Αποτοξίνωση τώρα! Ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν

05.05.2015
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος υποβοήθησης της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού, είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τι να αποφεύγεις…

Υπερβολές στην ποσότητα. Όταν τρως πολύ, δεν βοηθάς τον οργανισμό σου να αποτοξινωθεί, ακόμα κι εάν όλα τα τρόφιμά σου είναι «υγιεινά». Να τρως λοιπόν λιτά και να είσαι εγκρατής - αυτά είναι τα «μυστικά» για μία επιτυχημένη αποτοξίνωση!

Ζωικά τρόφιμα. Ακολούθησε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή με την ελάχιστη όμως δυνατή πρόσληψη κρέατος, αλλαντικών, κιμάδων και συναφών κρεατοπαρασκευασμάτων.

Βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Απόφυγε στο μέτρο του εφικτού τυποποιημένα σνακ, μπισκότα, τσίκλες, καραμέλες, γλυκίσματα, επεξεργασμένα δημητριακά, κονσέρβες και επίσης προϊόντα που έχουν ως βασικά υλικά τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τα υδρογονωμένα λιπαρά ή περιέχουν χημικά πρόσθετα και συντηρητικά.

Σακχαρούχα ροφήματα. Περιόρισε όσο μπορείς την κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και αναψυκτικών.

Τηγανιτά. Απόφυγε το τηγάνισμα και το τσιγάρισμα των τροφίμων γιατί κατά τη διάρκειά τους παράγονται οξειδωτικά στοιχεία που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό σου.

Ακατάλληλα σκεύη. Μην χρησιμοποιείς σκεύη που περιέχουν αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο, μέταλλα τα οποία θεωρούνται νευροτοξικά, γιατί μπορεί να απελευθερώσουν τα στοιχεία αυτά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Απόφυγε επίσης τα σκεύη από πλαστικό, ακόμα κι εάν χαρακτηρίζονται «κατάλληλα για τρόφιμα», διότι μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα τοξικά.

Υπερβολικό μαγείρεμα. Το φαγητό πρέπει να μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο σε σκεύη από ατσάλι, πηλό, πορσελάνη ή καθαρό γυαλί. Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να τρώγονται ωμά ή να μαγειρεύονται ήπια και για λίγο χρόνο στον ατμό κι όχι να βράζονται σε νερό.

Ενδιάμεσα τσιμπολογήματα. Εάν πεινάς ανάμεσα στα γεύματα, απόφυγε τα τυποποιημένα σνακ και αντί αυτών κατανάλωσε φρούτα εποχής, άψητους ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Τι να επιδιώκεις...

Επαρκή ενυδάτωση. Να πίνεις καθημερινά αρκετό νερό. Επειδή όμως η λήψη νερού μαζί με τα γεύματα μπορεί να επιβαρύνει τη χώνευση, προτίμησε να πίνεις νερό 15-20 λεπτά πριν το φαγητό και τουλάχιστον 1 ώρα μετά.

Κατανάλωση πολλών ωμών τροφίμων. Τουλάχιστον το ήμισυ των τροφίμων του ημερήσιου διαιτολογίου σου πρέπει να αποτελείται από ωμά τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως π.χ. λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ακατέργαστους σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Τρόφιμα χωρίς χημικά υπολείμματα. Κατανάλωσε κυρίως πιστοποιημένα βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Απόφυγε τα εκτός εποχής, όσα είναι θερμοκηπίου και τα πρόωρα ωριμασμένα.

Πάντα καλό πρωινό. Τρώγοντας καλά το πρωί, βοηθάς τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει αποδοτικότερα τα συστατικά που του παρέχεις και «γεμίζεις» με ενέργεια για όλο το υπόλοιπο της ημέρας.

Κατανάλωση γεύματος σε ήρεμη ατμόσφαιρα. Η ανησυχία, η στεναχώρια και το αγχώδες μάσημα αυξάνουν το πεπτικό στρες, με αποτέλεσμα την ατελή χώνευση του φαγητού.

Νωρίς το βραδινό. Το βραδινό φαγητό που τρώγεται πολύ αργά επιβαρύνει τις πεπτικές λειτουργίες, χωνεύεται δύσκολα και δυσκολεύει τόσο τον ύπνο όσο και το πρωινό ξύπνημα.

Εσωτερική χαλάρωση, τακτική ενόραση, θετική σκέψη, διαλογισμός. Να αντιμετωπίζεις θετικά τα όσα σου συμβαίνουν και να οραματίζεσαι συχνά και με αισιοδοξία τους στόχους σου. Κι αν γνωρίζεις κάποια τεχνική διαλογισμού, να την εφαρμόζεις συχνά!

Δες στη συνέχεια, ποια τρόφιμα θα σε βοηθήσουν να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και ποια χρειάζεται να αποφεύγεις.

Τρόφιμα που βοηθούν στην αποτοξίνωση: Τα ιδανικά, τα ουδέτερα και τα ακατάλληλα

ΙΔΑΝΙΚΑ

Γιατί: Θρέφουν το σώμα χωρίς να δημιουργούν τοξίνες, βοηθούν στην αποβολή των ήδη υπαρχόντων τοξινών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν σε καλή κατάσταση τον οργανισμό.

Ποια είναι: Όλα τα φυτικά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα:

  • αγουρέλαιο, βότανα, ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο, ελιές ανάλατες, λαχανικά εποχής ωμά, μέλι (φυσικό κι άβραστο), ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι, όσπρια μαγειρευμένα ελαφρά, ροφήματα από όσπρια (π.χ. σόγιας) ή ξηρούς καρπούς (π.χ. αμυγδάλου), φρούτα εποχής ωμά, φύτρες δημητριακών, χόρτα που τρώγονται ωμά (γλιστρίδα, ρόκα, σέλινο, κ.λπ.).

