Πώς να διαλέξεις τις καλύτερες φράουλες

07.05.2015
Μάθε πώς να επιλέγεις, να συντηρείς και να απολαμβάνεις τις φράουλες, που αποτελούν το must φρούτο της εποχής, καθώς και ποια άλλα φρούτα και λαχανικά ενδείκνυνται γι' αυτόν τον μήνα.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και με μόλις 38 θερμίδες ανά 100 γρ., οι φράουλες αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή. Αντενδείκνυνται όμως σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ενοχοποιούνται για την πρόκληση ψευδοαλλεργικών αντιδράσεων.

Αγορά & συντήρηση

  • Προτίμησε φράουλες μικρού μεγέθους και αν γίνεται βιολογικές, διότι οι συμβατικά καλλιεργούμενες θεωρούνται εξαιρετικά επιβαρυμένες.
  • Απόφυγε τις πολύ μεγάλες, τις ιδιαίτερα νερουλές, όσες έχουν αφύσικα λαμπερό, κόκκινο χρώμα και αυτές με ομοιόμορφο σχήμα ή στο ίδιο μέγεθος.
  • Αγόραζε μικρές ποσότητες, ώστε να τις καταναλώνεις γρήγορα –στο ψυγείο διατηρούνται για 2-3 μέρες.
  • Πριν από την κατανάλωση να τις πλένεις με σαπούνι και χλιαρό νερό, να τις ξεπλένεις καλά και να καθαρίζεις προσεκτικά τη φλούδα τους με μαχαιράκι.

Τρόποι κατανάλωσης

  • Τρώγονται απολαυστικά μόνες, γίνονται υπέροχος χυμός, μους, σορμπέ, σάλτσα, μαρμελάδα και λικέρ.
  • Απογειώνονται γευστικά με ζάχαρη (κρυσταλλική, καστανή, άχνη), μέλι, άλλη γλυκαντική ύλη (π.χ. στέβια), γάλα σακχαρούχο, κρέμα γάλακτος ή όταν τις μαρινάρουμε με κρασί και φρουτοχυμό.
  • Συνδυάζονται μοναδικά με τυριά λευκά και κρεμώδη, γιαούρτι, παγωτά, αλκοολούχα ποτά όπως η σαμπάνια και, φυσικά, με ρευστή σοκολάτα.
  • Προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση σε φρουτοσαλάτες, γλυκά, επιδόρπια, μιλκσέικ, smoothies και δημητριακά πρωινού.
  • Ωμές (ψιλοκομμένες) ή ως σάλτσα είναι τέλεια γέμιση για ομελέτες, κρέπες, κρουασανάκια, τορτίγιες και φωλίτσες με φύλλα κρούστας, ενώ συνοδεύουν αρμονικά εδέσματα με κρέας και ψάρια καπνιστά.

Η συνταγή μας: Μαριναρισμένη φρουτοσαλάτα

  1. Βάζεις σε σαλατιέρα κομμένες φράουλες, βερίκοκα, ροδάκινο και αχλάδι.
  2. Μαρινάρεις με μείγμα από λευκό κρασί, χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού και ξυλαράκι κανέλας.
  3. Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  4. Πριν σερβίρεις, στραγγίζεις καλά τη μαρινάτα, προσθέτεις τριμμένη αμυγδαλόψιχα και περιχύνεις με μέλι.

Ποια άλλα προϊόντα είναι της εποχής;

Λαχανικά και χόρτα: Αγγουράκια, αγκινάρες, αρακάς, βλίτα, βρούβες, γλιστρίδες, καρότα, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, λάπαθα, λάχανα, μανιτάρια, μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πικραλίδες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβες, ρόκες, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια, σπαράγγια, φασολάκια και πολλά ακόμα, προερχόμενα κυρίως από θερμοκήπια.

Φρούτα: Βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, καρπούζια, κεράσια, κορόμηλα, μούσμουλα, νεκταρίνια, πεπόνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, τζάνερα, φράουλες. Τα υπόλοιπα εγχώρια φρούτα είναι ψυγείου ή ειδικές ποικιλίες.

Αλιεύματα-ιχθυηρά: Αθερίνες, αστακοί, βακαλάοι, γαλέοι, γαρίδες, γαύροι, καραβίδες, κολιοί, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικα, μελανούρια, μπαρμπούνια, ξιφίες, παλαμίδες, πέρκες, ροφοί, σαρδέλες, σαφρίδια, σκουμπριά, συναγρίδες, σφυρίδες, τόνοι, τσιπούρες, φαγκριά και άλλα πολλά.

Φυτικής προέλευσης: αμπελόφυλλα, βασιλικοί, δυόσμοι, θυμάρια, κάπαρες, κάρδαμα, κρεμμυδάκια, λεμονόχορτα, μαϊντανοί, μάραθα, μολόχες, μυρώνια, πατάτες, σκόρδα, τσουκνίδες κ.ά.

Ζωικής προέλευσης: αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος, γάλατα και γιαούρτια κατσικίσια, φρέσκα κατσικίσια τυριά, ανεβατό, γαλοτύρι, κατίκι κ.ά.

* Η εποχικότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, τις καιρικές συνθήκες κ.ά.