπνευστικό σύστημα, ιδίως δε τη ρινίτιδα.

Σπιρουλίνα: Μικροσκοπικό βρώσιμο φύκι. Προσφέρει στον οργανισμό πολλά απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας, βοηθάει ιδιαίτερα τα άτομα όλων των ηλικιών που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες και ρινίτιδες.

Τσουκνίδα: Πηγή βιταμινών, λιπαρών οξέων και φυτοθρεπτικών με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, αντιβηχική και αποχρεμπτική δράση. Περιορίζει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, βοηθάει στην αποσυμφόρηση της μύτης και των ιγμορείων, ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα.

Ψευδάργυρος: Αναγκαίος για το σχηματισμό πολλών ενζύμων και τη φυσιολογική λειτουργία ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος. Βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ανακουφίζει τα αλλεργικά συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μύτη και τα μάτια.

Ω-3 και ω-6 λιπαρά: Βοηθούν τον οργανισμό να παράγει «καλές» προσταγλανδίνες, αυτοκρινείς τοπικές ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, συμβάλλουν στην καταστολή των αλλεργικών αντιδράσεων και στην ελάττωση των φλεγμονωδών διεργασιών.

Σωστές κινήσεις

Η ασφάλεια προέχει…

Συμβουλή γιατρού

Κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την παιδική ηλικία, την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό χωρίς συμβουλή γιατρού. Πέραν αυτών συμβουλεύσου οπωσδήποτε γιατρό εάν:

  • Παρουσιάζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πέτρες στα νεφρά ή στη χολή, πεπτικά έλκη, λοιμώξεις.
  • Ακολουθείς οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για τις εποχικές αλλεργίες, π.χ. με αντιισταμινικά ή άλλα αποσυμφορητικά ή εισπνεόμενη κορτιζόνη.
  • Παίρνεις συστηματικά οποιουδήποτε είδους φάρμακα, π.χ. αντισυλληπτικά, ή περιστασιακά, π.χ. για στυτική δυσλειτουργία.
  • Κάνεις κάποια άλλη εναλλακτική θεραπευτική αγωγή, π.χ. ομοιοπαθητική.
  • Παίρνεις συγχρόνως (ή προτίθεσαι να πάρεις) κάποιο άλλο συμπλήρωμα διατροφής ή βότανο ή λειτουργικό τρόφιμο, π.χ. για τη μείωση της υψηλής χοληστερίνης.
  • Εφαρμόζεις κάποια ειδική διατροφή, π.χ. χαμηλή σε υδατάνθρακες, ή οποιαδήποτε μέθοδο «αποτοξίνωσης», π.χ. πίνετε μόνο χυμούς.
  • Πρόκειται να υποβληθείς (ή έχεις υποβληθεί πρόσφατα) σε χειρουργική επέμβαση.

Επιστημονική βοήθεια στην επιλογή

Παρότι τα συμπληρώματα και τα ειδικά προϊόντα διατροφής δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος ή των συνδυασμών τους καλό είναι να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού υγείας, π.χ. του φαρμακοποιού σου.

  • Ζήτησε από το φαρμακοποιό σου αναλυτική ενημέρωση για τις προϋποθέσεις λήψης του σκευάσματος που προτίθεσαι να πάρεις ή σου προτείνει, την ορθολογική του χρήση αλλά και για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχεις, π.χ. αν αλληλεπιδρά με τρόφιμα, φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα που τυχόν παίρνεις.
  • Ενημέρωσε τον οπωσδήποτε εάν έχεις αλλεργία ή παρουσιάζεις αλλεργικές αντιδράσεις, π.χ. αναφυλαξία, σε οποιοδήποτε διατροφικό συστατικό, τρόφιμο, φυτό, ζώο ή άλλο τι, π.χ. στη γύρη ή στο τσίμπημα της μέλισσας.

Προσοχή στα βότανα

  • Απόφυγε την αγορά όσων βοτάνων διατίθενται «χύμα», καθώς κάποια από αυτά μπορεί να μη διαθέτουν την απαιτούμενη καθαρότητα και σταθερότητα, να απαιτούν ειδική επεξεργασία και να είναι τοξικά.
  • Να προτιμάς συσκευασμένα προϊόντα γνωστών εταιρειών με τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα των βοτάνων αυτών, φαρμακευτικής καθαρότητας και σταθερότητας, ώστε να γνωρίζεις το περιεχόμενό τους και την ακριβή ποσότητα της δραστικής ουσίας που προσλαμβάνεις με κάθε δόση.

Πριν από την αγορά

  • Βεβαιώσου ότι στο σκεύασμα που επέλεξες αναγράφεται ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ – ο αριθμός αυτός δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας!
  • Ελεγξε προσεκτικά εάν το προϊόν περιέχει συστατικά στα οποία είσαι ενδεχομένως αλλεργική ή αναφέρεται η πιθανότητα ύπαρξής τους.
  • Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης, τις συστάσεις του κατασκευαστή και τις τυχόν αντενδείξεις του προϊόντος. Σε περίπτωση αμφιβολίας ρώτησε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σου.

Κατά τη χρήση

  • Μην υπερβαίνεις την προτεινόμενη δοσολογία κάθε προϊόντος και τον ενδεικνυόμενο χρόνο συνεχόμενης λήψης του. Η υπέρβαση της δοσολογίας ή/και η χρονικά παρατεταμένη λήψη του δεν θα σου δώσει καλύτερα αποτελέσματα και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
  • Αν παρατηρήσεις κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, ταχυκαρδία, ναυτία, κεφαλαλγίες, αδικαιολόγητη κόπωση κ.ά., επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων ή εμφάνιση άλλων, π.χ. κνησμός, να διακόψεις τη χρήση του προϊόντος και να ενημερώσεις αμέσως το γιατρό σου.

Οι πληροφορίες του άρθρου στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωσή σου και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