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

Γιατί: Υποβοηθούν την αποτοξίνωση αυξάνοντας τις εφεδρείες αλκαλικών αποθεμάτων, ενώ συγχρόνως ενισχύουν τον οργανισμό με απαραίτητες φυτοθρεπτικές ουσίες.

Ποια είναι: Τρόφιμα χωρίς χημικά πρόσθετα, ήπιας μηχανικής ή ενζυματικής επεξεργασίας σε θερμοκρασία το πολύ έως 40 βαθμών, όπως για παράδειγμα:

  • αφεψήματα άβραστα, βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. ταχίνι), γιαούρτι μη βιομηχανοποιημένο, δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. νιφάδες βρώμης), κακάο ωμό – μη επεξεργασμένο, κρασί σπιτικό χωρίς χρώματα και συντηρητικά, λαχανικά ελαφρώς βρασμένα στον ατμό, λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, μούσλι βιολογικό, ξινόγαλα, προϊόντα από μη μεταλλαγμένη σόγια (π.χ. τοφού), ρύζι αναποφλοίωτο βρασμένο ελαφρά, φρέσκοι χυμοί λαχανικών, φρούτα φυσικώς αποξηραμένα, φύκια (π.χ. αγάρ), χυμοί φρούτων φρεσκοστυμμένοι, ψωμί και προϊόντα σίκαλης.

ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Γιατί: Αν ο τρόπος παραγωγής, το στάδιο ωρίμανσης και ο τρόπος παρασκευής και κατανάλωσής τους είναι κατάλληλος, δρουν γενικά ουδέτερα για τον οργανισμό, εφόσον δεν καταναλώνονται πολύ συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες. Ειδάλλως, τον επιβαρύνουν…

Ποια είναι: Τρόφιμα που τρώγονται παστεριωμένα ή βρασμένα σε θερμοκρασία 40-100 βαθμών, όπως για παράδειγμα:

  • αβγά πουλερικών, αβγά ψαριών χωρίς συντηρητικά, γάλα κατσικίσιο βιολογικό, ζυμαρικά ολικής άλεσης, θαλασσινά εκτός οστρακοειδών, κρέατα και πουλερικά από ζώα βιολογικής εκτροφής, λαχανικά και χόρτα βρασμένα σε νερό, μελάσα, ξηροί καρποί βρασμένοι, ξινόγαλα και κεφίρ, τυριά λευκά παρασκευασμένα με φυσικό τρόπο, χυλός δημητριακών, ψάρια ανοικτής θαλάσσης, ψωμί και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης από στάρι, κριθάρι, βρώμη ή καλαμπόκι.

«ΚΑΚΑ»

Γιατί: Αυξάνουν την οξύτητα του ενδοκυτταρικού περιβάλλοντος, διαταράσσουν τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού, δρουν διεγερτικά για το σώμα σε βάρος του νου και της ψυχής, εμποδίζουν την αποτοξίνωση…

Ποια είναι: Τρόφιμα υπερθερμασμένα, συντηρημένα ή εξευγενισμένα κι επίσης με πολλά κορεσμένα ή μετουσιωμένα λιπαρά, όπως για παράδειγμα:

  • βούτυρο γάλακτος και βιομηχανοποιημένες λιπαρές ουσίες, γάλα μακράς διαρκείας, γιαούρτι τυποποιημένο, έλαια θερμασμένα και ραφιναρισμένα, ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι, κίτρινα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, κομπόστες φρούτων, κονσέρβες, μέλι προερχόμενο από θερμική επεξεργασία, οστρακοειδή, ρύζι αποφλοιωμένο, σάλτσες τυποποιημένες, χυμοί βιομηχανοποιημένοι, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, ψωμί άσπρο και γενικά αρτοσκευάσματα από ραφιναρισμένα άλευρα.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

Γιατί: Τοξινώνουν τον οργανισμό, μειώνουν τη ζωτική ενέργεια, προκαλούν σωματική αδράνεια και πνευματικό λήθαργο, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν το σωματικό βάρος, οδηγούν σε πρόωρη γήρανση...

Ποια είναι: Τρόφιμα χημικά επεξεργασμένα, τηγανισμένα ή υπερθερμασμένα, με διεγερτικές ουσίες ή με trans λιπαρά και πολλή ζάχαρη ή χημικά πρόσθετα, όπως για παράδειγμα:

  • αλκοολούχα ποτά, αλλαντικά, αναψυκτικά, απομιμήσεις και υποκατάστατα τροφών, γλυκά και παγωτά, επιδόρπια, ζάχαρη, κακάο (επεξεργασμένο), καπνιστά, καραμέλες, καφές, κρέας από ζώα συμβατικής εκτροφής, λίπη μαγειρικά, μπισκότα, ξηροί καρποί καβουρντισμένοι, παστά, πίτες, τηγανιτά, τουρσιά, τροφές fast food, τροφές με υδρογονωμένα / βιομηχανοποιημένα λιπαρά, τυποποιημένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, ποπκόρν, κ.λπ.), χημικά γλυκαντικά κι άλλα πρόσθετα.

Ακατάλληλα τρόφιμα θεωρούνται επίσης τα μπαγιάτικα, τα σαπισμένα, τα πολύ μαγειρεμένα, τα καυτά ή πολύ ζεστά φαγητά, τα τεχνητά πικρά, ξινά, ξηρά ή αλμυρά τρόφιμα, όσα έχουν υποστεί βιαία ζύμωση, όσα περιέχουν χημικά συντηρητικά ή υπολείμματα φαρμάκων και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα («μεταλλαγμένα»).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 62.
Επικαιροποίηση: Απρίλιος 2015.