Πόσο αντέχουν στο ψυγείο;

09.06.2015
Όλα τα τρόφιμα έχουν... ημερομηνία λήξης – δεν συντηρούνται επ’ αόριστον! Πόσο όμως χρόνο διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο, πόσο στην κατάψυξη και πόσο στα ράφια της κουζίνας;

Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου

Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5 βαθμών Κελσίου ή λιγότερο.

Αβγά φρέσκα: Περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης

Αβοκάντο ώριμα: Έως 4 ημέρες

Ακτινίδια ώριμα: Έως 4 ημέρες

Αλεύρι λευκό: Μέχρι και 2 χρόνια

Αλεύρι ολικής αλέσεως: Έως 6 μήνες

Αλλαντικά κομμένα σε φέτες: 2-3 ημέρες

Αλλαντικά συσκευασμένα: Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν

Ανανάς νωπός: Ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες

Αρακάς νωπός: 2 ημέρες

Αστακοί και καβούρια, μαγειρεμένα: 2-3 ημέρες

Αχλάδια ώριμα: Έως 5 ημέρες

Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο: 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του

Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο: Εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες

Γαλακτοκομικά: Σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα

Ελιές: Μέχρι 3 μήνες

Εντόσθια ωμά: Έως 24 ώρες

Ζυμαρικά μαγειρεμένα: 3-4 ημέρες

Θαλασσινά μαγειρεμένα: 1-3 ημέρες (μέσος όρος)

Κιμάς νωπός: 1 ημέρα το πολύ

Κολοκυθάκια νωπά: Έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί

Κρέας μαγειρεμένο: Μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες

Κρέμα γάλακτος: Έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα

Κρέμες – ρυζόγαλο (σπιτικά): 4-7 ημέρες.

Κρεμμυδάκια νωπά: Έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων

Λαδερά μαγειρεμένα: Έως 2 ημέρες

Λαχανικά μαγειρεμένα: 1-2 ημέρες.

Λαχανικά νωπά: 2-7 ημέρες (μέσος όρος)

Μαγιονέζα σπιτική: 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά)

Μαγιονέζα συσκευασμένη: Όταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες

Μανιτάρια νωπά: 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων

Μελιτζανοσαλάτα: 3-5 ημέρες

Μοσχάρι νωπό: Έως 3 ημέρες

Μπιφτέκια μαγειρεμένα: Το πολύ εντός 48 ωρών

Ντομάτες νωπές: Περίπου 3 ημέρες

Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος: Κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια

Όσπρια μαγειρευμένα: Έως 2 ημέρες

Οστρακόδερμα μαγειρεμένα: 3-5 ημέρες

Πίτες για σουβλάκι: Μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής

Πουλερικά μαγειρεμένα: 2-3 ημέρες

Πουλερικά νωπά: 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες

Σάλτσα ντομάτας: Έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο.

Σούπες: 3-4 ημέρες

Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια, μαγειρεμένα: 3-5 ημέρες

Σπανάκι μαγειρεμένο: 1-2 ημέρες

Τζατζίκι: Το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας

Τυρί άλμης (π.χ. φέτα): Χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο

Τυρί μαλακό: Συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες

Τυρί σκληρό: Μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί

Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα: Έως 2 ημέρες

Φράουλες νωπές: Έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους

Φρούτα νωπά (γενικά): Κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες

Χοιρινό νωπό: 2-3 ημέρες

Χόρτα νωπά: Περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα

Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι: Εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας τους

Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος: Μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα

Ψάρια άπαχα, νωπά: 2-3 ημέρες

Ψάρια λιπαρά, νωπά: 1-2 ημέρες

Ψάρια μαγειρεμένα: Έως 3 ημέρες

Ψωμί τοστ συσκευασμένο: 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.


Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, να ακολουθείς και να εφαρμόζεις πάντα τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.

Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησε τις μερίδες αυτές στη συντήρηση του ψυγείου, μέσα σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα του φαγητού.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μια φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.

Σημαντικές οδηγίες

Η θερμοκρασία του ψυγείου δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του. Η σωστή θερμοκρασία είναι 5 βαθμοί Κελσίου (5°C) στο μεσαίο ράφι.

  • Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών, είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια.
  • Το ψηλότερο ράφι του ψυγείου έχει θερμοκρασία περίπου 8οC, ενώ τα μεσαία ράφια 4-5οC. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
  • Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).
  • Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (άρα με τη μικρότερη ψύξη), είναι τα ντουλαπάκια ή/και τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε σε αυτά τα προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείς στα ράφια της πόρτας του ψυγείου γάλα ή αβγά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου, επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Τρόφιμα στην κατάψυξη

Μέσος χρόνος διατήρησης σε θερμοκρασία χαμηλότερη από μείον 18οC («βαθειά κατάψυξη»).

Αιγοπρόβατα νωπά: Έως 3 μήνες τα μικρά κομμάτια, έως και 6 μήνες τα μεγαλύτερα

Αλλαντικά όπως το μπέικον: Το πολύ για 1 μήνα

Βοδινό νωπό: Έως 1 έτος

Γιαούρτι: 1-2 μήνες

Ζυμάρια και πίτες διάφορες: Κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος (π.χ. σπιτική ζύμη για πίτσα)

Ζωμοί: Έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο

Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα: 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια

Λαχανικά μαγειρεμένα: 1-2 εβδομάδες

Λουκάνικα χωριάτικα: Έως 3 μήνες, τυλιγμένα σε λαδόκολλα

Μοσχάρι μαγειρεμένο: 2-3 μήνες

Μοσχάρι νωπό: Μέχρι 6 μήνες

Μπιφτέκια μαγειρεμένα: Έως 1 μήνα

Ξηροί καρποί: 6-12 μήνες

Πουλερικά μαγειρεμένα: 4-6 μήνες

Πουλερικά νωπά: Μέχρι 1 έτος (χωρίς τα εντόσθια)

Σούπες μαγειρεμένες: 4-6 μήνες

Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό: Το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν, τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται)

Φρούτα: Σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.

Χοιρινό μαγειρεμένο: 2-3 μήνες

Χοιρινό νωπό: 4-6 μήνες

Χόρτα μαγειρεμένα: 10-12 μήνες

Ψάρια άπαχα, νωπά: Έως 5 μήνες

Ψάρια λιπαρά, νωπά: 2-3 μήνες

Ψάρια μαγειρεμένα: 4-6 μήνες

Ψωμί: Έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια

Ψωμί τοστ συσκευασμένο: Εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.

Προσοχή! Οι χρόνοι συντήρησης δεν είναι απόλυτοι αλλά ποικίλλουν ανάλογα με το τρόφιμο και ισχύουν υπό την προϋπόθεση της σωστής και αδιάλειπτης ψύξης.


Για την ασφάλεια σου: Ακόμα κι όταν έχουν μεγάλο περιθώριο χρόνου, καλό είναι να μην αφήνεις μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη πάνω από 2-3 μήνες.

Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήνεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του.


Τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται

Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατόν μετά την απόψυξή του.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 128.

Επικαιροποίηση: Ιούνιος 2015.