Τροφές... φάρμακα: Δες πού σου κάνουν καλό!

06.05.2015
Μπορεί να ακούγεται παράξενο κι όμως η τροφή μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, πολλές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας!

Αβγό

Η αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ασπράδι του αβγού, απομακρύνει τη νύστα και αυξάνει τη σωματική εγρήγορση.

Ακτινίδιο

Μειώνει την πείνα, αυξάνει το στομαχικό κορεσμό, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.

Αμύγδαλα

Η καθημερινή κατανάλωση άψητων και ανάλατων αμυγδάλων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και σακχαρώδους διαβήτη.

Βερίκοκα ξερά

Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα φρέσκα βερίκοκα, λόγω της στυπτικής τους δράσης, χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας.

Βρόμη

Οι νιφάδες και το πίτουρο βρόμης περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Γαλακτοκομικά

Η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει κατά 10-15% τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ σημαντική για τη ρύθμισή της είναι επίσης η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Ελαιόλαδο

Μέχρι και 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό έχουν όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο συγκριτικά με εκείνους που το χρησιμοποιούν περιστασιακά.

Καρότα

1 μικρό καρότο περιέχει 1,5 γραμμ. υδατάνθρακες, μας δίνει 7 θερμίδες και καλύπτει το 1% των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, κυρίως α- και β- καροτένια.

Καρύδια

Λίγα καρύδια κάθε μέρα βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε βάθος χρόνου ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Κάστανα

Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό πολλών θρεπτικών στοιχείων και την παραγωγή ενέργειας.

Καφές

Όσες γυναίκες πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Κριθάρι και τα προϊόντα του

Βοηθούν ιδιαίτερα στη μείωση των τοπικών οιδημάτων και στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα.

Μοσχαρίσια μπριζόλα

Περιέχει αρκετό σίδηρο, που βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς και ψευδάργυρο, που βοηθά στη συντήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Μοσχαρίσιο συκώτι

1 μερίδα του (130 γραμμ.) υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες Α, Β2, Β12 και φολικό οξύ, ενώ επίσης μας παρέχει μεγάλες ποσότητες των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο

Όλα τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ουσίες που μπορεί να διεγείρουν ένα φυσικό μηχανισμό καθαρισμού των αγγείων, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όσπρια

Τα άτομα που τα τρώνε συχνά έχουν μέχρι και κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Πιπεριά Φλωρίνης (κόκκινη)

Γευστικότατη, με υπερδιπλάσια περιεκτικότητα βιταμίνης C συγκριτικά με το πορτοκάλι, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών αλλά και στην αύξηση των καύσεων.

Πιπερόριζα

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε προβλήματα δυσπεψίας, ναυτίας, ιγμορίτιδας, εποχικών ιώσεων αλλά και για τη μείωση της όρεξης.

Πιτυρούχο ψωμί

Αν αντί για λευκό ψωμί τρώμε πιτυρούχο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε στο μέλλον από σακχαρώδη διαβήτη μέχρι και κατά 30%.

Πράσινο τσάι και πράσινο μήλο

Ο συνδυασμός τους μπορεί μέχρι και να τετραπλασιάσει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών που προσφέρουν στον οργανισμό μας συγκριτικά με το εάν καταναλώναμε το καθένα μόνο του.

Πράσινο τσάι

Η συστηματική του κατανάλωση μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Σταφύλια

Γευστικότατα και μοναδικά, βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης.

Τραχανάς, πλιγούρι, μερικώς αποφλοιωμένο ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, που καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Τυριά με χαμηλά λιπαρά

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν τυριά με χαμηλά λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες καταναλώνουν πλήρη.

Φουντούκια

Πλούσια σε βιταμίνη Ε η οποία προστατεύει από αλλεργίες του αναπνευστικού, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Φρούτα & λαχανικά

Τα άτομα που τρώνε συστηματικά περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά έχουν 25-30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα συγκριτικά με αυτά που τρώνε λιγότερο από τρεις μερίδες.

Χαμομήλι ή τίλιο

Αν το παρακάνουμε με το φαγητό, τότε το χαμομήλι ή το τίλιο μπορεί να ηρεμήσει με φυσικό τρόπο το πεπτικό μας σύστημα.

Ψάρια

Οι νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά έχουν 90% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχη 143 και 148.

Επικαιροποίηση: Απρίλιος 2015.