Δες πού κάνει καλό η μπίρα

30.07.2015
Πόση μπίρα επιτρέπεται να καταναλώνουμε; Έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία;

Για ενήλικα άτομα χωρίς προβλήματα υγείας ή προσωπικούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση ασθενειών που σχετίζονται με την πρόσληψη αλκοόλ η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών προσδιορίζεται σε 1 μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άντρες. Μία (1) μερίδα ισοδυναμεί με ποσότητα μπίρας που αποδίδει γύρω στα 15g αλκοόλ, π.χ. 1 κουτάκι μπίρας τύπου lager. Προφανέστατα οι μπίρες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα.

Πιθανές θετικές επιδράσεις στην υγεία

Είναι επιστημονικώς αποδεκτό ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο αγγειακό σύστημα και μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένα διατροφικά στοιχεία της μπίρας, όπως π.χ. τα αντιοξειδωτικά και το πυρίτιο, μπορούν να έχουν επιπλέον οφέλη κατά περίπτωση, όπως π.χ. ηπιότερα συμπτώματα περιόδου και εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, ενίσχυση της πυκνότητας των οστών, μείωση του κινδύνου σχηματισμού πετρών στα νεφρά (νεφρολιθίαση), μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου προστάτη και μαστού, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, εμφράγματος, προβλημάτων μνήμης και εγκεφαλικής άνοιας αγγειακής αιτιολογίας.

Καλό είναι να ξέρεις

Επειδή η μπίρα έχει ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή/και άλλα δημητριακά, άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή της ή, εναλλακτικά, να επιλέγουν μπίρα «ελεύθερη γλουτένης» (gluten free beer). Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. γαστρεντερικές ενοχλήσεις, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, θα πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό αν σου επιτρέπει να πίνεις μπίρα ή όχι, ποιο είδος, με τι συχνότητα και σε ποια ποσότητα.

Μην ξεχνάς

Μην πίνεις αλκοόλ εάν είσαι έγκυος, όταν παίρνεις φάρμακα ή/και όταν πρόκειται να οδηγήσεις. Η μακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει σοβαρότατες συνέπειες για τον οργανισμό και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σεξουαλικών δυσλειτουργιών, ψυχολογικών προβλημάτων, κατάθλιψης, εγκεφαλικών βλαβών, παγκρεατίτιδας, ηπατικής νόσου, καρκίνων, αλκοολισμού κ.ά.


Φτιάξε τη σπίτι!

Η κατ’ οίκον παρασκευή μπίρας (οικιακή ζυθοποίηση) είναι διαδεδομένο χόμπι στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στην Ελλάδα. Αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου σπιτική μπίρα, δεν έχεις παρά να συγκεντρώσεις τις απαιτούμενες πληροφορίες, να προμηθευτείς τον εξοπλισμό και τα απαιτούμενα υλικά, αφού βέβαια κάνεις έρευνα αγοράς και να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου, προτιμότερο με τη συμβουλευτική υποστήριξη κάποιου πιο έμπειρου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.