Τι να διαλέξω: Αγγουράκι ή ντομάτα;

04.10.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Αγγουράκι και ντομάτα είναι δύο καλοκαιρινά τρόφιμα με διαφορετικά διατροφικά στοιχεία, ιδιότητες και δυνατότητες χρήσης. Το αγγουράκι, για παράδειγμα, ανήκει στα λαχανικά και τρώγεται μόνο ωμό, ενώ η ντομάτα αποτελεί ουσιαστικά φρούτο και μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμή είτε μαγειρεμένη.

ΜΕΣΗ ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ανά 100g

Αγγουράκι

Ντομάτα

Θερμίδες

13,5

24,2

Πρωτεΐνες (g)

0,9

1,1

Υδατάνθρακες (g)

2,9

4,5

Λιπαρά (g)

0,1

0,2

Φυτικές ίνες (g)

0,9

2,5


Αγγουράκι

Τέλειο για δίαιτα!

Η σάρκα του περιέχει πολύ νερό, ελάχιστα σάκχαρα, βιταμίνη C, θείο, χλώριο, καφεϊκό οξύ και διάφορες λιγνάνες. Η φλούδα του αποτελεί πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου και πυριτίου.
Πιθανά οφέλη: Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, στη μείωση της κατακράτησης υγρών και στον καθαρισμό του εντέρου. Συμβάλλει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Συνδράμει στην καλή υγεία δέρματος, νεφρών, ήπατος και αρθρώσεων. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, συνεισφέρει στην αντιμετώπιση δερματοπαθειών και αναπνευστικών προβλημάτων. Ίσως αυξάνει την προστασία έναντι κάποιων καρκίνων.
Αντενδείξεις: Μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Συμβουλές: Προτίμησε αγγουράκια μικρού μεγέθους, σκούρου πράσινου χρώματος και γερά σε όλο τους το μήκος. Αν δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας, μην τρως τη φλούδα τους.

Ντομάτα

Σούπερ αντιοξειδωτική!

Πλούσια σε νερό και με σχετικά λίγα σάκχαρα. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών, βιταμινών C, Α, φολικού οξέος και Ε, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου, χαλκού και φυτοθρεπτικών, όπως το λυκοπένιο.
Πιθανά οφέλη: Έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει το δέρμα από ελεύθερες ρίζες, υπεριώδη ακτινοβολία και φωτογήρανση. Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, βοηθάει σε περιπτώσεις ακμής, υψηλού πυρετού, μυϊκών κραμπών και υπέρτασης. Το λυκοπένιο ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και προβλημάτων στον προστάτη.
Αντενδείξεις: Πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, σε μικρή ποσότητα και όχι πολύ συχνά από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ, προβλήματα πέψης, εντερικά προβλήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αιμορροϊδοπάθεια.
Συμβουλές: Προτίμησε ντομάτες ώριμες, μικρού μεγέθους, σφιχτές και χωρίς χτυπήματα ή άσπρες κηλίδες. Πριν από την κατανάλωσή τους αφαίρεσε πάντα τη φλούδα και τα σπόρια τους.

Ποιο από τα δύο;

Αν δεν είναι δυνατόν να συνδυάσεις το αγγουράκι με την ντομάτα και να τα καταναλώσεις μαζί, π.χ. ως χωριάτικη σαλάτα, τότε:

  • Το αγγουράκι αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή αν έχεις γαστρεντερικά προβλήματα ή υψηλό ουρικό οξύ ή σακχαρώδη διαβήτη ή κάνετε δίαιτα αδυνατίσματος. Επίσης, όταν θέλεις ένα δροσιστικό και συνάμα χορταστικό σνακ με ελάχιστες θερμίδες, χρειάζεσαι περισσότερη ενυδάτωση αλλά δεν θέλεις να πιεις νερό, νιώθεις την κοιλιά σου πρησμένη ή έχεις μεγάλη κατακράτηση υγρών.
  • Η ντομάτα είναι καλύτερη επιλογή σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όμως όταν εκτίθεσαι για πολλές ώρες στον ήλιο ή/και γυμνάζεσαι, καθώς περιέχει περισσότερα αναγκαία διατροφικά στοιχεία και διαθέτει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ.

Να θυμάσαι: Η απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό αυξάνεται όταν η ντομάτα υφίσταται επεξεργασία, π.χ. όταν ψήνεται, βράζεται, γίνει χυμός, σάλτσα, πάστα ή κέτσαπ, και ενισχύεται περαιτέρω όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο ή άλλη πηγή λίπους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160

Update: Οκτώβριος 2016.