Τροφές που προστατεύουν από τις φλεγμονές

03.07.2015
Η κακή διατροφή επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναγκάζει το σώμα να αναπτύξει χρόνιες φλεγμονές. Αντίθετα, ορισμένες τροφές εντασσόμενες σε ένα γενικότερο πλαίσιο ποιοτικότερης διατροφής, διευκολύνουν τον οργανισμό να τις ελέγξει εγκαίρως και να τις καταπολεμήσει χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Βούτυρο γάλακτος

Περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, λιπίδια δηλαδή που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και λιπαρά οξέα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού κατά των φλεγμονών.

Σύσταση: ½ κουταλάκι του γλυκού ημέρα παρά ημέρα. Το βούτυρο πρέπει να είναι φρέσκο και να τρώγεται ωμό.

Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

Έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιορίζει τις φλεγμονές των αρτηριών, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.

Σύσταση: 1-2 κουταλιές της σούπας καθημερινά, ωμό ή ελάχιστα μαγειρεμένο.

Κάρυ

Περιέχει κουρκουμίνη, φυτοθρεπτικό με έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύει τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα.

Σύσταση: 1-2 γραμμάρια σχεδόν καθημερινά, ως καρύκευμα στα φαγητά.

Καρύδια

Πλούσια σε αργινίνη και ω-3 λιπαρά. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), αερίου που ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία, ιδιαίτερα στην περιοχή των γενετικών οργάνων.

Σύσταση: 3-4 σχεδόν καθημερινά. Σπάσε το φλοιό τους λίγο πριν τα καταναλώσεις.

Κατσικάκι

Εξαιρετική πηγή β-αλανίνης, ενός από τα δύο αμινοξέα που χρειάζονται για τη βιοσύνθεση της καρνοσίνης, ουσίας που προστατεύει εγκέφαλο, νεύρα, μύες και μάτια από τις φλεγμονές που δημιουργούνται από την υπεροξείδωση, τη γλυκοζυλίωση και τη συσσώρευση προϊόντων γλύκανσης.

Σύσταση: 1 μικρή μερίδα εβδομαδιαίως αντί άλλου κόκκινου κρέατος. Να τρως μόνο το ψαχνό, απόφυγε πέτσες και ορατά λίπη.

Κόκκινο κρασί

Παρέχει προστασία έναντι των αγγειακών φλεγμονών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα του ω-3 λιπαρού οξέος EPA και συνεπακόλουθα την παραγωγή «καλών» εικοσανοειδών.

Σύσταση: 1-2 ποτηράκια μαζί με κάποιο ημερήσιο γεύμα. Η ευεργετική δράση του κρασιού έναντι των φλεγμονών αυξάνεται όταν συνοδεύει ψάρια ή θαλασσινά.

Κόκκινα κρεμμύδια

Περιέχουν κουερσετίνη (κερκετίνη), ουσία που ενισχύει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της βιταμίνης C. Επιπρόσθετα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των ιών, βοηθάει στην ανακούφιση των αλλεργιών και στον έλεγχο της LDL-χοληστερόλης.

Σύσταση: ½ κρεμμύδι καθημερινά, ωμό ή ελαφρώς βρασμένο στον ατμό.

Σαρδέλες

Είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα και λόγω του μικρού μεγέθους τους, είναι λιγότερο επιβαρυμένες από τοξικά μέταλλα σε σχέση με μεγαλύτερα ψάρια.

Σύσταση: 1 μερίδα 1-2 φορές εβδομαδιαίως. Μην τρως σαρδέλες εάν έχεις υψηλό ουρικό οξύ. Επίσης, απόφυγε τις παστές και τις κονσερβαρισμένες σε σπορέλαια.

Σκόρδο

Περιέχει αλισίνη και άλλες θειούχες ουσίες που παρεμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων ελαττώνοντας την παραγωγή του PAF. Συμβάλλει επίσης στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ενδεχομένως στην ελάττωση της υψηλής χοληστερόλης.

Σύσταση: 1-2 σκελίδες σκόρδο καθημερινά, ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο. Η σκορδαλιά αποτελεί επίσης εξαιρετική λύση.

Φιστίκια κελυφωτά

Η πλουσιότερη πηγή φωσφατιδυλσερίνης, ουσίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά και στον έλεγχο της αυξημένης κορτιζόλης.

Σύσταση: 8-10 φιστίκια σχεδόν καθημερινά αντί άλλου σνακ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 93

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.